Gazdaság

Betámadták Olli Rehnt az EP-ben

MTI
Portfolio
Munkalátogatásra Budapestre érkezik jövő kedden Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete szerdán az MTI-vel. Közben az Európai Parlamentben egyesek Olli Rehn leváltását sürgetik.
A tájékoztatás szerint az alelnök várhatóan találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, majd előadást tart Gazdasági és monetáris unió - az európai növekedés motorja címmel.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter két hete már beszélt arról, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke és pénzügyi biztosa márciusban hivatalos látogatást tesz Budapesten.

Az index.hu megkeresésére az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtófőnöke elmondta: Olli Rehn biztosként rendszeresen jár a tagállamokban, Magyarországban pedig viszonylag régen nem járt. Jövő heti látogatásának aktualitását az Európai Szemeszter adja, amelynek keretében a tagállamoknak áprilisban be kell nyújtaniuk a Stabilitási és Konvergencia Programjukat (SCP) a Bizottságnak és a Tanácsnak.

A megbeszélések pontos napirendje egyelőre nem ismert, ezért nem lehet tudni, szó esik-e majd az Alaptörvény módosításáról, vagy más, Magyarországot érintő aktuálpolitikai kérdésekről.

Leváltanák Rehnt

Az Európai Parlament szerdai ülésén a képviselők az EU aktuális kihívásait is megtárgyalták. A Néppárt elnöke, Joseph Daul (francia) a kutatás, innováció és foglalkoztatás területére csoportosított források növelésére szólította fel a tagállamokat, ugyanakkor megjegyezte: nem szabad naivan mindenre a költségvetéstől várni választ, "mert az nem old meg mindent". Daul üdvözölte az eddigi gazdaságpolitikai lépéseket, beleértve a hatos és kettes csomagot illetve az európai szemesztert, további szükséges intézkedésként pedig a költségvetések és a szociális politikák további harmonizálását és a bankárbónuszok felső határának meghúzását említette - írja összefoglalójában az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

Stephen Hughes szocialista (brit) képviselő pedig úgy vélekedett, hogy le kell váltani a gazdaságért felelős biztost, Olli Rehnt, mert gazdasági előrejelzései. "folyamatosan elhibázzák a célt". Hughes hozzátette: a túlságosan derűlátó gazdasági jövőkép alapján a Bizottság még a vártnál is nagyobb kárt okozó megszorításokat javasolt. Ideje szembenézni az EU gazdaságának valós állapotával és más jellegű megoldás után nézni, összegzett a képviselő.

"Nem szabad lazítanunk a szigorú költségvetési politikán, azonban egy másik úton is el kell indulnunk: szolidaritásra, növekedésre befektetésekre, eurókincstárjegyekre és adósság-visszafizetési alapra van szükség" - jelentette ki a liberális csoportot vezető Guy Verhofstadt (belga).
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt