Gazdaság

Visszafogott növekedés és alacsony infláció vár Európára a következő években

Portfolio
A külső gazdasági környezet a korábbiaknál sokkal kevésbé támogatóvá vált, a feldolgozóipar nagyon szenved a sok bizonytalanságtól és közben strukturális átalakuláson is átmegy, így az európai gazdaság egy olyan elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez – állapítja meg az Európai Bizottság a ma kiadott őszi gazdasági előrejelzésében. Az azért jó hír, hogy egyetlen országra sem vetít előre recessziót 2019-2021-es időszakra a brüsszeli testület és például a német növekedés élénkülhet a következő években, miközben az olasz deficit és adósságráta tovább emelkedhet.

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik 2019-ben, és az Európai Bizottság ma közzétett előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben is folytatódik a bővülés. A munkaerőpiacok továbbra is szilárdak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése a friss prognózisok szerint. A Magyarországra vonatkozó előrejelzéseket külön cikkünkben foglaltuk össze:

Az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) 2019-ben várhatóan 1,1%-kal, 2020-ban és 2021-ben pedig 1,2%-kal bővül. Ez azt jelenti, hogy a júliusban közzétett 2019. nyári gazdasági előrejelzéshez viszonyítva 2019-ben (1,2%-hoz képest) 0,1 százalékponttal, 2020-ban pedig (1,4%-hoz képest) 0,2 százalékponttal alacsonyabb növekedés várható.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős bizottsági alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is, az adatok mai közzététele nyomán többek között így nyilatkozott:

Az előttünk álló időszakban nehézségekkel kerülhetünk szembe a kereskedelmi konfliktusokat övező komoly bizonytalanság, a növekvő geopolitikai feszültségek, a feldolgozóipar folytatódó gyengesége és a brexit miatt. Arra kérem a magas államadóssággal rendelkező uniós országokat, hogy folytassanak prudens költségvetési politikát, és állítsák csökkenő pályára az adósságszintjüket. Másrészt most jött el az ideje, hogy a költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamok kihasználják a lehetőségeiket.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket mondta:

Az egyre kedvezőtlenebb külső környezet ellenére várhatóan az összes európai gazdaság tovább bővül az elkövetkező két évben.

Az uniós biztos rámutatott: "Az uniós gazdaság alapjai szilárdak: hat évi gazdasági növekedést követően az ezredforduló óta a legalacsonyabb szinten van az EU- belüli munkanélküliség, az összesített hiány pedig a GDP 1%-a alatt marad. Az előttünk álló kihívások miatt azonban nem ülhetünk tétlenül. Minden politikai eszközt fel kell használni Európa ellenálló képességének megerősítésére és a növekedés támogatására.”

A fenti makrogazdasági keretek után lássuk az előrejelzéseket minden országra:

A gazdasági növekedés a belföldre irányuló ágazatoktól függ

Az Egyesült Államok és Kína között továbbra is fennálló kereskedelmi feszültségek, és a jelentős mértékű – elsősorban a kereskedelmet érintő – politikai bizonytalanság visszafogta a beruházásokat, a gyártást és a nemzetközi kereskedelmet. Mivel a globális GDP növekedési üteme várhatóan továbbra is alacsony marad, az európai növekedés a belföldi irányultságú ágazatok erejétől függ. Ezek az ágazatok viszont a munkaerőpiac által támogatott bérnövekedésre, a kedvező finanszírozási feltételekre, és egyes tagállamokban a támogató költségvetési intézkedésekre támaszkodnak. Bár a gazdasági növekedés minden bizonnyal az összes tagállamban folytatódni fog, a növekedés belső hajtóerői önmagukban valószínűleg nem lesznek elegendőek az erőteljes növekedés fenntartásához – foglalja össze az Európai Bizottság.

A munkaerőpiacok várhatóan továbbra is szilárdak maradnak, bár a javulás lelassul

A munkahelyteremtés az egész EU-ban meglepően ellenállóképesnek bizonyult. Ez részben azzal magyarázható, hogy rendszerint bizonyos időt vesz igénybe, amíg a gazdasági fejlődés érezteti hatását a munkahelyekre nézve, másrészt pedig annak tulajdonítható, hogy a foglalkoztatás súlypontja a szolgáltatási ágazatokra helyeződött át. A foglalkoztatás kiugróan magas szintet ér el, az EU-n belüli munkanélküliség pedig az évezred eleje óta a legalacsonyabb szinten van. Jóllehet a nettó munkahelyteremtés valószínűleg lassul, az euróövezeten belüli munkanélküliségi ráta várhatóan tovább, az idei 7,6%-ról 2020-ban 7,4%-ra, 2021-ben pedig 7,3%-ra csökken. Az előrejelzés szerint az EU-n belüli munkanélküliségi ráta is csökkeni fog az idei 6,3%-ról, és 2020-ban és 2021-ben 6,2%-on stabilizálódik majd.

Az infláció továbbra is visszafogott marad

Az euróövezeten belüli infláció idén eddig csökkent, mivel visszaestek az energiaárak, és a cégek nagyrészt úgy döntöttek, hogy inkább saját nyereségükből fedezik a magasabb bérekkel járó költségeket, és nem hárítják át azokat a fogyasztókra. A következő két évben várhatóan visszafogott marad az inflációs nyomás. Az euróövezeti infláció (harmonizált fogyasztói árindex) idén és a következő évben várhatóan 1,2%-os lesz, 2021-ben pedig 1,3%-ra emelkedik. Az előrejelzés szerint az EU-n belül idén és a következő évben 1,5%-os, 2021-ben pedig 1,7%-os lesz az infláció.

Az államadósság szintje immár ötödik éve csökken; a hiány kismértékben emelkedik

Az európai államháztartások várhatóan továbbra is ki tudják használni a fennálló adósságot terhelő rendkívül alacsony kamatlábakat. Az alacsonyabb GDP-növekedés ellenére az euróövezet összesített GDP-arányos államadóssága várhatóan az egymást követő ötödik évben is tovább csökken; idén 86,4%-ra, 2020-ban 85,1%-ra, 2021-ben pedig 84,1%-ra. Ugyanezek a tényezők érvényesülnek az EU viszonylatában is, ahol a GDP-arányos államadósság várhatóan idén 80,6%-ra, 2020-ban 79,4%-ra, 2021-ben pedig 78,4%-ra csökken.

A költségvetési egyensúlyok viszont várhatóan kismértékben romlanak az alacsonyabb gazdaság növekedés és az egyes tagállamokban némileg enyhébb diszkrecionális fiskális politika miatt. Az euróövezet összesített hiánya a GDP 0,5%-át jelentő 2018-as történelmi mélypontról – változatlan politikát feltételezve – várhatóan idén 0,8%-ra, 2020-ban 0,9%-ra, 2021-ben pedig 1,0%-ra nő. Az euróövezet aggregált költségvetési irányvonala, vagyis a 19 euróövezeti tagállam strukturális költségvetési egyenlegének összesített változása azonban várhatóan nagyjából semleges marad. Az EU-n belüli összesített hiány várhatóan szintén emelkedni fog a GDP 0,7%-át kitevő 2018-as szintről, idén 0,9%-ra, 2020-ban 1,1%-ra, 2021-ben pedig 1,2%-ra.

Továbbra is főként lefelé mutató kockázatok övezik az előrejelzést

Számos kockázat az előrejelzésnél alacsonyabb gazdasági növekedést idézhet elő. A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett szakpolitikai intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők tekintetében a kiemelendő kockázatok közé tartozik a rendezetlen brexit, valamint a feldolgozóipari gyengeség belföldi irányultságú ágazatokra gyakorolt jelentősebb továbbgyűrűző hatásának lehetősége.

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Az euróövezeten belül az is előnyös lenne a növekedésre nézve, ha a költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamok a vártál expanzívabb fiskális politika mellett döntenének. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat.

Egyesült Királyság: tisztán technikai feltételezéseken alapuló előrejelzés

Tekintettel az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének folyamatára, az előrejelzések azon a tisztán technikai feltételezésen alapulnak, hogy a 27 tagú EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatok tekintetében fennmarad a jelenlegi állapot. Ez kizárólag az előrejelzés céljaira szolgál, és semmiféle módon nem érinti az 50. cikk alapján folyó eljárás kimenetelét – hangsúlyozza összefoglaló közleménye végén az Európai Bizottság.

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2