Előfizetői tartalom

Matolcsy benyújtotta a jegybanktörvény új módosítását (2.)

Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerdai tájékoztatásának megfelelően a kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény új módosító javaslatát. Ennek értelmében a belső tagok (MNB-elnök és alelnökei) száma nem érheti el a külső tagok számát és a külső tagok száma nem érheti el a belső tagok összegének kétszeresét. A kormány meghátrált a monetáris tanács hatáskörét rendező pontban is, ezek szerint az MT hatáskörébe a stratégiai döntések tartoznak. A módosítás azt is kimondja, hogy a devizatartalékkal kapcsolatos adatok 10 évig nem nyilvánosak.
Miután a Parlament hétfőn visszavonta az idén életbe lépett MNB-törvény korábbi módosító javaslatát, a kormány csütörtökön teljesen új módosító javaslatot terjesztett be. Erre azért kényszerült a kormány, mert a korábbi módosítás nem vette figyelembe a nemzetközi szervezetek (elsősorban az EKB és az IMF) összes kifogását. Az alábbi kifogásokat fogalmazták meg...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái