Új egészségügyi javaslatot tettek a magáncégek

Portfolio
A magánegészségügyi szolgáltatók a munkáltatók társfinanszírozóként való bekapcsolását kérik az egészségügyi rendszerbe. Ezt a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete kezdeményezte, javaslatukat eljuttatták a szakminisztériumokhoz.
A magyar egészségügy finanszírozásának jövőjéről külön panelbeszélgetés lesz a Portfolio egészségügyi konferenciáján. Részletek itt:


A legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület azt javasolja a kormánynak, hogy hazánkban is lehetőség legyen adómentes munkáltatói juttatásként prevenciós és ellátási célú egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani.

“Az elmúlt években szabályozói szinten is megjelent az a szándék, hogy a munkáltatók társfinanszírozóként jelenjenek meg az egészségügyi szolgáltatórendszerben. A Primus szerint rendkívül aktuális, és minden szereplő számára előnyös lenne az ehhez szükséges jogszabályi háttér mielőbbi megalkotása" - mondta el Leitner György, a Primus Egyesület elnöke.

A Primus javaslatának lényege, hogy közvetlenül a munkáltatónak is lehetősége legyen köztehermentesen - nem pénzben kapott juttatásként - a dolgozóinak egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani. Ez komoly előrelépést jelentene a munkavállalók egészségmegőrzése terén, hiszen elsősorban szűrővizsgálatokra, illetve a járóbeteg-ellátás egyes eseteire vonatkozna.

Mindez a cégek érdeke is: az egészségesebb munkavállaló hatékonyabban működést, és ezáltal versenyelőnyt jelent. A Primus hangsúlyozza, hogy a vállalatokat is felelősség terheli dolgozóik egészségének megőrzése, illetve annak fejlesztése terén. Ezért is indokolt, hogy megjelenjenek társfinanszírozóként az egészségügyi szolgáltatórendszerben. A nyugat-európai vállalati felmérések szerint egy euró befektetés az egészségfejlesztésbe akár 3-5-szörös megtérülést is hozhat.

Javaslatát a Primus Egyesület eljuttatta a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntéshozóihoz, és felajánlotta konzultációs segítségét a jogszabályi háttér, továbbá a konkrét egészségügyi szolgáltatások kidolgozásában.

A javaslat tartalma és időzítése meglehetősen érdekes. A kormány ugyanis épp a legutóbbi adócsomagban döntött arról, hogy a jövő évtől megszűnik a magán egészségbiztosítások és egészségpénztári munkaadói befizetések adóelőnye és a legutóbbi kormánypárti kommunikáció sem abba az irányba mutatott, hogy ebben enyhült volna az álláspont:
A magyar egészségügy finanszírozásának jövőjéről külön panelbeszélgetés lesz a Portfolio egészségügyi konferenciáján. Részletek itt:




© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF