Előfizetői tartalom

Itt az MNB közleménye a kamatdöntésről

Portfolio
Alapvetően nem változott meg a Magyar Nemzeti Bank helyzetértékelése, a jegybank nem módosított a monetáris politikájával kapcsolatos kommunikációján az előző hónaphoz képest. A jegybank közleménye kiemelte, hogy "a Monetáris Tanács megítélése szerint a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet". A jegybank szerint "a Tanács ezen tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli. A Monetáris Tanács a monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni". Egyes elemzők azt várták, hogy az emelkedő hazai infláció és a gyors GDP-növekedés maitt az MNB az "aszimmetrikus" inflációs kockázatok hangsúlyozását elhagyhatja a közleményéből, erre azonban nem került sor, vagyis a jegybank továbbra is kifejezetten laza monetáris politikát fog folytatni.

Az MNB közleményének fő üzenete, hogy továbbra is igyekszik támogató monetáris politikai környezetet fenntartani. A jegybank továbbra is a lefelé mutató inflációs kockázatokat hangsúlyozza (az elmúlt hónapokhoz hasonlóan), és nem hagyta el a közleményéből azt, hogy „aszimmetrikusak” az inflációs kockázatok, miközben egyes szakértők már „szimmetrikusnak” látják...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés