Paks nuclear power plant
Gazdaság

Kibökte a kormány: később lesz új paksi atomerőmű

Portfolio
A paksi atomerőmű új blokkjai tíz év múlva, 2029-re készülhetnek el - derül ki Süli János Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter szavaiból.

Süli János a parlamenti meghallgatásakor úgy fogalmazott, hogy majd' 10 év mire a paksi atomerőmű új blokkjai elkészülnek - írja a Népszava. A napilap felhívja a figyelmet, hogy az eddigi (igaz, az utóbbi időben már nemigen hangoztatott céldátum) 2026-27 volt, vagyis most tulajdonképpen a kormány elismerte, hogy csúszik a projekt. Ezt a miniszter a Népszavának közvetlenül is megerősítette, a gazdasági bizottság előtt tartott előadásában pedig kijelentette, hogy hamarosan lesz új hivatalos céldátum.

Az új céldátum még mindig nem tekinthető óvatos becslésnek, hiszen a szakértők már tavaly is 2032-re tették az átadás várható idejét. Az optimizmust táplálhatja, hogy a miniszter szavai szerint a próbaüzem időtartama akár egy hónapra is csökkenhet, illetve a hivatalos 6 éves építési idő csökkenhet, ahogy más projektekben növekszik az orosz kivitelező építési tapasztalata. 

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása. Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese