shutterstock_714172237
Gazdaság

Új világ van: nincs már olyan, hogy BRICS

Portfolio
MTI
A Standard & Poor's Global Ratings elemzői szerint nincs létjogosultsága a fejlődő világ öt vezető országát (Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot) összefogó BRICS-csoport fennmaradásának, a tagok fejlődésének ütemében tapasztalható lényeges eltérések miatt. Nemrég ugyanerről beszélt Sven Smit, a McKinsey & Company elnöke a Portfolio konferenciáján, aki szerint a világgazdaság motorja az ICASA-csoport lehet a jövőben.

A BRICS-csoport országaiban él a Föld lakosságának 42,6 százaléka, itt állítják elő a világ hazai össztermékének (GDP) 21 százalékát, és ezek az országok együttesen a világ devizatartalékának közel felét birtokolják.

Az S&P véleménye szerint az öt ország hosszú távú gazdasági tendenciájának különbözősége miatt a BRICS már nem tekinthető logikus gazdasági csoportnak. Az elmúlt csaknem két évtizedben Kína és India gazdasági növekedése jóval nagyobb volt a vártnál, miközben csalódást okozott Brazília, Oroszország és a Dél-Afrikai Köztársaság.

A Bloomberg hírügynökség várakozása szerint idén Kína és India GDP-je legalább 6 százalékkal nő, miközben Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság és Oroszország gazdasági teljesítménye csupán mintegy 1 százalékkal bővül.

A McKinsey & Company elnöke, Sven Smit a Portfolio egyik konferenciáján szintén arról beszélt, hogy a BRICS országok létjogosultsága megszűnőben van. Az elemző cég vezetője is úgy véli, hogy India és Kína elhúzott a másik három országhoz képest, és így a csoport hegemón alapon kezelése már nem reális.

Véleménye szerint a jövő az ICASA-országokban van, névlegesen: India (I), Kína (C), Afrika (A), Dél-ázsia (SA).

Az akkor még Dél-Afrika nélküli, négy országot összefogó BRIC szót a Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza, Jim O'Neill 2001-ben használta először. A Goldman Sachs akkor azzal számolt, hogy 2050-re a BRIC országok együttes gazdasági eredménye lekörözi a leggazdagabbnak számító országok teljesítményét. Erre jelenleg azonban esély sincs.

Az eredetileg négy BRIC-ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) külügyminiszterei 2006 szeptemberében találkoztak New Yorkban, melyet további magas szintű találkozók sorozata követett.

A BRIC-országok első csúcstalálkozóját 2009 júniusában tartották az oroszországi Jekatyerinburgban. A csúcstalálkozó fókuszában a globális gazdasági helyzet javításának eszközei, a pénzügyi intézményrendszer reformja, továbbá a négy ország még hatékonyabb jövőbeni együttműködésének kérdései álltak. A BRIC-országok bejelentették egy új globális tartalék deviza létrehozásának szükségességét. A jekatyerinburgit követően minden évben egy csúcstalálkozót rendeztek, amelyeknek mindig más tagország adott helyszínt.

A Dél-Afrikai Köztársaság 2010. december 24-én vált a társulás tagjává. Az országcsoport nevét akkor változtatták BRICS-re.

nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas