orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
Gazdaság

Külföldi címlapokra került Magyarország az önkormányzati választás miatt

Portfolio
A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltették a magyarországi önkormányzati választás eredményei. Nem véletlenül.

Kiemelt helyen foglalkoznak a legnagyobb nemzetközi újságok, hírügynökségek a vasárnapi választással. 

A Reuters hírügynökség arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenzéki összefogás közös jelöltje, Karácsony Gergely lesz Budapest polgármestere, miután legyőzte Tarlós István fideszes jelöltet. Azt is megjegyzi a hírügynökség cikke, hogy 

ezzel az elmúlt évtized legnagyobb politikai győzelmét aratta az ellenzék.

A Reuters azt is megjegyzi, hogy a fővárosi közgyűlésben is az ellenzék lesz többségben (17 vs. 14 képviselő). A cikk végén pedig kiemelik: Magyarország 10 milliós népességének ötöde él a fővárosban, azonban a gazdasági teljesítmény harmadáért felel.

A Bloomberg hírügynökség is azt emelte ki, hogy a Fidesz elveszítette Budapestet. A hírügynökség értékelése szerint az ellenzéki összefogás váratlanul erősen szerepelt az önkormányzati választáson. A Bloomberg értékelése szerint az elmúlt évtized legnagyobb csalódása lehet a kormánypártok számára a mostani választási eredmény, az elmúlt hét választást ugyanis eddig magabiztosan nyerte a Fidesz. A cikk szerint a mostani eredmény is beleillik abba a nemzetközi trendbe, melynek során a nacionalista erők gyengülnek a nagyobb városokban. Azt is megjegyzi, hogy az ellenzéki összefogás ezúttal hatékonyan működött a választásokon, Budapesten kívül 10 másik nagyvárosban lesz ellenzéki a polgármester. De azt is hozzáteszik, hogy a Fidesz ereje stabil maradt, és nem változott a befolyása az ország más részein.

A Financial Times első cikke is arról ír, hogy a zöldpárti, 5 politikai párt által támogatott Karácsony Gergely legyőzte a két ciklust is főpolgármesterként eltöltő Tarlós Istvánt. Az FT szerint Karácsony 50%-os támogatottsága meggyőző fölényt jelent Tarlós István 44%-os adatához képest. A cikk szerint a mostani eredmények talán lendületet adhatnak az ellenzéknek a sorozatban hét elvesztett választás után.

Az AFP hírügynökség szintén rendkívüli hírként számolt be a fővárosi eredményről.

A Washington Post is a fővárosi eredményeket emelte ki tudósításában. A Politico írása is azt hangsúlyozta, hogy az ellenzék bevette a fővárost. Ezt követően idéznek Karácsony Gergelytől és Orbán Viktortól is.

A német sajtóban is kiemelten kezelik a hazai választási eseményeket, a Welt szenzációs ellenzéki győzelemről ír, a Spiegel cikkében kiemeli, hogy a Fidesz nem csak a fővárosban, de több vidéki nagyvárosban is vereséget szenvedet, az FAZ érzékeny Fidesz-vereségről ír.

welt
Forrás: Welt
spiegel
Forrás: Spiegel
faz
Forrás: FAZ

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) és Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester (j2) kezet fog a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögöttük Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2