100 forint shutter
Gazdaság

Itt az újabb jóslat: jövőre 350 közelébe gyengül a forint

Portfolio
Egy év múlva 348-as euró-forint árfolyamot jósolnak a Societé Generale elemzői, akik pénteken tették közzé legfrissebb anyagukat Magyarországról. A francia bank szakértői szerint egy általános negatív hangulat mellett az MNB további lazítása sújthatja a forintot.

A magyar gazdaság egyelőre meglepően ellenállónak tűnik a német lassulásnak, az első félévben a vártnál jobb növekedési számokat láttunk – kezdi makrogazdasági helyzetértékelését a SocGen. Azt is hozzáteszik, hogy a növekedést elsősorban a beruházások és a háztartási fogyasztás húzzák. Az elemzők szerint a költségvetés helyzetét segíti, hogy az erőteljes növekedéssel megnőttek az adóbevételek, amivel párhuzamosan a kormány tartózkodott a kiadások növelésétől.

Az aósságfinanszírozással kapcsolatban a francia bank elemzőinek is a MÁP+ kirobbanó sikere tűnt fel, megemlítik, hogy ennek ellenére sem emelte meg éves terveit az adósságkezelő. A szuperállampapírt továbbra is hetente értékesítik, de a sikert látva a SocGen szerint módosulhatnak a most még kiemelkedően kedvező kondíciók.

A nagybani piaci kötvényeinkkel kapcsolatban azt emelik ki a szakértők, hogy az ÁKK vélhetően megpróbálja majd nyújtani az átlagos futamidőt, ez lehet a 2020-as finanszírozási terv egyik fontos eleme. Ennek keretében pedig hosszabb kötvényeket is kibocsáthat Magyarország, akár 30 éves lejárat is jöhet, amire a jelenlegi piaci környezetben lenne is befektetői igény. Új devizakötvény kibocsátása idén nem valószínű, de jövőre nyitott lehet arra is az ÁKK, hiszen nem akar teljesen kivonulni a nemzetközi piacról – teszik hozzá.

Az MNB Monetáris Tanácsa a következő hónapokban még lazább politikát alkalmazhat, decemberben például bejelenthetik a jelenlegi kötvényvásárlási program kiterjesztését. Az igazán nagy dobások viszont csak 2020-ban lehetnek, az egynapos betéti kamatot visszavághatják mínusz 0,15%-ra, illetve a hosszú ideje 0,9%-os alapkamat kismértékű csökkentésére is van lehetőség.

A fenti jegybanki lépések a forint gyengülésével járhatnak, de a SocGen szerint az MNB számára kényelmes a jelenlegi gyenge árfolyam, mivel ez automatikusan védelmet jelent a külső lassulás hatásai ellen. Az árfolyam csak nagyon mérsékelten gyűrűzik be az inflációba, ezért az elemzés szerint az MNB tűréshatára még messze van, jóval 340 felett.

A SocGen szerint 2020 második felére 348-ig gyengülhet a forint az euróval szemben, ezt a lassuló magyar és nemzetközi növekedésre, valamint a romló kockázati megítélésre alapozzák. A bank szerint a jövő év közepére az amerikai gazdaság is recesszióba csúszhat, ez pedig az egész világra negatív hatással lenne. Emellett a jegybank további lazító lépései is a gyengülés irányába hathatnak.

Közben viszont a magyar kötvények hatalmas menetelést mutathatnak be, a jelenlegi 2% körüli szintről egy éven belül 0,6%-ra eshet a magyar tízéves hozam. Ebben is a jegybank lazító lépései, kamatcsökkentése és likviditásbővítése segíthet elsősorban.

A fenti előrejelzés kockázataként azt emelik ki, hogy ha a külső környezet mégis javulna, akkor a forint stagnálhat, vagy kismértékben erősödhet, míg a tízéves hozamunk 3%-ra emelkedhet.

Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
idős_nyugdíj_shutter