shop retail sales lidl
Gazdaság

Itt a friss inflációs adat!

Portfolio
Novemberben 3,4% volt az egy évre visszatekintő drágulás. Az októberi 2,9%-os infláció után a szakértők arra számítottak, hogy 3,3-3,4%-os árindexet jelent a KSH.

Szeptemberben és októberben a jegybanki célsáv közepe alá esett az infláció Magyarországon, most visszatért a 3 százalékos lélektani határ fölé. Előzetesen a bázishatás miatt vártak emelkedést az inflációban az elemzők, amiatt, hogy épp egy éve volt egy jelentősebb olajárcsökkenés, ami visszahúzta a most viszonyítási alapul szolgáló tavalyi árszintet.

A részletesebb adatok alapján azt mondhatjuk, hogy az elemzői várakozások nem csak a fő adat tekintetében voltak pontosak, hanem az árváltozások szerkezete is közel hasonlóan alakult. Eszerint az árindex megugrásának első számú tényezője az üzemanyagárak tavalyi visszaesése miatti bázishatás. Ehhez képest csupán jelképes mértékben járult hozzá a gyorsuláshoz az élelmiszerárak alakulása, az éves árindex 5,4%-ról emelkedett 5,5%-ra. Karakteresebb változást láthatunk a tartós fogyasztási cikkek esetében: a nagy importhányadú termékkörben bizonyára a gyenge forint hatására láthatunk havi alapon 0,4%-os drágulást. Ez historikusan nagy ugrásnak számít, de jellemző a termékkör árfolyamaira, hogy a fogyasztói árszint még így is 1,2%-kal alacsonyabb az előző évinél. Ez leginkább úgy magyarázható, hogy az év második felében a globális lassulás hűtő hatása egyre inkább érződött az árakon, a gyenge forint  pedig csak novemberben kezdte ellensúlyozni ezt a hatást.

Érdekes kérdés, hogy a jegybank miként értékeli a friss adatokat. Az MNB a legutóbbi hivatalos értékelésekor nagyon optimista volt az inflációs kilátásokat illetően: alacsony pályát vetített előre, amelyhez erőteljesen hangsúlyozta, hogy lefelé mutató kockázatok fűződnek. A pályához képest nincs igazán nagy meglepetés az inflációban, ám az aszimmetrikus kockázatok sem tűnnek megalapozottnak, tehát elképzelhető, hogy a jövő heti kamatdöntő ülésén valamelyest óvatosabb hangot üt majd meg a monetáris tanács.

A KSH maginflációs mutatója mindenesetre tartósan magasan van, az éves index 4%-os, a negyedéves évesített mutató 4,2%. Ennek értékelésébe bezavar a dohánytermékek folyamatos adóemelése, tisztább képet 10 órakor, a jegybank saját alapinflációs mutatóinak megjelenésekor kaphatunk.

Ami a részleteket illeti: a már említett élelmiszerek ára 5,5%-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 14,8, a párizsi, kolbászé 11,9, a cukoré 10,6, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) pedig 8,7%-kal lett magasabb. Novemberben elsősorban a zöldség, gyümölcs drágulása volt karakteres (havi alapon 2%),  illetve folytatódott a sertéshús drágulásának átgyűrűzése a feldolgozott termékekbe (párizsi, kolbász: 1,1%)

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus