Gazdaság

Pleschinger a monetáris tanácsba megy (2.)

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium eddigi adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagjává válhat - derül ki a parlament gazdasági bizottságának hétfő délelőtti ülésének meghívójából.


Pleschinger a monetáris tanácsba megy (2.)
Hétfő délelőtt 11:30-kor kezdődik a parlament gazdasági és informatikai bizottságának ülése. A hétfő reggel frissített meghívó első napirendi pontja Pleschinger Gyula jelölése a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává.

A meghívó szerint tehát Pleschinger Gyula a monetáris tanács tagja lesz, nem pedig alelnök (egyelőre legalábbis). Az is elképzelhető ugyanis, hogy a most tanácstaggá kinevezett Pleschinger később Karvalits Ferenc március végén leköszönő alelnök helyére lép. Ekkor pedig majd egy újabb MT-tagot kell jelöljön a kormány. Ha a három új jegybanki vezető neve (Matolcsy György jegybankelnök, Balog Ádám alelnök és Pleschinger Gyula MT-tag) egyszerre kerül a köztársasági elnök elé, ezzel pedig a kormány elkerüli, hogy törvénysértő legyen pár nap erejéig a monetáris tanács.

Mit kell tudni Pleschingerről? Pleschinger Gyula eddig a Nemzetgazdasági Minisztérium adó - és pénzügyekért felelős államtitkára volt. Ezt megelőzően 2010 és 2011 között az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatójaként tevékenykedett. 1977-ben szerzett diplomát okleveles mérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen, 2001-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügyi szakértőként végzett. Szakmai pályáját az OTP Értékpapír Rt-nél kezdte, itt tíz évet töltött, vezérigazgató és az igazgatóság tagja volt. 2001 és 2004 között a budapesti Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott, majd 2004-től hat éven át a P&H Befektető és Pénzügyi Tanácsadó Kft-nél tulajdonos és ügyvezető. 2007 és 2010 között az Első Agro Hitel Zrt-nél az igazgatóság elnöke volt.

Így áll fel az MT

Pleschinger Gyula MT-taggá nevezésével a monetáris tanács tagjainak száma kilenc főre hízik és egyúttal a tanács összetétele megfelel annak a törvényi előírásnak, miszerint a külső tagok száma meg kell haladja a belső tagok (elnök és alelnökök) számát. A három jelölt kinevezésével a következőképp fog felállni a monetáris tanács (március végéig feltehetően):

Pleschinger a monetáris tanácsba megy (2.)

Matolcsy György és Balog Ádám kinevezéséről és meghallgatásáról bővebben:
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
valgyimir putyin