Gazdaság

"A hazai bankrendszer erős és ellenálló" (Király Júlia)

Portfolio
Európa kevésbé "szennyeződött", így védettebb a pénzügyi válságtól, mint az Egyesült Államok - írja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a mai Népszabadságban. A közgazdász éppen ezért optimista a magyar érintettséget illetően: a finanszírozás drágul ugyan, ám bizalmi válság nincs a bankrendszerben, és ez megnyugtató.

Európa ma még védettebbnek tűnik: a piacok általános szennyeződése egyelőre csekélyebbnek látszik, az Európai Központi Bank időről időre sikerrel hárította el a bankközi piaci zavarokat, és az egyes európai államoknak gyors és hathatós intézkedéssel egyelőre többé-kevésbé sikerült izolálniuk egy-egy nehéz helyzetbe jutott pénzügyi intézményük problémáit - írja Király Júlia a Népszabadságban.' title='
A szakértő rámutatott: a mostani jelenségeket már egy évvel ezelőtt látta a jegybank: "azt mondtuk: a mi szélcsendes piacunkra közvetlen hatása nem lesz - de az oldalszele el fog érni bennünket. Azt mondtuk, a hazai pénzügyi rendszernek közvetlen érintettsége nincs, de ez a piac is szerves része a világ pénzügyi piacainak. Ha tehát ott jelentős változások mennek végbe, annak hatását mi is meg fogjuk érezni, elsősorban a gazdasági növekedésünket finanszírozó olcsó források eltűnésén keresztül."

Ugyanakkor Király leszögezi: "a hazai bankrendszer erősnek és ellenállónak bizonyult, a hazai pénzügyi piacokra csak korlátozott mértékben tört be a vihar. Amit megéreztünk és amivel meg kell tanulnunk együtt élni, az a kockázatvállalás megdrágulása."

Az óvatosság ugyanakkor nem árt, Simor András jegybankelnök nyilatkozataihoz hasonlóan Király is utal rá, hogy a gazdaságunkat kockázatosnak ítéli a világ. "Az elmúlt évek gazdasági teljesítménye, adósságfelhalmozása miatt a befektetők szemében gazdaságunk gyakran még mindig sérülékeny, ezért finanszírozási költségünk jobban nőtt, árfolyamunk jobban ingadozott, állampapírpiacunk nagyobb turbulenciákat élt át, mint sok más, hozzánk hasonló fejlettségű országé. De bizalmi válság a bankrendszerben, a banki piacokon nincs - és ez megnyugtató. Ez a bankrendszer ma erős és sokktűrő."

Király Júlia abban a kérdésben is magabiztos, hogy a gazdaságpolitika tudja-e kezelni a "tornádó oldalszele" által kiváltott, esetlegesen bekövetkező újabb és újabb megrázkódtatásokat. "Ismerjük a jelenség természetét, hatásmechanizmusát, tudjuk, hol és mikor kell hatásosan közbeavatkozni. A nagy jegybankokkal, hatóságokkal együtt az elmúlt év mindenki számára a tanulás és felkészülés éve is volt. Talán éppen most, az egy éve tartó turbulens időszak negyedik jelentős csúcsán érezzük azt, hogy valami változott: kevésbé inog a valutánk, kevésbé nő a kockázati felárunk, talán már nem vagyunk a legsérülékenyebbek közé tartozók. Közvetlen, erős hatásra most sem számítunk."
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű