japan01
Gazdaság

Borzasztó exportszámok jöttek Ázsiából

MTI
Szeptemberben zsinórban már a harmadik hónapban zárt veszteséggel Japán kereskedelmi mérlege, ami alapvetően arra vezethető vissza, hogy a kereskedelmi feszültségek hatására jelentősen visszaesett a Kínába, Dél-Koreába és más ázsiai országokba irányuló export.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn közzétett előzetes adatai szerint az export értéke éves összevetésben 5,2 százalékkal csökkent. Elemzők jobb adatra, 4,0 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusi 8,2 százalékos visszaesés után. Az import értéke 1,5 százalékkal mérséklődött, jelezve, hogy a belső kereslet is lanyha. Elemzők rosszabb adatot, 2,8 százalékos csökkenést vártak az augusztusi 11,9 százalékos visszaesés után.

A kereskedelmi mérleg hiánya 123 milliárd jenre (1,13 milliárd dollár) rúgott, ami ugyan kevesebb az előző havi 144 milliárd jenes deficitnél, de több mint duplája az elemzők által várt 54 milliárd jennek.

Az Ázsiába irányuló export 7,8 százalékkal csökkent szeptemberben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,7 százalékkal esett vissza, Dél-Korea esetében pedig 15,9 százalékos csökkenést mértek.

A Japánba irányuló kínai import is csökkent, 1,0 százalékkal, így Japán 441 milliárd jenes deficitet könyvelhetett el a kínai relációban. A japán kivitel több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban az export 7,9 százalékkal, az import pedig 11,6 százalékkal csökkent, így a kereskedelmi mérleg 564,1 milliárd jenes többlettel zárt Japán javára. A többlet éves összehasonlításban 3,5 csökkent szeptemberben.

A deficites kereskedelmi mérleg fokozza a nyomást a japán jegybank kormányzótanácsán, hogy jövő heti ülésén lazítsa tovább monetáris politikáját a külső kockázatok kiéleződése és a kereslet lassulása miatt. Az ádáz amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdaság növekedésének lassulása fokozta egy globális recesszió kialakulásának veszélyét, ami beárnyékolja Japánnak, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságának kilátásait is.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump