Gazdaság

Visszakaptuk a kohéziós pénzeket, de a hiányeljárásnak nincs vége

Portfolio
Amint az várható volt, az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (ECOFIN) mai ülésén döntött a Magyarországnak a Kohéziós Alapból 2013-tól esedékes uniós támogatások részleges felfüggesztésének megszûntetéséről. A 495 milió eurónyi forrás tehát továbbra is elérhető Magarország számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint "A döntésre azért kerülhetett sor, mert a Tanács és az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett a túlzott hiány megszûntetése érdekében".

Egy lépéssel közelebb

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek mai kedvező döntése egyáltalán nem váratlan az Európai Bizottság elmúlt hetekben közzétett (konvergencia programról és magyar kilátásokról szóló) értékeléseinek fényében. Fontos hangsúlyozni, hogy a mai döntés még nem jelenti a Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzott deficit eljárás (EDP) végleges lezárását, azonban egy fontos lépés abba az irányba. Az Európai Unió ugyanis hivatalosan jövő tavasszal dönthet az EDP-eljárás megszüntetéséről a 2012-es végleges (Eurostat által megerősített) államháztartási egyenleg és a 2013-as költségvetési kilátások alapján. Ahhoz, hogy jövő májusban is pozitív döntés szülessen Magyarország szempontjából és Magyarország végleg lekerüljön az EU szégyenpadjáról, arra van szükség, hogy a kormány idén végrehajtsa az óriási kiigazító csomagját és a most tervezés alatt álló 2013-as költségvetés első adatai is megnyugtató képet adjanak.

Új programmal áll elő Matolcsy

Növekedést és munkahelyteremtést erősítő programot terjeszt a kormány elé a következő hetekben Matolcsy György. Tovább a cikkhez

Matolcsy szerint nem volt vita

Szép sikernek nevezte Luxembourgban Matolcsy György, hogy az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa (Ecofin) pénteken megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést - írja az MTI. A nemzetgazdasági miniszter luxembourgi sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés azon alapult, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő államháztartási konszolidációs programot. "Először kaptunk olyan nyílt és egyértelmű visszajelzést az Európai Uniótól, hogy Magyarország az elmúlt két év nem könnyű, ámde áldozatos munkája révén az állam pénzügyeit rendbe tette 2012-re egy 2,5 százalékos költségvetési hiányszámmal, és jövőre is mélyen 3 százalék alatti hiány-előrejelzéssel" - fogalmazott. Hozzátette: a hiány mellett csökken az államadósság is, bővül a foglalkoztatás, továbbá pozitív a külkereskedelmi, illetve a folyó fizetési mérleg. Matolcsy György jelezte, hogy pénteken a találkozó egyetlen résztvevője sem szállt vitába az Európai Bizottság szankciótörlési javaslatával. Mint mondta, már a márciusi pénzügyminiszteri tanácsülésen "nagyon komoly szövetségi, baráti háló alakult ki Magyarország körül", már akkor a tanács mintegy kétharmada Magyarország mellett szólalt fel, hangoztatva, hogy nem tisztességes, nem járható út a kohéziós pénzek felfüggesztése. Magyarország nem esik el uniós támogatástól jövőre, "a pénz a zsebünkben lesz, és remélhetőleg rövid időn belül a gazdaságban is" - szögezte le a miniszter. Jelen volt a luxembourgi sajtótájékoztatón Kumin Ferenc, a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárság vezetője is, aki szerint azért is kiemelkedő döntés született, mert a pénzügyminiszteri tanács elismerte a kormány erőfeszítéseit. Kifejtette: Magyarország szinte a 2004-es európai uniós csatlakozás pillanatától túlzottdeficit-eljárás alatt áll, és az akkori kormányok nem tudták elérni ennek megszüntetését, noha sokkal jobb konjunkturális helyzetben, jobb gazdasági feltételek mellett tudtak működni. 2010 óta viszont a kormány elkötelezett abban, hogy csökkentse a deficitet és az államadósságot, és ennek eredménye a mostani határozat - vélte. Matolcsy György szintén megerősítette, hogy "most félúton járunk", és a játékszabályok szerint még egy év van, mire az országot véglegesen kiveszik a túlzottdeficit-eljárás alól. Hozzátette mindazonáltal, hogy erre a mostani döntés fényében már nagyon jó esély van.

Itt a Tanács közleménye!

A Tanács által pénteken közzétett közlemény szerint a Tanács ma arról döntött, hogy hatályon kívül helyezi a kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntését. Az uniós pénzügyminiszterek megállapították, hogy Magyarország megtette a szükséges kiigazító lépéseket a 2012-es deficit csökkentése érdekében, a Tanács márciusi ajánlásainak megfelelően. A Magyarország ellen folyó túlzott deficit eljárás azonban nyitva marad - áll a közleményben. Az Ecofin közleménye felidézi, hogy az Európai Bizottság május 30-i értékelése szerint a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekkel 2012-ben 2,5% lehet a költségvetés hiánya, jövőre pedig 3% alatt marad. A Bizottság előrejelzése szerint jövőre 2,7% lehet a deficit, míg az államadósság mérsékelten tovább csökkenhet az idei 78,5%-ról.

Nincs érdemi forintpiaci reakció

Tegnap délután óta újra borongós a hangulat a nemzetközi pénz- és tõkepiacokon, de ezt meglepõ stabilitással viseli a forint. Az euróval szemben 287-288 között hullámzott a kurzus, a Brüsszelbõl érkezett mai kedvezõ döntés ezen nem változtatott, érdemi forintpiaci reakció tehát nem látszott. A dollár jegyzései 229-nél, a svájci franké 239 közelében mozogtak kora délután a bankközi piacon.


NGM: magyar siker a tartós hiánycsökkentésben

A Brüsszelben ma megszületett, vártnak megfelelő kedvező döntés kapcsán közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium "magyar siker a tartós hiánycsökkentésben" címmel. A közlemény szerint arra emlékeztet, hogy a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló döntés a közép távon is 3% alatti GDP-arányos államháztartási hiány előrejelzéssel függ össze, így tehát jövőre kikerülhet Magyarország az akkor már kilencedik éve zajló túlzott deficit eljárás hatálya alól is. Az NGM közleménye: "Trendfordulót sikerült elérni: a 2004 óta tartó túlzott hiány eljárásban először született kedvező döntés Magyarország számára. Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy mintegy félmilliárd euro fejlesztési forrástól elessen Magyarország. Magyarország 2011-ben jóval a túlzott hiány 3%-os referenciaértéke alatti költségvetési egyenleget mutatott fel. A Tanács 2012 márciusában még úgy látta, hogy kockázatok övezik azt, hogy a magyar költségvetési hiány tartósan 3% alatt tud-e maradni. Mostanra azonban sikerült hitelesen és részletesen bemutatni a Széll Kálmán Terv lépéseit, amelyek alátámasztják a Kormány elkötelezettségét a költségvetési hiánycélok mellett. A költségvetési hiány tartós csökkentéséhez a megalapozott gazdasági növekedés elengedhetetlen. A növekedést és foglalkoztatás bővülést illetve költségvetési hiány csökkentését megalapozó intézkedéseket a Kormány a Széll Kálmán Terv 2.0 névvel fémjelzett gazdaságpolitikai tervében mutatta be és küldte el az uniós szerveknek. Az SZKT 2.0 tartalmazza a konvergencia programot és a nemzeti reform programot. Mindezeket figyelembe véve a Bizottság május 30-án nyilvánosságra hozott értékelésében megállapította, hogy a Kormány átfogó gazdaságpolitikai programjának köszönhetően a költségvetési hiány továbbra is 3% alatt marad az elkövetkező években. Ez lehetővé teszi, hogy 2013-ben megszűnjön a Magyarországgal szemben 2004 óta folyó túlzott hiány eljárás. A Magyarországra nézve kedvező döntés mellett a Tanács döntött a tagállamok stabilitási és konvergencia programjaik és nemzeti reform programjaik értékeléséről, valamint az új, hatos csomag által bevezetett makrogazdasági egyensúlytalansági felügyeleti mechanizmusban javasolt lépésekről is. A döntésből az látszik, hogy a Tanács és a Bizottság elfogadta a magyar konvergencia programot, és azt sem tartotta szükségesnek, hogy Magyarország ellen makrogazdasági egyensúlytalanság miatt eljárást indítson. A pénzügyi és gazdasági stabilitás megőrzése mellett a Kormány kiemelt prioritása a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés. Egyértelmű, hogy növekedés és magas fogalakoztatás a jó válasz az európai gazdasági válságra. Ennek érdekében a Kormány tovább erősíti munkahelyteremtő programjait."

Rogán: érvénytelenítik az uniós kohéziós pénzekről szóló döntést

Érvénytelenítik az uniós pénzügyminiszterek a jövõre Magyarországnak nyújtandó támogatás közel 150 milliárd forintos részét befagyasztó korábbi döntésüket - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje ma az MTI tudósítása szerint. Korábban az Európai Bizottság is ezt javasolta és a mára várt kedvezõ döntést már több sajtóértesülés is elõre vetítette.

Megszünteti az uniós pénzügyminiszterek tanácsa azt a döntését, hogy Magyarország uniós támogatásainak egy részét jövõre fagyasszák be - jelentette be friss értesülését Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje pénteki sajtótájékoztatóján.

A döntés nem váratlan, miután májusban José Manuel Barroso elnök személyesen javasolta a felfüggesztés megszüntetését. A miniszterek még tavasszal arra hivatkozva határoztak a felfüggesztésrõl, hogy "Magyarország nem tett eredményes intézkedéseket a 2009. július 7-i tanácsi ajánlás nyomán a túlzott hiány hiteles és fenntartható módon, 2011-ig történõ megszüntetésére". Már akkor bejelentették ugyanakkor azt is, hogy a pénzügyminiszteri tanács "2012. június 22-i ülésén vissza kíván térni a kérdésre annak érdekében, hogy a feltételek teljesülése esetén megszüntesse a felfüggesztést".

A frissített magyar konvergenciaprogram és más intézkedések elemzése nyomán május végén nyilvánosságra hozott javaslatában a Európai Bizottság már úgy értékelte, hogy "Magyarország a túlzott hiány megszüntetetésének irányában megfelelõ elõrehaladást biztosító intézkedéseket tett".

Ennek megfelelõen Brüsszeli források is arra számítottak, hogy az EU soros dán elnöksége azt várja, hogy pénteken a miniszterek lényegében vita nélkül jóváhagyják a bizottság elõterjesztését. A tanács - összhangban az Európai Bizottsággal - egyebek között várhatóan azt állapítja majd meg, hogy a konvergenciaprogramban szereplõ intézkedések megfelelõ választ adnak a márciusi ajánlásokra. Ez esetben a döntés azonnali hatállyal érvényét is veszti.

Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Brexit london tuntetes1500