Gazdaság

Újabb IMF-hitel szeretne Ukrajna, megkapta a feltételeket

MTI
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége kéthetes, pénteken véget ért ukrajnai látogatása alatt megkezdte egy új, három éves program megvitatását a kibővített finanszírozási mechanizmus keretében, amelyről a tárgyalásokat az elkövetkező hetekben folytatják - hozta nyilvánosságra látogatása befejeztével kiadott közleményében az IMF-küldöttség.

Az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a küldöttség megjegyezte, hogy az idei választások nyomán az új ukrán vezetés lehetőséget kapott a szükséges reformok végrehajtására, valamint ambiciózus feladatokat tűztek ki maguk elé a gazdaság átalakításában a nagyobb növekedés elérésére és a lakosság életszínvonalának emelésére a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett.

Az IMF-küldöttség eredményesnek értékelte a Kijevben folytatott megbeszéléseit az új programról, különösen a pénzügyi és a monetáris kérdéseket illetően. Rámutattak ugyanakkor a jegybank függetlenségének és a pénzügyi stabilitás megmaradásának a fontosságára, továbbá a bankcsődökkel járó pénzügyi költségek minimalizálására tett erőfeszítések szükségességére.

"A gyorsuló gazdasági növekedés megköveteli a strukturális reformok felgyorsítását. Ez elsősorban a jogállamiság biztosítása, többek között az igazságügyi reform révén, valamint a korrupció elleni határozott küzdelemmel valósulhat meg. Ugyanilyen fontos a verseny fokozása és a piacnyitás, különösen az energia- és a mezőgazdasági ágazatban, valamint az állam és az oligarchák szerepének csökkentése a gazdaságban" - mutatott rá a küldöttség.

Az IMF szakértői szerint a bérnövekedésnek összhangban kell lennie a megnövekedett munkatermelékenységgel a versenyképesség garantálása érdekében.

A misszió megjegyezte továbbá, hogy noha előrelépés történt az új korrupcióellenes intézmények létrehozásában, még nem érezhetők kézzelfogható eredmények. A rossz üzleti feltételek miatt a beruházások, különösen a közvetlen külföldi befektetések Ukrajnában sokkal alacsonyabb szinten vannak, mint a régió más országaiban.

Az IMF szakértői küldöttsége szeptember 12-től tárgyalt Kijevben. Az UNIAN szerint az új program keretében a jegybank 5-10 milliárd dollár közötti hitelkeretre számít, amelynek első részletét - kétmilliárd dollárt - az év végéig szeretne Kijev megkapni.

deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot