VargaMatolcsy
Gazdaság

Zsiday a Varga-Matolcsy-féle "cuki cicaharcról"

Portfolio
A jegybankelnök és a pénzügyminiszter közötti "cuki cicaharcról" írt blogjában Zsiday Viktor. Pontosabban inkább Matolcsy György MNB-elnök motivációit kívánta megvilágítani. Mint írja, Matolcsy várakozásokat akar menedzselni a jobb gazdasági teljesítmény érdekében, miközben a kormányt próbálja noszogatni a versenyképességi reformra, mivel a "magyar modell" eredményei nem jobbak, mint a többi régiós országé.

A pénzügyi szakember a blogjában azt fejtegeti, hogy Matolcsy láthatóan teljes mértékben tudatában van a gazdaság reflexív természetének azaz annak, hogy a gazdasági szereplők gondolatai/várakozásai visszahatnak a gazdaságra, a gazdaság pedig a szereplők gondolataira. A gazdasági folyamatokban nagyon sok az ilyen önbeteljesítő jóslat, és láthatóan Matolcsy számára kiemelt fontosságú a várakozások menedzselése, ezért is írja, hogy nemhogy vége van az aranykornak, de csak most kezdődik.

Neki - sőt, minden gazdaságpolitikusnak - mindig a lehető legjobb jövőt kell sugallnia, még akkor is ha vannak kétségei, mert így a legvalószínűbb, hogy ez a szép jövő - legalább részben - megvalósul. Zsiday szerint Matolcsy azért mérges Vargára, mert ő sokkal inkább szakértői megközelítést alkalmaz.

Zsiday egy látszólagos önellentmondásra is felhívja a figyelmet: "Miközben Matolcsy megfeddi Vargát, hogy nem elég optimista képet sugároz, ő maga meglepő módon ezután belengeti azt, hogy a német autógyáraktól való függés igen veszélyes lehet és gazdasági lassulást/problémákat okozhat." A közgazdász szerint ez azért van, mert ezzel arra próbálja ösztökélni a kormányt, hogy kezdje már meg végre az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának a minél gyorsabb implementálását. Zsiday szerint ez jó lenne, de a Fideszen belül láthatóan "van ellenállás sok ponttal szemben".

Matolcsy tudatosan játssza a "cheerleader" szerepét, tisztában van vele, hogy jelentős strukturális változások nélkül nem érjük utol Ausztriát, de még Csehországot sem.

Zsiday szerint a jegybankelnök tisztában van a tényekkel, miszerint 9 éves kormányzásuk alatt bár volt felzárkózás Európához, de ennek üteme kevés, és a "magyar modell" ellenére semmivel sem jobbak az eredményeink mint a régiós átlag.

Végezetül a forintgyengülésről is a szerző: Magyarországon a forint szerepe a villámhárító, ha gazdasági probléma van, akkor ezt exportélénkítéssel/leértékeléssel ellensúlyozzák. Nem véletlen, hogy ez az MNB-t egyelőre nem zavarja.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2