Vredestein branded automobile tyre
Gazdaság

A magyar ipart nem érdekli a gyenge Európa

Portfolio
Novemberben 53 ponton áll a beszerzésimenedzser-index, ez az utóbbi öt hónap legmagasabb adata. A mutató a feldolgozóipar stabil növekedését ígéri.

Az 53 pont azt is jelenti, hogy továbbra is magabiztosan az 50 pont feletti, növekedést jelző tartományban áll a mutató. Ráadásul úgy tűnik, hogy az év közepétől megfigyelhető lassuló trend is megakadt, vagyis az európai konjunktúra gyengélkedése nem húzta tovább magával a hazai feldolgozóipart. Mivel halvány jelek utalnak arra, hogy már az eurózóna is padlót fogott, ezért az optimista forgatókönyv szerint a magyar gazdaság a stabilan magas beruházási, kapacitásbővítő teljesítményével átvészelheti a fejlett gazdaságok ciklikus lassulását.

A részindexekről

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. Hasonló a helyzet az új rendelések indexével.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett októberi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez. 

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett októberhez képest, és 50 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését második hónapja.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon