munkás
Gazdaság

Szép csendben megoldódik Magyarország legpusztítóbb problémája

Portfolio
Egyre kevesebb az üres álláshely Magyarországon, a csökkenés nagyrészt annak köszönhető, hogy a versenyszférában egyre kisebb problémát jelent a munkaerőhiány. A költségvetési szektor helyzete azonban továbbra is kifejezetten kedvezőtlen. Az adatok összességében azt sugallják, hogy a munkaerőhiány egyre kisebb problémát jelent Magyarországon.

Az idei harmadik negyedévben 53 500 betöltetlen álláshelyről számoltak be a vállalatok, ami 9700-zal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Utoljára 2017 végén láthattunk ilyen alacsony számokat. A Központi Statisztikai Hivatal szerint már több mint egy éve folyamatosan csökken a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszférában, vagyis úgy tűnik, hogy a magánszektor egyre inkább úrrá lesz a munkaerőhiányos helyzeten. Nem ennyire rózsás a kép a költségvetési szektorban, ahol tartósan 20 ezer körül ingadozik a betöltetlen álláshelyek száma.

Összességében elmondható, hogy a magánszektorban javulásnak indult a helyzet, azonban a költségvetési szféra továbbra is igen komoly munkaerőhiánnyal küzd. Fontos megjegyezni azt is, hogy ezek a hivatalosan bejelentett adatok, amelyeket a KSH összesít, ennél nagyobb lehet a munkaerőhiány az országban. Idén tavasszal és ősszel már bemutattuk, hogy eljöhet a fordulat a magyar munkaerőpiacon, a friss adatok pedig megerősítik ezt a nézetünket.

A versenyszférában az üres álláshelyek csökkenését már egyértelműen nem lehet szezonális hatásokkal magyarázni, hiszen több mint egy éve tart a mérséklődés. Vagy azt látjuk, hogy a vállalatok könnyebben megtalálják a szükséges munkavállalók, vagy azt, hogy már nincs is szükségük annyi dolgozóra, mert

  • a kereslet csökkenésére, illetve a gazdasági növekedés lassulására számítanak (amire egyre több jel utal, hiszen a német gazdaság gondban van, a külső kereslet gyenge) vagy
  • az automatizálási folyamatok elkezdtek beérni, és így kevesebb élőmunkára van szükségük,
  • illetve az is igaz, hogy egyre több munkavállaló jön a magyar versenyszférába külföldről.

Könnyen lehet, hogy a három folyamat együttesen zajlik a magyar gazdaságban, ugyanis a beruházási adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy az ipari robotok és az automatizálási technikák térnyerése elkezdődött, másrészről a jelenlegi gazdasági növekedési ciklus a csúcsához kezd érni, ami a külső kereslet gyengélkedésén már kezd látszani, ezt pedig érezhetik az exportra termelő vállalatok. Ahogy a GDP-növekedés is elérhette a csúcsát, úgy a munkaerőhiány is mérséklődhet a következő időszakban. A munkaerőhiány csökkenését pedig biztosan segítette, hogy az elmúlt években megtöbbszöröződött a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, akik már legalább több tízezren lehetnek. Azonban azt is fontos látni, hogy az elmúlt negyedévekben még külföldiek nélkül is tovább tudott nőni a foglalkoztatás Magyarországon, amely új történelmi csúcsra emelkedett, vagyis a munkanélküliek és a munkaerő-tartalék egy részét sikerült aktivizálni.

Mi a helyzet az egyes szektorokban?

A konjunktúra-érzékeny feldolgozóiparban 19 700 üres álláshely volt az idei harmadik negyedévben, ami 420 fős csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozóipar jelentősen függ a (magyar és az uniós) gazdaság növekedésétől, de az is igaz lehet, hogy ebben a szektorban valósulhatott meg a legtöbb hatékonyságjavító beruházás az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor az építőiparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban és az információ-kommunikáció, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben csökkent az üres álláshelyek száma éves alapon, vagyis a gazdaság nagyon széles körében látható a munkaerőhiány csökkenése. Mindeközben a szállítás-raktározásban jelentősen nőtt a betöltetlen álláshelyek száma.

Nagyobb a gond az államnál

A költségvetéshez köthető szektorokban azonban nem látható a változás, ami részben azzal magyarázható, hogy ott nehezebb vagy nem lehet automatizálni, valamint a bérek is jóval kevésbé vonzóbbak, mint a versenyszférában. Vagyis, az elmúlt évek munkaerőhiányos környezetében az állam kevésbé tudott vonzó munkavállalóvá válni, mint a vállalati szféra.

Az egészségügyben soha nem látott magasságba, közel 10 ezer főre emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma, ami csaknem 1000 fős növekedés éves alapon. A szektorban 100 munkahelyből több mint 4 van üresen jelenleg. Az oktatásban tartósan 4000 fő felett mozog az üres álláshelyek száma, miközben a közigazgatás-védelemben 7600 dolgozó hiányzik, itt azonban érdemi csökkenést láthattunk éves alapon.

Címlapkép: Yuri Smityuk\TASS via Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista