Gazdaság

Így telt Simor utolsó tanácsülése

Portfolio
Az utóbbi hónapokban megszokott 4:3-as szavazati aránnyal szavazta meg a 25 bázispontos kamatcsökkentést februári ülésén a monetáris tanács. Az ülés ma megjelent rövidített jegyzőkönyvéből kiderül, hogy alapvetően minden tag optimistábbá vált a rövid és középtávú távú inflációs kilátásokat illetően.
A monetáris tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat meg újra, azonban mind a külső, és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre. A Monetáris Tanács megítélése szerint a gazdaságot kapacitásfelesleg jellemzi. A kedvezőtlen beruházási dinamika, valamint a tartósan magas munkanélküliség ugyanakkor arra utal, hogy a gazdaság potenciális növekedése érdemben elmarad a válság előtti ütemétől. A Monetáris Tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami a döntéshozók többsége szerint biztosíthatja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon.Így telt Simor utolsó tanácsülése
Az infláció januárban a vártnál erőteljesebben lassult, a csökkenés az áruk és szolgáltatások széles köréhez köthető. Mindez az inflációs alapfolyamatok számottevően mérséklődő dinamikájával együtt a gyenge belső kereslet erősebb dezinflációs hatását tükrözheti. A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az előrejelzéseknél visszafogottabb ütemű év elejei áremelések, valamint a maginfláción kívüli tételeket érintő kormányzati intézkedések következtében a rövid távú inflációs kilátások jelentős mértékben javultak. A középtávú inflációs folyamatok szempontjából azonban bizonytalanságot jelenthet, hogy a vállalati szektor a kormányzati intézkedések hatására emelkedő termelési költségeit milyen mértékben képes beépíteni az árazásába. Ezért a Monetáris Tanács továbbra is kiemelt figyelemmel követi az inflációs alapfolyamatok alakulását. Több tanácstag úgy vélekedett, hogy a jelenlegi kedvező inflációs folyamatok tartósságának megítélésében további fontos támpontot jelent majd a jegybank márciusban megjelenő inflációs jelentése. A tanács egyik tagja rámutatott, hogy a tartósan gyenge kereslet dezinflációs hatása még az eddig feltételezettnél is erősebb lehet, így a középtávú inflációs kockázatok a korábban gondoltnál is alacsonyabbnak bizonyulhatnak. Néhány tanácstag felhívta a figyelmet arra, hogy az erőteljes dezinfláció nem a potenciális növekedés vártnál kedvezőbb, hanem a tény GDP vártnál jóval kedvezőtlenebb alakulásának következménye.
A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapban erős maradt, azonban továbbra is kockázatot jelent a kedvező pénzpiaci hangulat és a világgazdaság visszafogott növekedési kilátásainak kettőssége. A hazai kockázati megítélés eközben érdemben nem változott. Utóbbival kapcsolatban a testület egy tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a támogató pénzpiaci környezet mind ez ideig a hazai fundamentumok érdemi javulása nélkül maradt fenn, emiatt a kedvező folyamatok megítélésében fokozott óvatosság lenne indokolt. A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a sikeres devizakötvény-kibocsátás mérsékelte az ország finanszírozási kockázatait. Egyes tanácstagok szerint a finanszírozási költségek további csökkenését és a kedvező kockázati megítélés tartós fennmaradását segítheti az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutalappal történő együttműködés.

Az augusztus óta tapasztalt forintgyengüléssel kapcsolatban nem volt egységes a testület tagjainak megítélése. Egyes tagok szerint a kedvező globális pénzpiaci környezet, a kormányzatnak az alacsony költségvetési hiány melletti elköteleződése a hazai pénzügyi eszközök felárát mérsékelheti, mindezen tényezők pedig indokolttá tehetik a monetáris kondíciók óvatos lazítását. Más tanácstagok ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a forint augusztus óta tartó gyengülésében fontos szerepet játszottak az eddigi és beárazott kamatcsökkentések, ezért mind az inflációs cél középtávú elérése, mind a lakosság - még mindig magas - nyitott devizapozíciója szempontjából kockázatos lehet a további kamatcsökkentés, helyette kiváró, óvatos monetáris politika indokolt. Néhány tanácstag arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem látszik érdemi fordulat sem a belföldi fogyasztásban, sem a beruházásban, sem pedig - az erős hitelkínálati korlátok miatt - a hitelezési folyamatokban, így az alacsonyabb jegybanki alapkamatszint a jelenlegi körülmények között nem képes hathatósan támogatni a növekedés beindulását.

Így telt Simor utolsó tanácsülése
A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt hónapban beérkezett adatok azt jelzik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ami a döntéshozók többsége szerint azt valószínűsíti, hogy a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A tanácstagok többsége úgy véli, hogy a kedvező globális pénzügyi piaci környezet a hazai pénzügyi eszközök felárát is tartósan mérsékelheti. Mindezen tényezők tükrében az inflációs cél lazább monetáris kondíciók mellett is elérhető.

Így telt Simor utolsó tanácsülése
Az elnök a vitát követően szavazásra bocsátotta a felmerült javaslatokat. Az alapkamat 25 bázispontos csökkentését négy tanácstag támogatta, míg hárman a kamatszint tartására szavaztak. A négy csökkentő Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György voltak, a tartásra az elnök és az alelnökök (Simor András, Karvalits Ferenc, Király Júlia) szavaztak. A jövőbeni monetáris politikai lépések tekintetében a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
mexikói katonák