Már nem csak az emberek, hanem a cégek is menekülnek a földi pokolból
Gazdaság

Már nem csak az emberek, hanem a cégek is menekülnek a földi pokolból

Portfolio
Az emberek mellett a cégek is egyre nagyobb számban hagyják el Venezuelát, mivel az embereknek lassan semmire nincs pénzük - derül ki a Reuters körképéből. A nagy multinacionális cégek közül páran még kitartanak, de csökkentették gyáraik termelését.
Épp a napokban írtunk cikket arról, hogy milliószámra menekülnek az emberek Venezuelából, ahol a hiperinfláció miatt egyre kilátástalanabb a helyzet. A Reuters cikke szerint eközben a cégek is egyre nagyobb számban döntenek a tevékenységük leállításáról vagy akár a teljes kivonulásról. Az Unilever gyára például erőteljesen csökkentette termelését a venezuelai Valenciában, csak a Tio Rico nevű jégkrémet gyártják már. A gyár egyik dolgozója elmondta, hogy tavaly ebből az édességből is még havi 800 darab ezer literes konténert töltöttek meg, ma már jó, ha negyvenet el tudnak adni egy hónap alatt, ezért egy másik gyárban annak termelését is leállították.A venezuelai vállalati tanácsadók szerint minden cég másként próbálja átvészelni az öt éve tartó recessziót az országban, ami a kereslet zuhanásával járt. Vannak, akik átmenetileg csökkentik vagy leállítják a termelést és bíznak a jobb időkben, míg mások végleg kivonulnak az országból. Az Unilever szóvivője azt mondta: maradni akarnak, erősítik jégkrém-üzletágukat jobb híján, a termelést pedig igyekeznek a kereslethez igazítani.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik már rég elhagyták a dél-amerikai országot, mint a Clorox vagy a Kellogg. A várakozások szerint egyre többen csatlakozhatnak hozzájuk azok után, hogy az IMF becslései szerint az egymillió százalékot is elérheti az infláció, és a közelmúltban hatvanszorosára emelték a minimálbért, illetve felemelték a társasági adót. Így a folyamatosan zuhanó kereslet mellett egyre drágábban lehet termelni. Sok esetben az elhagyott üzemekre az állam teszi rá a kezét és megpróbálja folytatni a termelést, de a beszállítók hiányában ez nehéz.

Az olasz Pirelli gumigyártó venezuelai egységénél a héten azért tiltakoztak a dolgozók, mert egyik nap váratlanul zárva találták a gyár kapuit. Sok cégnek az okoz nehézséget, hogy az elharapózó hiperinfláció mellett sem tudnak árat emelni a központi szabályozás miatt. A Ford venezuelai gyára emiatt júliusban egyetlen modellre korlátozta termelését, miközben a rivális General Motors már tavaly elhagyta az országot.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty