budapest lánchíd_getty
Gazdaság

Ellepték a külföldiek Magyarországot

Portfolio
A külföldi látogatók 2019 harmadik negyedévében 22 millió alkalommal, 5,1%-kal többször utaztak Magyarországra, mint az előző év azonos időszakában. A főszezonnak számító hónapokban az egynapos utazások száma 9,7%-kal emelkedett, a többnapos utazásoké 5,7%-kal csökkent, írja a KSH elemzése. A külföldiek 16 millió egynapos utazást tettek, ezek túlnyomó többsége magánjellegű, kis hányada üzleti út volt.

Egynapos útra a legnagyobb arányban Romániából (26%), Szlovákiából (20%) és Ausztriából (15%) jöttek, mindhárom országból növekedtek a beutazások az előző év azonos időszakához mérten. A külföldiek 5,8 millió többnapos utazáson vettek részt Magyarországon 2019 harmadik negyedévben. A többnapos utak túlnyomó többsége magánjellegű utazás volt, az üzleti és üzletelési utak aránya összesen 5,4%.

A szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú utazások száma 4%-kal csökkent, főként az osztrák, a cseh, a román és a szlovák látogatások számának visszaesése miatt, melyet a német látogatások jelentős emelkedése sem tudott ellensúlyozni. A rokon- és a barátlátogatások száma szintén mérséklődött (11%-kal), mely a Romániából érkezők elmaradásához köthető.

Külföldi látogatóink közel egyötöde jött Németországból, 8,9%-a Romániából, 7,2%-a Szlovákiából, 5,9%-a Ausztriából. A több napra érkezők közül több mint 1 millióan látogattak ide Németországból. Számuk jelentősen, 13%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Utazási céljaik túlnyomó része (65%) valamely szabadidős cél volt, további 13%-ban munkavégzés, 9,6%-ban pedig rokon- és barátlátogatás motiválta a látogatók hazánkba érkezését.

Az időszakban a beutazók hazánkban eltöltött ideje összesen 9,3%-kal, 52 millió napra bővült, az egynapos utak száma 9,7%-kal, a többnaposoké 9,1%-kal nőtt. Összességében a beutazók átlagos tartózkodási ideje 2,3 napról 2,4 napra emelkedett. A több napra érkezők átlagos tartózkodási ideje az előző év azonos időszakához mérten 5,3 napról 6,2 napra változott. A tartózkodási idő hosszabbodásával párhuzamosan folyó áron 15%-kal többet, 835 milliárd forintot költöttek a hozzánk látogató külföldiek.

2019 III. negyedévében a legtöbbet, 130 milliárd forintot a Németországból érkezők költötték el hazánkban. Ennek valamivel több mint kétötödét szállásra és étkezésre, egyötödét közel azonos arányban ajándékokra és egyéb kiadásokra fordították. A németek kiadásainak több mint 70%-a valamely szabadidős célú utazáshoz kapcsolódott. Jelentősek voltak még a kiadások az Ausztriából, az Egyesült Államokból, a Romániából, az Egyesült Királyságból, a Szlovákiából és az Ukrajnából érkezők esetében is.

A külföldi látogatók fejenként és naponta átlagosan 16 100 forintot költöttek Magyarországon, 800 forinttal többet az egy évvel korábbinál. A legmagasabb összegű átlagos kiadások a fogászati kezelésekhez, a körutazásokhoz és az üzleti utazásokhoz kapcsolódtak (74, 63, 33 ezer forint/fő/nap). A szabadidős célú utazásokon résztvevők kiadásai átlagosan 7,3%-kal, 19 600 forintra nőttek. Hasonlóan 2018 azonos időszakához, a látogatók kiadásaik 32%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 18%-át közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra költötték. Az élelmiszerekre és egyéb árucikkekre fordított kiadások aránya 2 százalékponttal 26%-ra csökkent. A többnapos utazásokhoz kapcsolódóan a kiadások közel kétötödét (39%) szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, egyötödét (20%) közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra, 13%-át kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra, 11%-át egyéb árucikkekre adták ki a hazánkban tartózkodó külföldiek.

Címlapkép: Getty Images

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament