autoipar magyar autogyartas kihivasok
Gazdaság

Itt vannak az újabb katasztrofális adatok: egymás után kapja a pofonokat a brit autógyártás

Portfolio
Nincs megállás, Nagy-Britanniában 4 százalékkal csökkent az autógyártás októberben, ezzel folytatódott az autóipar lassan két éve tartó, egyre katasztrofálisabbá váló lejtmenete Európa egyik legerősebb országában. A teljes évet vizsgálva még szomorúbb a kép, a megállapodás nélküli Brexit rémképe, valamint a globális autóeladások csökkenése egyaránt komoly nehézségeket okoznak a szektornak.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a brit autógyártók- és kereskedők szövetsége (SMMT) arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy

MEGÁLLAPODÁS NÉLKÜLI BREXIT ESETÉN HARMADÁVAL ZSUGORODNA A BRIT AUTÓGYÁRTÁS 2024-IG, AMELY A GYAKORLATBAN AZT JELENTENÉ, HOGY CSUPÁN 1 MILLIÓ AUTÓ KÉSZÜLNE A SZIGETORSZÁGBAN.

Várakozásukat újabb katasztrofális adatok erősítették meg: kiderült ugyanis, hogy októberben csupán 134 752 autó készült Nagy-Britanniában, amely 4 százalékos visszaesést jelent 2018 azonos időszakához képest. Még komorabb a kép, hogyha az év első tíz hónapjának teljesítményét vizsgáljuk: ezek szerint október végéig kicsivel kevesebb, mint 905 ezer autó került legyártásra, amely közel 15 százalékos visszaesést jelent 2018 azonos időszakához képest.

A visszaesés hátterében két dolog állt elsősorban: a megállapodás nélküli Brexit okozta bizonytalanság kedvezőtlenül hatott a hazai autóeladásokra és a globális autópiac lassulása miatt is kevesebb autót kellett legyártani – az Automotive News Europe beszámolója szerint.

Mindenki kongatja már a vészharangot

A helyzet komolyságát az is jól mutatja, hogy nemrég az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) és az Európai Autóipari Beszállítók Egyesülete (CLEPA), valamint további 21 autóipari szervezet együttes erővel figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a megállapodás nélküli Brexit sokmilliárd eurós veszteséget eredményez majd az iparágnak.

Nem véletlen, hogy az autógyártóknak a legnagyobb fejfájást a megállapodás nélküli Brexit rémképe okozta és okozza a mai napig. Ahogy fentebb már említettük, egészen mostanáig nem lehet biztosat tudni arról, hogy milyen körülmények között hagyhatják el a britek az Európai Uniót. Az idő előrehaladtával pedig megnőtt a megállapodás nélküli Brexitnek a valószínűsége, amelyet korábban szinte teljesen elképzelhetetlennek tartott mindenki.

Azzal, hogy a megállapodás nélküli Brexit miért jelentene valóságos katasztrófát a brit autógyártás számára, alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

Címlapkép forrása: Peter Kovalev\TASS via Getty Images

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház állami egészségügy