brexit0115
Gazdaság

Az északírek kaszálhatják el a nagy Brexit-összeborulást

Portfolio
Jelenlegi formájában elveti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó javaslatcsomagot a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP).

A brit kormány a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként. Az új javaslatról jelenleg is folynak a tárgyalások Brüsszelben, és ha sikerül véglegesíteni a kilépési megállapodást, azt Boris Johnson miniszterelnöknek a brit parlamenttel is el kell fogadtatnia.

A DUP azonban - amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön közölte, hogy "a dolgok jelenlegi állása" alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Johnsont törvény kötelezi a Brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.

A friss hírek azt az aggodalmat erősítik meg, hogy a Johnson-féle Brexit-alku könnyen juthat ugyanarra a sorsra, mint elődje, Theresa May megállapodása. Azzal ugyanis, hogy az ír-északír határról a brit-északír "határra" tolódnak a problémák, azok még nem szűnnek meg, és nem is biztos, hogy a megoldások a brit politikusoknak elfogadhatóbbak lesznek. A következő órákban, a megállapodás pontos ismeretében, illetve annak fogadtatásából ítélhetjük majd meg a rendezett Brexit esélyeit.

Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
szakkepzes