GettyImages-505440596
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése

Portfolio
Nem változtatott a monetáris kondíciókon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésen, összhangban a Portfolio által megkérdezett közgazdászok várakozásával. A 3 hónapos betéti kamatot (alapkamat) 0,9%-on tartották, az egynapos betét -0,05%-on, az egynapos hitel kamata pedig 0,9%-on maradt.

Minden elemző arra számított, hogy az MNB változatlan szinten hagyja a kamatokat, így a jegybank döntése nem okozott meglepetést. Azonban több szakértő is kiemelte, hogy az elmúlt egy hónapban érkezett makrogazdasági adatok kissé megváltoztatták a gazdasági kilátásokat. Októberben a vártnál magasabb volt infláció (a várt 2,7-2,8% helyett 2,9%-kal nőttek az árak), a mélyben húzódó inflációs folyamatok is erőteljesebbek, miután a maginfláció elérte a jegybaki toleranciasáv tetejét, a 4%-os szintet, miközben az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció is emelkedett.

Ráadásul a harmadik negyedévben látott, kifejezetten gyors GDP-növekedési adat is robusztus belső keresletet feltételez, ami szintén magasabb inflációs pályát jelezhet. Azonban a prognózisok arról szólnak, hogy középtávon a főbb inflációs mutatók a jegybank 3%-os célja közelében alakulhatnak.

Mindez a szakértők szerint arra lehet elegendő, hogy az MNB a korábban lefelé mutató (aszimmetrikus) inflációs kilátásokkal kapcsolatos várakozását a következő időszakban szimmetrikussá változtassa. Ennél nagyobb változtatást a kommunikációban nem várhatunk, hiszen a külső inflációs nyomás továbbra is kifejezetten alacsony, miután az eurózóna gazdasága gyenge, az importált infláció visszafogott.

Az MNB 15:00-kor kiadott közleményéből derülhet ki, hogy az elemzők egy része által várt kissé óvatosabb magatartás visszaköszön-e. Ezzel együtt is az várható, hogy a jelenlegi, laza monetáris kondíciók fenntartása hangsúlyos lesz.

Update: megérkezett az MNB indoklása is a kamatdöntésről, amelyből az olvasható ki, hogy továbbra is alkalmazkodó monetáris politikát folytatnak majd:

(Címlapkép: Justin Chin/Bloomberg via Getty Images)

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump