Gazdaság

Varga mégis kisebb hiányt vár jövőre

MTI
Bár a jövő évi költségvetési hiányt magasabbra tervezték az ideinél, a nemzetgazdasági miniszter szerint nem biztos, hogy ez így is lesz. Varga Mihály pénteken az ATV Szabad szemmel című műsorában emlékeztetett: 2015-ben a kormány hiányterve 2,3 százalék volt, a tényleges hiány azonban 1,9 százalék lett.
Az elmúlt három évben a valós hiány mindig jóval kisebb lett a tervezettnél. Ez 2017-ben is bekövetkezhet, részben az adócsökkentés fehérítő hatásának, részben a gazdaság növekedésének köszönhetően - mondta. A kormány abból indult ki, hogy a többletből forrásokat lehet biztosítani a béremelésre, az alapvető élelmiszerek adójának csökkentésére. Ennek olyan hatása is lehet, hogy a hiány a tervezett 2,4 százaléknál kisebb lesz. A cél egyébként csupán az volt, hogy a hiány 3 százalék alatt legyen - tette hozzá.


Megjegyezzük, hogy a 3%-os maastrichti limit mára már nem az unió által elvárt legfontosabb költségvetési előírás. A középtávú hiánycélhoz kötődő előírásokat valószínűleg a 2,4%-os deficit látványosan sértené.
Az idei költségvetés módosításáról elmondta: a magyar-román határon építendő kerítés ügye korábban fel sem merült, erre szükség esetén a forrásokat biztosítani kell, továbbá vannak bérfejlesztési kérdések és olyan beruházások is, amelyeknek többletforrásigénye van. A kormánynak mozgástérrel kell rendelkeznie, hogy év közben is hozhasson döntéseket. Ezt a költségvetés többletbevételei teszik lehetővé - mondta a miniszter.

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról Varga Mihály azt mondta, nem a népszavazási kezdeményezés az oka, hogy visszaállították a korábbi állapotot. A kormány annak idején azt ígérte, egy év múlva megvizsgálja, milyen hatásai vannak a rendelkezésnek. Úgy látta, hogy az emberek nem fogadják el, ezért született ez a döntés - fejtette ki.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
barcelona katalán tüntetés rendőrség