Gazdaság

Elemző: lassú, fokozatos gyengülés várhat a forintra

Portfolio
Az idei, közel 5%-os GDP-növekedés után jövőre 3% közelébe lassulhat a magyar növekedés a CIB Bank szerint. Az európai trendekhez képest ez erős növekedésnek számít majd. A bank szakértői arra számítanak, hogy az MNB lazán tarthatja a monetáris kondíciókat jövőre, habár erősödő felfelé mutató inflációs kockázatokat látnak. A laza monetáris politika miatt a forint lassú leértékelődése folytatódhat.

Idén a magyar gazdaság az optimista várakozásokat is túlszárnyalta, de most már a konjunktúraciklus tetején vagyunk – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza. A belső motorok erősek, és ahhoz képest, hogy a német gazdaság a technikai recesszió szélén toporog, a magyar ipar ellenállónak bizonyult. Jövőre már lassulhat a GDP-növekedés, mert azok a motorok, amelyek eddig húztak, már nem lesznek annyira erősek. A CIB Bank szerint 3% közelébe lassulhat a GDP-növekedés jövőre 2020-ban, kissé e szint felett lehet a növekedésünk, ami kiemelkedőnek számíthat.

Trippon Mariann szerint a magyar ipar nem fogja tudni függetleníteni magát az európai trendektől jövőre. Az építőipar növekedése is lelassulhat, most a lakásépítések és az EU-források lehívása is csúcsra van járatva, azonban a lakóingatlan-piacon (új intézkedések nélkül) nincsenek jelentős új vagy induló projektek, miközben az uniós források beruházásai is lassan visszaesnek. Ezzel párhuzamosan a beruházások esetében sem tartható a két számjegyű növekedési dinamika, habár a fogyasztás stabil marad, de ott is látszik néni lassulás.

A 3%-os növekedés közel lehet a magyar gazdaság potenciális növekedéséhez. Különböző gazdaságpolitikai intézkedésekkel feljebb lehet tornászni ezt a növekedést, de hosszú távon a magyar gazdaság nem tud 4-5%-kal nőni – fejtette ki Trippon Mariann. Látszik, hogy romlik a külkereskedelmi mérlegünk és már keresletoldali inflációs nyomás is érzékelhető.

Az MNB számára azonban még nem aggasztóak az inflációs folyamatok. A CIB elemzője szerint láthatóak felfelé mutató inflációs kockázatok, de az MNB előrejelzése és a piaci konszenzus szerint a fontos inflációs mutatók nem lépik át a toleranciasáv tetejét, a 4%-os szintet. Trippon kiemelte, az MNB szerint lefelé, szerinte felfelé nagyobbak az inflációs kockázatok. Összességében az MNB nem kényszerül monetáris politikai irányváltásra jövőre.

A rendkívül laza monetáris politika és negatív reálkamat miatt esett történelmi mélypontra a forint az elmúlt időszakban, a piaci szereplők az MNB kommunikációja alapján azt gondolják, hogy a jegybank nem aggódik a gyenge forint miatt. Trippon rámutatott, a forint a régiós devizák között is alulteljesítőnek számít idén.

A CIB 2020-ban 330 forintos euróval számol, de ennél inkább feljebb lehet az árfolyam. Ameddig szépen lassan gyengül a forint, addig az MNB-nek ez nem fáj, különösen ha az infláció nem kerül cél fölé – fejtette ki Trippon. A vállalatok idén már nem biztonsági játékot játszanak, és nem konzervatívan terveznek a forint esetében, mint tavaly, vagyis aki 325 körüli euró/forint árfolyamot írt be 2019-re az üzleti tervbe, az az idei meglepetés miatt könnyen 340-350-nel számolhat jövőre, aminek inflációs hatása is lehet. A CIB Bank arra számít, hogy lassú, fokozatos leértékelődésre lehet számítani a forint esetében a következő időszakban.

kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kinai elnok