Gazdaság

Simor András visszaszólt a kormánynak

Portfolio
Csak egyes piaci szereplőket lepett meg a jegybank két héttel ezelőtti kamatemelése - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Simor András hétfőn. Az amerikai gazdasági lapnak adott interjújában a jegybankelnök szükségtelennek nevezte a Monetáris Tanács tagok kinevezésének megváltoztatását és értelmetlennek tartja az inflációs cél emelésének kormányzati tervét.
Mint ismert, múlt pénteken Orbán Viktor a magyarországi monetáris politikáról is kifejtette véleményét. A kormányfő szerint nincs szükség gyengébb forintárfolyamra, de magasabb jegybanki alapkamatra sem. Eközben arról sem feledkezhetünk meg, hogy a kormány élesen bírálta az MNB 25 bázispontos kamatemelését.Miért emelt kamatot a jegybank?

Csak néhány piaci szereplőnek okozhatott meglepetést a két héttel ezelőtti jegybanki kamatemelés - válaszolta a Dow Jones hírügynökség és egyben a WSJ riporterének Simor András, aki a Wall Street Journal portálján elérhető videóinterjúban arra is emlékeztetett, hogy a kamatemeléssel egy időben a jegybank publikálta friss inflációs jelentését is.Az inflációs prognózis azt mutatja, hogy az alapforgatókönyvben az infláció meg fogja haladni a jegybank célját az előrejelzés teljes horizontján - magyarázta a 25 bázispontos kamatemelés okát az MNB elnöke, aki azt is kiemelte, hogy felfelé mutató inflációs kockázatok vannak jelen. Ebben a környezetben nyilvánvaló, hogy az inflációs célkitűzést követő jegybank lép az árstabilitás érdekében - fűzte hozzá Simor András.

A jegybankelnök elmondása szerint senki sem gondolhatja azt, hogy az alapkamat 25 bázispontos emelésével az infláció visszatérne a célhoz. Ám ez azt sem jelenti, hogy feltétlenül sok lépésre lenne szükségünk - jelezte a kilátásokkal kapcsolatban Simor, aki mérsékelt kamatemelési ciklust vetített előre. A jegybank elnöke azt is elárulta, hogy a novemberi inflációs adatok nem változtatták meg véleményüket.

Simor András visszaszólt a kormánynak
Simor Andrással, az MNB elnökével készített interjú a Wall Street Journal online kiadásának címlapján
Az MNB elnöke beszélt arról is, hogy a magyar gazdaság továbbra is kiszolgáltatott a befektetői hangulat változására és Magyarország kockázati megítélése romlott az elmúlt hónapokban.

Simor András reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben egyre inkább az inflációs kilátásokra koncentrálhat a magyar jegybank és a pénzügyi stabilitási szempontok a háttérbe szorulnak. Reméljük, hogy visszatérünk a természetes állapotokhoz, miután a 2008-2009-es időszak rendkívülinek számított ebből a szempontból - hangsúlyozta az MNB elnöke.

A jegybankelnök szerint a kilátásokat övező legnagyobb kockázatok között van:

- a nemzetközi környezet romlása. A külföldi pénz- és tőkepiacok rendkívül volatilisek és a befektetők kockázati étvágy nagyon gyorsan változhat. Ha felerősödik az euróövezet gyenge tagállamainak adósságválsága, akkor újra felszínre kerülhetnek a kockázatok, ami ronthatja az ország forráshoz jutási képességét is.

- Magyarország nyitott gazdaságként nagy mértékben függ a nemzetközi kereskedelemtől és tőkeáramlásoktól.

Az inflációs cél emeléséről

A világon mindenhol általános konszenzus van abban, hogy hosszabb távon a jegybank leginkább az árstabilitás fenntartásával segítheti a gazdasági növekedést és ez a felfogás a válság alatt sem változott - emelte ki az interjúban Simor András. Bármilyen ettől történő eltérés nem egyeztethető össze Magyarország uniós tagságával. Ez az alapelv egyértelműen megtalálható a Maastrichti Szerződésben - reagált a jegybank elnöke azokra a sajtóértesülésekre, miszerint a kormány megváltoztatná az MNB árstabilitással kapcsolatos mandátumát. A jegybankelnök szerint ennek gazdasági szempontból sem lenne értelme. Az inflációs cél emelése Simor András szerint egyúttal azt is jelentené, hogy Magyarország nem tart lépést a régióval, miközben nem jár lényeges haszonnal a növekedés szempontjából.Az MNB elnöke szólt a Monetáris Tanács tagok kinevezéséi folyamatának megváltoztatásáról is. Simor András szükségtelennek nevezte a lépést, mivel az megkérdőjelezheti a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás iránt és alááshatja a monetáris politika hitelességét.

A kormány nyugdíjreformjának következményei

A WSJ és a Dow Jones hírügynökség magyarországi tudósítója a kormány nyugdíjrendszert érintő intézkedéseiről is kérdezte a jegybank elnökét. Simor András ennek kapcsán kifejtette, hogy az intézmények stabilitása egyúttal a gazdaság stabilitását szolgálja. A nyugdíjrendszert érintő változásokat a kormány jelentős és alapos társadalmi vita nélkül valósítja meg - fűzte hozzá. Simor szerint a módosítások jelentős hátránya, hogy a tervek szerint a kormány folyó kiadásokat finanszírozna a megtakarítások egy részéből. Összességében ugyan csökkentik a fő adósságszámokat, ám eközben növelik az ország eladósodottságát. A magas eladósodottság miatt vált Magyarország a régió leginkább sérülékeny országává - mutatott rá a parlament által tegnap elfogadott törvényjavaslat hátrányaira Simor András, aki kitért arra is, hogy a kabinet a GDP 2%-ának megfelelő nyugdíjvagyon elköltését tervezi, így az ország eladósodottsága is ugyanennyivel növekszik.A Magyar Nemzeti Bank elnöke az interjúban úgy vélekedett, hogy egy eladósodott ország fiskális élénkítéssel és kereslet oldali eszközökkel nem lesz képes javítani a potenciális növekedést. A megoldás a kínálati oldal bővítése lenne Simor szerint.

Az eurókilátásokról

Simor András meglátása szerint a pénzügyi válság következtében vonzóbbá vált az euró, ám eközben nehezebb lett a közös európai fizetőeszköz elérése is. Az euró vonzereje nem csökkent, és közben a láthatatlan kritériumra, a fenntarthatóságra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni - magyarázta a jegybankelnök, aki megismételte korábbi kijelentését, miszerint a jelenlegi válság nem az euró hiányosságaira vezethető vissza.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty