IEA: fölösleges több olajat kitermelni

Portfolio
Tovább rontotta az idei olajkeresleti várakozásait a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb riportjában. A 2013-as keresletnövekedést már csak napi 785 ezer hordóval várják magasabbra - áll a szervezet honlapján.
Az IEA júniusi riportjában tovább csökkentett a világ 2013-as évre vonatkozó olajkeresleti becslését. Már csak 0,9%-kal (785 ezer hordó/nap) várják magasabbra a teljes olajkereslet növekedését.

Ezzel párhuzamosan a globális olajkínálat 90 ezer hordóval napi 91,2 millió hordó csökkent hó/hó alapon májusban, mely nagyrészt egy kanadai karbantartási munkálatnak volt köszönhető. Év/év alapon azonban még mindig növekedést látunk, a tavalyi év hasonló időszakában kitermelt mennyiségnél 180 ezer hordóval magasabb az idei adat. A kínálati oldalon a harmadik negyedévben további csökkenéssel lehet számolni, mely az Északi-tengeren található kőolajmezők karbantartási munkálatainak köszönhetően 400 ezer hordós kiesést okoz majd. A nem OPEC országok napi 1,1 millió hordó olajkínálatának becslésén nem változtatott az IEA.

Az OPEC országok májusban 135 ezer hordóval növelték kitermelésüket, amivel 30,89 millió hordóra, hét havi csúcsra ugrott a kínálat. A szaúdi, iráni, az egyesült arab emírségekbeli és a kuvaiti kínálatnövekedést részben csökkentette az iraki, líbiai és nigériai termeléskiesés. Az év második felében azonban ezekről a szintekről 200 ezer hordós visszaesést várnak az OPEC országoktól, melyet a csökkenő keresletre való lépéssel magyaráznak.

A legnagyobb növekedést felmutató Irán olaját nagyrészt a keresleti oldalon hó/hó alapon közel duplázó Kína szívta fel. A hó/hó alapú nagy növekedés nem kizárólag a kínai gazdaság felpörgésének köszönheti, hiszen április hónapban több olajszállítmány is feltorlódott a kínai kikötőkben. Az ázsiai ország 3,9%-os olajkereslet növekedését 3,8%-ra vágta vissza az IEA. Az olaj nem reagált érdemben a megjelent adatokra, bár az utóbbi hónapok oldalazása ellenére trendjében még mindig lefelé mutató a fekete arany árfolyama.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF