Gazdaság

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre

Portfolio
Magyarország valamelyest javított korábbi mutatóin a foglalkoztatást terhelő adók tekintetében, de a képet jelentősen árnyaló kedvezményekből továbbra is kizárólag a családosok profitálnak. Az adóék továbbra is kiemelkedő a térségben - olvasható ki a Mazars idén hatodik alkalommal összeállított adóbrosurájából, ami ezúttal már 22 országot vizsgált. Az adószakértők azt tapasztalják, hogy a NAV barátibb hozzáállása magatartás-változást indított el a magyar cégeknél, mivel az adózók nem érzik magukat annyira fenyegetve, mint korábban.

Áfa-rangsor

H. Nagy Dániel, az adótanácsadó cég adóigazgatója kiemelte: a kiadvány a befektetőknek készül, és kíván támpontot adni, most már Németország is bent van a figyelt országok között. Összességében elmondható, hogy a kormányok egyre jobban támaszkodnak a fogyasztási típusú adókra: a legtöbb országban fontos cél a beszedési hatékonyság növelése.

A Mazars szakértői nem számítanak arra, hogy az általános áfakulcs csökkenne, idehaza a bizonytalanság most inkább csak a lakásépítések áfakulcsa körül érezhető.

Magyarország a többi országhoz képest a legmagasabb áfakulccsal és a legalacsonyabb társasági adókulccsal rendelkezik. A magyar adórendszer az adózók számára kedvező pontja, hogy egyáltalán nincs forrásadó, ez szinte teljesen kivételes a többi országhoz képest.

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre
Forrás: Mazars
Mára a hozzáadottérték-adó lett az állami költségvetések egyik legfontosabb bevételi forrása. A szabályok jórészt harmonizáltak az EU-szabályozás hatására, de az alkalmazott adókulcsok továbbra is jelentős szórást mutatnak. A normál adókulcsok átlaga 20% körül alakul - 2018-ban csak Montenegró növelte legmagasabb áfakulcsának mértékét -, a Horvátországban és Magyarországon érvényben lévő 25%-os, illetve 27%-os normál áfakulcs tehát továbbra is kifejezetten magas.

Az országok a hatékony beszedés érdekében olyan modern digitális technológiákat vezetnek be, amelyek csökkentik a nem adózó ügyletek arányát.

Munkát terhelő adók

Folytatódik a jövedelmeket és az élőmunkát terhelő adók és járulékok arányának csökkenése a régióban, de ezzel együtt a munkáltatók teljes bérköltsége még mindig megközelíti a nettó bérek 160%-át.

Az élőmunka terheivel kapcsolatos összehasonlításokban tradicionálisan rosszul teljesítő Magyarország valamelyest javított korábbi mutatóin, de a képet jelentősen árnyaló kedvezményekből továbbra is kizárólag a családosok profitálnak.

Bizonyos jövedelmi szinteknél Magyarországon rakódik a legtöbb adó és járulék a munkabérekre - hangsúlyozta H. Nagy Dániel. Ennek fényében szükség is van a szociális hozzájárulási adó csökkentésére - mondta.

Példaként említette az 500 eurós bruttó fizetésre rakódó közterheket, a gyermektelen adózók esetében. Ebben a tekintetben a járulékcsökkentés hatása itt kevés. Ha például a munkáltató 100 ezer forint nettó bért akar kifizetni (bruttó 150 ezer forintos fizetés), akkor ez összesen 182 ezer forint teljes költséget jelent számára.

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre

A munkavállalói terhek viszont a 3 gyermekeseknél szinte teljesen eltűnnek ennél a jövedelmi szintnél.

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre
A Mazars szakértői megvizsgálták ugyanezt az adóék-rangsort 2000 eurós bruttó fizetésnél. Itt lényeges változás a listában, hogy a gyermektelen adózók esetében már nem Magyarországon látható a legmagasabb adóék, ez a cseh és szlovák többkulcsos szja hatása.

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre


Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre

Más a NAV hozzáállása

H. Nagy Dániel kiemelte Magyarországgal kapcsolatban, hogy nagy változások az elmúlt egy évben nem voltak. Látszódik, hogy az elsődleges cél a beszedés hatékonyságának javítása, elég csak az online pénztárgépekre, az EKÁER-re gondolni és a júliustól induló online számla rendszerére.

Nem csak használja, hanem okosan használja fel ezeket az adatokat a NAV

- fogalmazott a szakértő, aki szerint szintén innovatív megoldás az e-szja és jól működik.

Mindeközben megújult az adóigazgatás, az adóhatóság sokkal együttműködőbb. Példaként említette, hogy ha valaki a május 31-i határidőre nem teljesíti éves kötelezettségét a beszámoló benyújtására, az az adózó nem számíthat semmilyen büntető szankcióra, első körben - részletezte. Az adózói körben a fenyegetettség tudata gyengül és közben a NAV nem annyira aktív az ellenőrzésekben, hanem inkább támogatói eljárásokat folytat. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az adózók átesnek a ló túlsó oldalára, és azon gondolkodnak, hogy nem teljesítik határidőre a kötelezettségeiket - számolt be saját tapasztalatiról a szakértő.

Szmicsek Sándor, a Mazars partnere szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégeknél az önellenőrzések csúsznak, tolódnak, mert az adózók valóban úgy érzékelik, hogy kisebb a fenyegetettség, az adóhatóság úgy sem jön ki annyira gyakran, mint korábban. A NAV ugyanis valóban a kockázatos és gyanús adózókra fókuszál a rendelkezésre álló egyre szélesebb adatbázisnak köszönhetően. Ez a célzott ellenőrzés előnyös, de mint fentebb kiderült, meg kell találni az egyensúlyt, mert fennáll a kockázata, hogy a jó adózók elkényelmesednek - foglalható össze az üzenet.

Szmicsek Sándor arról is beszélt, hogy a NAV a transzferárazás tekintetében is inkább együttműködő az adózókkal. Az adóhatóság ugyanis először csak felszólítást ad, így a vállalkozásnak van lehetősége a korrekcióra. A NAV nem utólagos ellenőrzésre megy ki, hanem inkább megelőző tevékenységek indulnak. Ez szerinte hatékonyabb és gyorsabb folyamat, rövidebb idő alatt érkezik be az adó is.

A transzferár-szabályozás korábban szinte már mindegyik ország adórendszerében megjelent, most pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap a kapcsolódó dokumentációs kötelezettség. Az OECD által előírt "country-by-country reporting" (CBC-R) alapvető célja, hogy az átláthatóságot erősítse azáltal, hogy a helyi adóhatóságok számára az adókockázatok felméréséhez szükséges információkat biztosítja.

Ezért van szükség a magyar járulékcsökkentésre
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as