100 forint shutter
Gazdaság

Itt az újabb jóslat: jövőre 350 közelébe gyengül a forint

Portfolio
Egy év múlva 348-as euró-forint árfolyamot jósolnak a Societé Generale elemzői, akik pénteken tették közzé legfrissebb anyagukat Magyarországról. A francia bank szakértői szerint egy általános negatív hangulat mellett az MNB további lazítása sújthatja a forintot.

A magyar gazdaság egyelőre meglepően ellenállónak tűnik a német lassulásnak, az első félévben a vártnál jobb növekedési számokat láttunk – kezdi makrogazdasági helyzetértékelését a SocGen. Azt is hozzáteszik, hogy a növekedést elsősorban a beruházások és a háztartási fogyasztás húzzák. Az elemzők szerint a költségvetés helyzetét segíti, hogy az erőteljes növekedéssel megnőttek az adóbevételek, amivel párhuzamosan a kormány tartózkodott a kiadások növelésétől.

Az aósságfinanszírozással kapcsolatban a francia bank elemzőinek is a MÁP+ kirobbanó sikere tűnt fel, megemlítik, hogy ennek ellenére sem emelte meg éves terveit az adósságkezelő. A szuperállampapírt továbbra is hetente értékesítik, de a sikert látva a SocGen szerint módosulhatnak a most még kiemelkedően kedvező kondíciók.

A nagybani piaci kötvényeinkkel kapcsolatban azt emelik ki a szakértők, hogy az ÁKK vélhetően megpróbálja majd nyújtani az átlagos futamidőt, ez lehet a 2020-as finanszírozási terv egyik fontos eleme. Ennek keretében pedig hosszabb kötvényeket is kibocsáthat Magyarország, akár 30 éves lejárat is jöhet, amire a jelenlegi piaci környezetben lenne is befektetői igény. Új devizakötvény kibocsátása idén nem valószínű, de jövőre nyitott lehet arra is az ÁKK, hiszen nem akar teljesen kivonulni a nemzetközi piacról – teszik hozzá.

Az MNB Monetáris Tanácsa a következő hónapokban még lazább politikát alkalmazhat, decemberben például bejelenthetik a jelenlegi kötvényvásárlási program kiterjesztését. Az igazán nagy dobások viszont csak 2020-ban lehetnek, az egynapos betéti kamatot visszavághatják mínusz 0,15%-ra, illetve a hosszú ideje 0,9%-os alapkamat kismértékű csökkentésére is van lehetőség.

A fenti jegybanki lépések a forint gyengülésével járhatnak, de a SocGen szerint az MNB számára kényelmes a jelenlegi gyenge árfolyam, mivel ez automatikusan védelmet jelent a külső lassulás hatásai ellen. Az árfolyam csak nagyon mérsékelten gyűrűzik be az inflációba, ezért az elemzés szerint az MNB tűréshatára még messze van, jóval 340 felett.

A SocGen szerint 2020 második felére 348-ig gyengülhet a forint az euróval szemben, ezt a lassuló magyar és nemzetközi növekedésre, valamint a romló kockázati megítélésre alapozzák. A bank szerint a jövő év közepére az amerikai gazdaság is recesszióba csúszhat, ez pedig az egész világra negatív hatással lenne. Emellett a jegybank további lazító lépései is a gyengülés irányába hathatnak.

Közben viszont a magyar kötvények hatalmas menetelést mutathatnak be, a jelenlegi 2% körüli szintről egy éven belül 0,6%-ra eshet a magyar tízéves hozam. Ebben is a jegybank lazító lépései, kamatcsökkentése és likviditásbővítése segíthet elsősorban.

A fenti előrejelzés kockázataként azt emelik ki, hogy ha a külső környezet mégis javulna, akkor a forint stagnálhat, vagy kismértékben erősödhet, míg a tízéves hozamunk 3%-ra emelkedhet.

Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
csapatépítő_greenfield hr