Előfizetői tartalom

Már 2007. negyedik negyedévében csökkent az amerikai GDP?

Portfolio
Miközben a legutóbbi elemzői konszenzusok 1-1.5% közötti évesített negyedéves GDP-növekedést jósolnak a 2007. október-december közötti időszakra, addig az Energy Information Administration (EIA) washingtoni kormányügynökség szerint 0.1%-os csökkenés következhetett be. Az EIA a magas energiaárak, a hitelválság és a megugró élelmiszerárak erős növekedésvisszafogó hatása miatt becsli az USA GDP-jének zsugorodását a tavalyi negyedik negyedévre.

Az EIA a váratlanul korán jött gazdasági "visszaesés" mellett sem számít klasszikus értelemben recesszióra (két egymást követő negyedévben is csökkenő GDP), mert az idei első negyedévre már 0.3%-os, a másodikra 1.4%-os, a harmadikra 2.3%-os, a negyedikre 2.6%-os, míg éves átlagban 1.6%-os GDP-bővülést valószínűsít. Utóbbi adat érdemben alacsonyabb, mint a Fehér Ház...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés