GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Gazdaság

Holnap újra tárgyalnak a minimálbérről

Portfolio
Ismét tárgyalóasztalhoz ül a minimálbérek jövő évi mértékével kapcsolatban a munkaadói, munkavállalói és kormányoldal holnap, ugyanakkor megállapodás egyelőre nem várható - írja a Magyar Nemzet. A kormány holnap ismerteti a jövő évre vonatkozó makrogazdasági várakozásait, az adatok a munkaadói oldal javaslatait befolyásolhatják. A szakszervezetek legalább 10 százalékos emelést szeretnének elérni, azonban 8 százalékos megállapodás van érvényben. A Portfolio információi szerint a munkaadók akkor mennének bele nagyobb emelésbe, ha korábban csökkennének a járulékok.

Újabb fordulón egyeztetnek holnap a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről, arra ugyanakkor kicsi az esély, hogy megállapodással záruljon a tárgyalás. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának soron következő ülésén ismerteti a kabinet az idei adatokat, valamint a 2020-as főbb makrogazdasági mutatókról szóló előrejelzését – írja a Magyar Nemzet.

Az esetlegesen újrakezdett tárgyalások nem jelentenek automatikusan a tervezettnél nagyobb minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést, mert annak mértékéről is meg kell a feleknek állapodni – hangsúlyozták korábban a Portfolio-nak a tárgyalások résztvevő felek. (Az érvényben lévő bérmegállapodás szerint 8-8%-kal nő jövőre is a minimálbér és a garantált bérminimum is, ahogy az idén is történt.)

A munkáltatói szövetségek erőteljesen vonakodnak a nagyobb béremeléstől. Számukra a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentése a fő kérdés, ez befolyásolja ugyanis az álláspontjukat, ettől teszik függővé, hogy támogatnak-e esetleg a megállapodás mértékénél (8%-nál) nagyobb béremelést. A Portfolio viszont úgy értesült, hogy a korábbi VKF-ülésen az is kiderült, hogy a szocho gyorsabb csökkentésétől viszont a kormány zárkózik el egyelőre, továbbra is csak 2020 második felétől mérsékelné a járulékot, ha fennmarad a 6% feletti reálkereset-növekedés.

Címlapkép: Getty Images

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament