újszülött kisbaba kóráhz
Gazdaság

Kimondták: nem elég még több pénzt adni a családoknak, hogy több gyerek szülessen

Portfolio
Az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont a feltételek megteremtéséhez szükség van további kormányzati lépésekre – hangzott el egy hétfői könyvbemutatón. A további lépésekkel kapcsolatban pedig a tanulmánykötet szerzőinek konkrét javaslataik is vannak, mint például a főállású szülőség intézményének bevezetése vagy a nyugdíjrendszer újragondolása.

Nem elég pénzt adni

Hétfőn mutatták be Budapesten a Gyermek- és Családbarát Alkotóműhely és a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén a „Jövőnk a gyermek” című tanulmánykötetet, mely a demográfiai folyamatokkal, és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. A kötet szerzői és szerkesztői konkrét javaslatokat is megfogalmaztak.

Tudjuk, hogy az állami családpolitika, az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont azt is tudjuk, hogy a feltételek megteremtéséhez további kormányzati lépésekre van szükség

 - mondta a bemutatón Báger Gusztáv, a kötet társszerkesztője, a Monetáris Tanács tagja.

A fentiekkel értett egyet Kovács Árpád is, a Költségvetési Tanács elnöke szerint „többről van szó, mint hogy több pénzt adjunk valamire, közös gondolkodással meg kell változnunk magunknak is”.  Szerinte a pénz önmagában nem adhat megoldást, valamit tud ösztönözni, de az alapvető folyamatokat nem tudja beindítani.

Ha nem születnek lényeges gazdasági-társadalmi intézkedések, nem sikerül megfordítani a folyamatot, akkor belátható időn belül elveszítheti emberi erőforrását az ország

 - festett sötét képet Kovács.

Főállású szülők, nemzeti stratégia kellene

  • A kötet szerzőinek konkrét javaslatai is vannak a jövőbeli lépésekkel kapcsolatban, ezekből Báger Gusztáv kiemelt néhányat:
  • Be kellene vezetni a hivatásos szülők életpályamodelljét, ami találkozna a kormány családpolitikájával és a társadalmi igényekkel.
  • Átfogó nemzeti és megyei szintű demográfiai stratégiára lenne szükség, melyeket meg is kell valósítani.
  • Egy új családügyi és közösségfejlesztő minisztériumnak kellene irányítani a folyamatot.
  • A hosszútávú javaslatok között szerepel többek között a nyugdíjrendszer méltányos kiigazítása, a nemzeti lakáspolitika megalkotása.

A mi alkotóműhelyünk cselekvési iránya megegyezik a kormány családpolitikájával, örömmel vennénk, ha a kormány lépéseit tovább tudnánk szélesíteni a javaslatainkkal

 - emelte ki Báger.

A könyvbemutatón felszólalt volna Matolcsy György, az MNB elnöke is, végül más elfoglaltsága miatt az ő előadását is Báger Gusztáv tolmácsolta. Kiemelte, hogy a magyar termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre jutó gyermekek száma) 2011-16 között emelkedett, azóta viszont stagnál, ezért volt szükség az idén további családtámogató lépések bevezetésére.

A jövőt illetően sem túl rózsás a kép, a munkaerőpiac demográfiai korlátai egyre erősebben jelentkeznek, ennek köszönhetően 2030-ig 440 ezer fővel, 2060-ig pedig 1,6 millió fővel csökkenhet a munkaképes korú magyarok száma, ha nem sikerül megfordítani a jelenlegi tendenciát. Matolcsy tervezett előadásának főbb megállapításai:

  • A születésszám évi kéterzes emelésével 2030-ra elérhető lenne a 110 ezres születésszám, amivel megállítható lenne a népességfogyás.
  • Javítani kellene a családtámogatások elköltésének hatékonyságát. Jelenleg Magyarország a GDP 3,5%-át fordítja erre, ami kimagasló, ennek ellenére is csak stagnál a termékenységi ráta.
  • Az egészségügyi rendszert kellene családbarátabbá tenni, a foglalkoztatáshoz kötődő támogatásokat bevezetni.
  • Erősíteni kellene a szűrővizsgálatok jelentőségét, a mindennapi élet minőségét lehetne javítani, ha például az orvosi rendelések a munkaidőhöz igazodnának, akár hétvégén is elérhetők lennének.
  • A családi adókedvezményt indexálni kellene a bérnövekedés függvényében, illetve szükség lenne a GYES és a GYED emelésére.

Benda József, a kötet másik társszerkesztője előadásában az eddigi családtámogatási lépésekről is beszélt, élesen kritizálta például a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét. Szerinte "eggyel sem fog több gyermek születni attól, ha hétszemélyes autókat adunk a nagycsaládosoknak, ehhez képest láthatjuk, mekkora költsége van az intézkedésnek". 

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as