kiskereskedelem
Gazdaság

Kitartott a lakosság vásárlási kedve

Portfolio
Szeptemberben is dinamikusan nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a KSH adatai alapján. Ez azt sugallja, hogy a harmadik negyedévben is érdemben hozzájárulhatott a gazdaság növekedéséhez a lakossági fogyasztás.

Szeptemberben 5,8%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, ami megegyezik az augusztusi adattal. A kiskereskedelmi forgalom növekedését továbbra is támogatja a keresetek dinamikus emelkedése és az, hogy a lakosság kedvezően tekint a jövőre, vagyis a fogyasztói bizalom továbbra is erős. A harmadik negyedévben mindhárom hónapban dinamikusan nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami azt sugallja, hogy a lakossági fogyasztás most is érdemben hozzájárult a GDP-növekedéshez. 

Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

  • Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3%-kal bővült, az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,4%-kal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 8,6%-kal nőtt: növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (12%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (5,6%), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,5%), a használtcikk- (4,7%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (2,9%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,7%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 36%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 6,1%-kal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17%-kal emelkedtek.

(Címlapkép: MTI/Mohai Balázs)

Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tobias Adrian - IMF