VargaMatolcsy
Gazdaság

Zsiday a Varga-Matolcsy-féle "cuki cicaharcról"

Portfolio
A jegybankelnök és a pénzügyminiszter közötti "cuki cicaharcról" írt blogjában Zsiday Viktor. Pontosabban inkább Matolcsy György MNB-elnök motivációit kívánta megvilágítani. Mint írja, Matolcsy várakozásokat akar menedzselni a jobb gazdasági teljesítmény érdekében, miközben a kormányt próbálja noszogatni a versenyképességi reformra, mivel a "magyar modell" eredményei nem jobbak, mint a többi régiós országé.

A pénzügyi szakember a blogjában azt fejtegeti, hogy Matolcsy láthatóan teljes mértékben tudatában van a gazdaság reflexív természetének azaz annak, hogy a gazdasági szereplők gondolatai/várakozásai visszahatnak a gazdaságra, a gazdaság pedig a szereplők gondolataira. A gazdasági folyamatokban nagyon sok az ilyen önbeteljesítő jóslat, és láthatóan Matolcsy számára kiemelt fontosságú a várakozások menedzselése, ezért is írja, hogy nemhogy vége van az aranykornak, de csak most kezdődik.

Neki - sőt, minden gazdaságpolitikusnak - mindig a lehető legjobb jövőt kell sugallnia, még akkor is ha vannak kétségei, mert így a legvalószínűbb, hogy ez a szép jövő - legalább részben - megvalósul. Zsiday szerint Matolcsy azért mérges Vargára, mert ő sokkal inkább szakértői megközelítést alkalmaz.

Zsiday egy látszólagos önellentmondásra is felhívja a figyelmet: "Miközben Matolcsy megfeddi Vargát, hogy nem elég optimista képet sugároz, ő maga meglepő módon ezután belengeti azt, hogy a német autógyáraktól való függés igen veszélyes lehet és gazdasági lassulást/problémákat okozhat." A közgazdász szerint ez azért van, mert ezzel arra próbálja ösztökélni a kormányt, hogy kezdje már meg végre az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának a minél gyorsabb implementálását. Zsiday szerint ez jó lenne, de a Fideszen belül láthatóan "van ellenállás sok ponttal szemben".

Matolcsy tudatosan játssza a "cheerleader" szerepét, tisztában van vele, hogy jelentős strukturális változások nélkül nem érjük utol Ausztriát, de még Csehországot sem.

Zsiday szerint a jegybankelnök tisztában van a tényekkel, miszerint 9 éves kormányzásuk alatt bár volt felzárkózás Európához, de ennek üteme kevés, és a "magyar modell" ellenére semmivel sem jobbak az eredményeink mint a régiós átlag.

Végezetül a forintgyengülésről is a szerző: Magyarországon a forint szerepe a villámhárító, ha gazdasági probléma van, akkor ezt exportélénkítéssel/leértékeléssel ellensúlyozzák. Nem véletlen, hogy ez az MNB-t egyelőre nem zavarja.

brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nyugdíjas parlament