Gazdaság

Először szólalt meg jegybankár a forint zuhanása óta

MTI
Portfolio
Nincs ok arra, hogy a jegybank változtasson a kamatcsökkentések eddigi óvatos jellegén - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank múlt héten kinevezett alelnöke a Dow Jones hírügynökségnek szerdán, hozzátéve, hogy az óvatos és fokozatos kamatcsökkentések eddig sikeresnek bizonyultak. Ez az első, jegybanki tisztviselő felőli hivatalos kommentár azóta, hogy a forint múlt héten meredek gyengülésbe kapcsolt. Ma egyébként az egyik kormánytag (Martonyi János külügyminiszter) felől is érkezett nyugtatást célzó üzenet, amelynek hatására a forint mérsékelt erősödést produkált.
A jegybank alelnöke ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy a tanács tagjai nem terveznek 25 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentést a következő, március végi kamatdöntő ülésen. Piaci elemzők korábban a vártnál alacsonyabb februári inflációs adat hatására kezdtek el spekulálni, hogy a lazább monetáris politika mellett elkötelezett új vezetés vajon nagyobb kamatvágásra szánja-e el magát.

Devizapiaci kereskedők szerint részben a nagyobb léptékű kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozásoknak, részben pedig a jegybank egyéb, a monetáris kondíciókat lazító esetleges intézkedései körüli bizonytalanságnak is tulajdonítható, hogy az euró forintárfolyama markánsan emelkedett az elmúlt napokban.

Balog Ádám megjegyezte, hogy a forint árfolyamának ingadozásai "nemkívánatosak" a magyar gazdaság szempontjából, és az elmúlt időszakban tapasztalt változásokat nem indokolják a gazdaság fundamentumai.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, és a forint árfolyamát kizárólag keresleti-kínálati tényezők határozzák meg. A monetáris tanács tagjai nem veszik figyelembe a forintárfolyam rövid távú ingadozásait, csak a hosszú távú trendet, illetve annak inflációra gyakorolt hatását - tette hozzá.

Néhány piaci elemző a magas euróárfolyam láttán már azt vetette fel, hogy nehézségek adódhatnak Magyarország finanszírozásával. Balog Ádám ezeket az aggodalmakat is igyekezett csitítani és hangsúlyozta: megfelelő a magyar pénzügyi rendszer stabilitása, illetve a sokkokkal szembeni ellenálló képessége.
  

Az MNB új alelnöke azt követően fogalmazott meg nyugtató jellegű üzenetet, hogy tegnap és ma már terjedni kezdtek a piacon az 50, esetleg 100 bzáispontos március végi kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozások.A várakozásokat egyrészt a tegnap reggel közzétett, várt alatti februári inflációs adat, másrészt az kelthette életre, hogy piaci vélekedések szerint Matolcsy György lendületesen kezd bele jegybankelnöki tevékenységébe. Ezek a várakozások azonban az MNB felőli jelzés szerint már túlzóak. Azt, hogy Balog jelzése szerint a 25 bázispontos vágási tempó megfelelő lehet, a piac valószínűleg úgy értelmezi: minden hónapban igyekszik majd kamatot vágni a monetáris tanács, amikor csak lehetőséget adnak rá a piaci kondíciók.

Amint az alábbi ábrán látszik: a piac a következő 3 hónapra legalább 75 bázispontos, míg a következő 6 hónapra összesen legalább 100 bázispontos kamatcsökkentést árazott be. Amennyiben a havi 25 bázispontos kamatvágási ütemből indulunk ki, akkor elmondható, hogy nem "szaladt előre" a piac kamatvágások beárazásában.

Először szólalt meg jegybankár a forint zuhanása óta
Martonyi János külügyminiszter nyugtatást célzó szavai negyed 1 körül jelentek meg, amelyek hatására kb. 2 egységnyi forinterősödés következett be 304,5-ig az euróval szemben. Ezt követően Balog Ádám szintén nyugtatást célzó szavai nem váltottak ki további forinterősödést.

Először szólalt meg jegybankár a forint zuhanása óta
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas