Előfizetői tartalom

"Eléggé ingoványos a talaj" - meglepő tények a 2006-os autópálya beruházásokról

Portfolio
"Az állami beruházások átfogó, összehangolt szabályozása, irányítása és ellenőrzése lényegében hiányzik Magyarországon" - jelentette ki egy tegnapi sajtótájékoztatón Bihary Zsigmond, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója annak kapcsán, hogy ismertette az intézménynek a 2006-ban befejeződő autópálya beruházások ellenőrzéséről szóló jelentését. Tavaly mintegy 280 milliárd forintért építettünk autópályákat, illetve gyorsforgalmi utakat, de az átadási csúszások ellenére sem tudott egyetlen fillér kötbért sem fizettetni a beruházásokat koordináló Nemzeti Autópálya (NA) Zrt., holott elméletileg több tízmilliárdos ilyen jellegű bevételt is elkönyvelhetett volna. Az ÁSZ-jelentés arra is rávilágított, hogy bár 1995 óta lehetőség lenne arra, hogy az autópálya beruházásokhoz az állami földterületeket térítésmentesen vegye át a beruházások szervezője, az eljárási rend kidolgozatlansága miatt ez még tavaly sem történt meg. A számvevők megjegyzik, hogy bár a kivitelezői pályázatokat minden esetben a legalacsonyabb árat ajánló pályázó nyerte az ún. Program utaknál, ugyanakkor a legalacsonyabb ár önmagában nem jelenti a leggazdaságosabbat.

Az ÁSZ szakértői a 2006 eleje és október vége között forgalomba helyezett autópálya-szakaszok és autóutak (összesen 137.2 km) ellenőrzését végezték el. Ennek során nem tártak fel olyan mértékű szabálytalanságot, amely alapján személyi felelősségre vonást kezdeményeztek volna. Bihary azonban emlékeztetett, hogy már az ÁSZ tavaly decemberi jelentése az autópálya beruházások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés