Private Health Forum
Gazdaság

Hamarosan új világ jön a magyar egészségügyben

Portfolio
Mihai Marcu, a MedLife elnök-vezérigazgatójának előadásával indult útnak a harmadik Portfolio Private Health Forum. Ezt követően Varga Péter Pál, a BEK alapítója osztotta meg növekedési terveit és Végh Attila beszélt az európai magánegészségügyi piac trendjeiről. A magánegészségügyi szolgáltatók vezetői a panelbeszélgetésben a piacon zajló konszolidációról fejtették ki véleményüket. Előkerült az a téma, is, hogy jövőre a magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az EESZT-hez, ami fontos változást hoz az egész ágazatban.

Képeken a Portfolio Private Health Forum

Digitális forradalom az egészségügyben

A dél-korai kijelző gyártó, az LG 2 éve tört be az egészségügybe, alapvetően 4 termékkel: sebészeti monitorok, diagnosztikai monitorok, klinikai vizsgáló monitorok, digitális RTG eszközök - fejtette ki előadásában Német Gábor, az LG Key Account Managere, aki a várható technológiai újítások között sorolta fel:

 • 4K-s felbontás mellett 115%-os mélyvörös árnyalat megjelenítése, ami egyedülálló az egész piacon
 • vibrálás mentes kép védi az orvos szemét
 • a diagnosztikai monitor speciális tulajdonsága: automatikus fényerő-érzékelő
 • tükröződés elleni védőüveggel vannak ellátva a sebészeti monitorok
 • antimikrobiális borítás
 • olvasó funkció az orvosok szemének megkíméléséről
 • kép a képben funkció, vagyis 2 gép 1 képen, 2 számítógépet szimultán kezelnek
 • 16 bites képfeldolgozás. Az LG digitális röntgendetektora a vastagabb és vékonyabb területeket is azonnal és tiszta módon jelenik meg.
 • többfrekvenciás leletező szoftver
Németh Gábor LG
Fotó: Stiller Ákos

Két nagyságrenddel Elon Musk előtt

Magyarországon 71 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak évente, és 33 ezren halnak meg rákban, csak lassan csökken a rákos megbetegedések halálozási rátája. Nagy jelentősége van ezért azoknak a technológiáknak, amelyek a műtét közben, élőben, az orvosok számára iteratív jellegű beavatkozást lehetővé téve tudják nyomon követni a daganat alakulását. Rózsa Balázs, a Femtonics alapító-ügyvezetője előadásban mutatta be az ezzel kapcsolatos lenyűgöző eredményeket.

A legfejlettebb kétirányú agy-gép interface-ek segítségével a teljesen bénult betegek akár mestereséges karral is mozogni, táplálkozni tudnak. Az elektródákkal működő technológiák hátránya, hogy rontják a kognitív funkciókat, ezt azonban az idegsejtek fénnyel való megvilágítása segítségével ki lehet küszöbölni. A mérni vagy aktiválni kívánt sejtek pontról pontra bejárhatók, algoritmusba építve, akár mesterséges intelligencia segítségül hívásával detektálhatók. A legfejlettebb mikroszkóppal Elon Musk technológiájához képest két nagyságrenddel több, másodpercenként 250 ezer sejtet tudnak mérni. A Rózsa Balázssal készült részletes interjúnk itt olvasható.

Rózsa Balázs
Fotó: Stiller Ákos

Robbanást hoz az orvoslásban a mesterséges intelligencia

Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének egyetemi tanára előadásában a mesterséges intelligenciáról, illetve annak az orvostudományban betöltött, hihetetlenül gyorsan fejlődő szerepéről beszélt. A technológia molekuláris szintű vizsgálatokat, rendkívül fejlett képi diagnosztikát tett lehetővé mára. Az ELTE-n a SOTE-val közösen tanítóhalmazt gyűjtenek ahhoz, hogy szövettani, patológiai vizsgálatokat elvégezhessenek, emellett a mammográfiai képalkotás területén értek el kiemelkedő eredményeket.

Csabai István

Miből és hogyan finanszírozzuk az egészségügyet?

A konferencia második szekciójának panelbeszélgetésében a résztvevők arról beszéltek, hogy merre tart az állami és az egészségügyi ellátórendszer egymás mellett élése és ezt miből lehet, kellene finanszírozni. Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy vannak olyan hangok, hogy teljesen ki kell szorítani a magánellátást az állami intézményekből, meglátása szerint inkább az egymás mellett való működés kereteit kellene szigorúan lefektetni. Lantos Csaba befektető arról beszélt, hogy egyszerű oka volt annak, hogy tavaly eladta a Róbert Magánkórházat: 2016-17-ben a személyzeti költségek erőteljesebben növekedtek, mint az árbevétel, pedig az árbevétel növekedésével is kiugró volt a Róbert Kórház. Az egészségügyben pedig a legfőbb és a legszűkösebb erőforrás az orvos, és ez elkezdett drágulni, részben piaci folyamatok következtében, részben kormányzati intézkedések miatt. Hangsúlyozta: igenis verseny van a piacon, nemcsak a magánszolgáltatók között, hanem az állami és magán intézmények között is. Oláh Attila a Groupama Biztosító kockázati személy- és egészségbiztosítási ágazatvezetője azt emelte ki, hogy a biztosítók is magáncégek, azzal, hogy elindultak az egészségbiztosítási termékekkel, komoly kockázatot vállaltak. Emlékeztetett: a korábbi felmérések azt mutatták, hogy a kereslet megvan erre, vannak ügyfelek. Az elmúlt években termékeiket rugalmassá tették, a másik nagy irány pedig az volt, hogy az ügyfeleket a vállalatokon keresztül szólították meg. Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezetője kifejtette: majdnem minden évben volt valami csapás, amit sikerült átvészelnie a pénztárnak. A pénztártagok aktivitását leginkább az adószabály-változások befolyásolják. A legutóbbi változás miatt a munkáltatói befizetések csökkentek, ezért kell új eszközöket találni és ezért fogtunk össze a Groupamával - fogalmazott.

Egy másik kérdés kapcsán Ficzere Andrea kifejtette: komplex ellátást nem fog még tudni ellátni a magánegészségügy. Azt is hangoztatta, hogy az állami egészségügy más országokkal összevetve jól hozzáférhető. Az állami és magánbiztosítás között biztosítani kellene az átjárást. Azért is kell átjárást biztosítani a rendszerben, mert sokszor a beteg falba ütközik egy magánellátásban, és vissza kell mennie komplex beavatkozásoknál az állami ellátókhoz. A biztosított ott tudja elkölteni a járulékait, ahol szeretné. Miért ne lehetne egy állami alapú kiegészítő biztosítást? – vetette fel a kérdést. De ehhez látványos szemléletváltásra van szükség az emberek körében is - mondta. Lantos Csaba később azt hangsúlyozta, hogy az emberek nem totálisan fordulnak el az állami egészségügytől. Nálunk a kiszámíthatóság hiánya a legnagyobb probléma - mutatott rá.

Studniczky Ferenc és Oláh Attila arról beszélt, hogy az együttműködésük semmiképp sem nevezhető fából vaskarika megoldásnak, a pénztár és a biztosító szolgáltatásai ugyanis jól ki tudják egészíteni egymást. Attól függően, hogy milyen szolgáltatást szeretnének igényelni a betegek, annak fényében lehet igénybe venni a pénztárat vagy a biztosítást. Egy biztosítással sokkal többet tud költeni adott esetben, ha szükség van rá, míg a pénztárban nem tud túlszaladni a saját számláján - mondta Oláh Attila.

Lantos Csaba egyik válaszában arra is rámutatott:

2020-tól új világ jöhet a magánegészségügyben és ezáltal az egészségügyben is, mivel az összes magánszolgáltatónak csatlakoznia kell az EESZT-hez. Ezzel kiderülhetnek a valós betegutak, ma ezzel kapcsolatban teljes a sötétség.

Ez kinyitja az ajtókat és hiteles információk tömege lesz hozzáférhető - vélekedett Lantos Csaba.

panelbeszélgetés pphf

OTP Egészségpéntár: a cafeterián túl is van élet

Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár alapítója és ügyvezető igazgatója előadásában azt mondta, a cafeteriaváltozások az egészségpénztárakat is megrázták. Jelentős mértékben visszaestek a munkáltatói befizetések, de nőttek az egyéniek, ami komoly trendfordulót jelentett. A költések idén meghaladhatják az OTP-nél a 3 milliárd forintot, manapság a pénzek 30%-át fordítják magánegészségügyi szolgáltatásra, mintegy felét patikában költik el. Az OTP Egészségpénztár is megjelent az egészségbiztosítási piacon úgy, hogy a tagok a Groupamától egy alap egészségbiztosítást kapnak. 160 ezer biztosítottat „eresztettek rá” ezzel a magánbiztosítási piacra, jövőre pedig stratégiai megállapodást akarnak kötni munkáltatókkal is.

stu

Az adatokból fakadó kockázatok

Orbán Zsombor, az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magánegészségügyi intézmények is érzékeny adatokat kezelnek, működésük adatalapú (betegutakból, gyógyászatból, finanszírozásból fakadóan).

Meglátása szerint az adatvédelmi kockázatok igenis befektetői szemponttá válhatnak. A lehetséges kockázatok között említette, hogy ha például nem megfelelően kezelik az intézmények az adatokat, akkor a tevékenység felfüggesztése, betiltása is felmerülhet. Emellett felmerülhetnek a szolgáltatást követően kártérítési igények, a legnagyobb kitettség pedig az esetleges bírságolás a működés során.

Ezt követően fontos példákat mondott Európából arra vonatkozóan, hogy egyes európai szolgáltatók hogyan sértették meg az adatkezelésre vonatkozó előírásokat. Portugáliában, Hollandiában és Norvégiában voltak ezzel kapcsolatos ügyek, Magyarországon incidensekről lehet tudni. 

Szerinte több szempont miatt is szükség van az adatbiztonság kezelésére: jogszabályi kötelezettség, minőségi jelző is lehet, befektetési szempont is lehet (adatvédelmi auditok során előkerülhet, cégértéket befolyásoló tényezővé is válhat), az intézmény vezetője felelős, a GDPR due diligence az lényegében egy szervezeti átvilágítás.

Orbán Zsombor Kinstellar

Magánegészségügy: óriási lehetőségeket látnak a betegek adataiban

A klinikai vizsgálatok, az adatgyűjtés/adatelemzés, a biztosítási csomagokon keresztül történő betegbevonás és a személyre szabott ellátás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és ezek lehetőségeiről beszélt mai előadásában a Portfolio Private Health 2019 Forumán Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) elnöke.

Tovább a cikkhez

Az izraeli egészségügyi rendszer titka

Yaron Savoray, a McKinsey Izraelből Budapestre látogató szakértője azzal indította előadását, hogy összehasonlította Magyarország és Izrael fő számait, mert szerinte lehet hasonlóságokat találni a két ország között és így releváns példa lehet Izrael Magyarország számára. A népesség száma hasonló, annyi különbséggel, hogy a magyar népesség fogyatkozik, miközben az izraeli populáció száma emelkedik. Az izraeli GDP kétszer akkora, mint a magyar - jegyezte meg.

Az izraeli egészségügyi rendszerre rátérve kiemelte: alapvetően állami egészségügyi rendszerről beszélünk, amit közfinanszírozással old meg az állam. A teljes költségvetés 38%-a származik az egészségügyi adóból, ami abból jön össze, hogy a bérek 5%-a az egészségügy finanszírozására megy el.

Azt is kiemelte, hogy több mutató alapján az izraeli egészségügyi rendszer minőségi ellátást nyújt:

 • magasabb várható élettartam, mint az OECD-átlag,
 • alacsonyabb a csecsemőhalálozás,
 • magasabb átoltottság az influenzával szemben,
 • ezer főre vetítve kevesebb orvossal és nővérrel oldja ezt meg,
 • és mindezt az OECD-átlagnál alacsonyabb GDP-arányos költéssel éri e.
 • 4 betegbiztosítási alap működik, állami fenntartású és mindegyiküknél a betegek elégedettsége 90%-hoz közeli.

Vagyis az izraeli egészségügy minőségi ellátást ad viszonylag alacsony kiadás mellett - húzta alá. Ennek a titka a következőkből származhat:

 • versenyző egészségbiztosítási alapok
 • alapellátásra fókuszáló rendszer
 • szigorú finanszírozási szabályok (az alapok szigorú kontroll mellett működnek és rendszeresen hiányt produkálnak, 3 évente merül fel az újrastruktúrálás)
 • magánirányba való áramlás korlátozása
 • adatalapú megközelítés és digitalizáció
Yaron Savoray
Fotó: Stiller Ákos

Magán-egészségügyi vezetők: elképesztő szintre emelkednek az orvosbérek

Konszolidáció, új befektetők megjelenése, magán-egészségbiztosítások adókedvezményének megszüntetése és együttműködés az állammal: többek között ilyen izgalmas témák kerültek elő a hazai magán-egészségügyi szolgáltatók vezetői közötti délelőtti panelbeszélgetésben a Portfolio mai Private Health Forumán. Többen is dicsérték az MNB tavasszal közzétett Versenyképességi programjának egészségügyi részét.

Tovább a cikkhez

Ránk ég a ház az egészségügyben, ezért jön a digitális forradalom

Andrew Gardner, az egyik vezető digitális egészségügyi szolgáltatás, platform, a Doctorlink alapítója osztotta meg gondolatait arról, hogy miért a digitalizáció a jövő az egészségügyi piacon.

Tovább a cikkhez

Egészségügyi nagykutyák és kórházláncok állnak ugrásra készen a magyar határon

Liberalizáció estén új private equity befektetők és nagy kórházláncok belépése várható a magyar magán-egészségügyi piacra, akik a környező országokban már mind jelen vannak. A verseny fokozódása pedig konszolidációt jelez előre a piac meglévő szereplői között. Nagyon mozgolódik az M&A-piac a globális egészségügy területén is, tavaly egy év alatt 4000 milliárd dollárnyi friss tőkét kapott a szektor. A részletekről Végh Attila beszélt a Portfolio Private Health Forum 2019 konferenciáján.

Végh Attila
Tovább a cikkhez

Új rendelőt és magánkórházat tervez Varga Péter Pál

Olyan mértékben növekszik a magánegészségügyi szektor teljesítménye, hogy folyamatosan óriási igény van a kapacitások bővítésére - kezdte előadását Varga Péter Pál.

Varga Péter Pál
Tovább a cikkhez

Újabb egységet nyitna Magyarországon a román magán-egészségügyi szolgáltató

Egy második magyarországi klinika megnyitását tervezi és felvásárlási lehetőségeket keres Magyarországon a romániai alapítású MedLife – derült ki Mihai Marcu elnök-vezérigazgató mai előadásából a Portfolio Private Health Forum 2019 konferenciáján. Az orvosok megtalálása és az állami béremelések jelentik számukra a legnagyobb kihívást.

Mihai Marcu
Tovább a cikkhez

Mihai Marcu előadását követően Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója tart prezentációt, majd Végh Attila, a Capio korábbi elnök-vezérigazgatója beszél az európai magánegészségügyi piacon megfigyelhető trendekről.

Az eseményről folyamatosan beszámolunk. A várható előadások és programpontok előzetesen itt érhetőek el.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél