BJASZ20191209001
Gazdaság

Döntött a parlament: 40 ezer nyugdíjasnak ugrik jövőre a fizetése

Portfolio
A parlament szerdai döntése azt jelenti, hogy 36 ezer, munkaviszonyon kívül dolgozó nyugdíjas havi nettó bére ugrik meg jelentősen és várhatóan 10-20 ezer időskorút bevonhat még a friss nyugdíjdöntés a munkaerőpiacra – értékelte a helyzetet a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Amint beszámoltunk róla: újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését és ennek a nyugdíjasokat érintő legfontosabb része az, hogy jövő júliustól már a munkaviszonyon kívüli jogviszonyokra is kiterjesztik azt a szabályt, hogy a bruttó bérből csak a 15%-os személyi jövedelemadót vonják le (a tb-járulékokat már most se vonják le).

Ez tehát azt jelenti:

bármilyen keretek közt dolgozzanak is az idősek, jövő év közepétől nem kell járulékot fizetniük.

Éjjel egyébként megjött az új kormányrendelet a nyugdíjak emeléséről:

Izer Norbert a lapnak rámutatott: a változtatás érdemi megtakarítást jelent az érintetteknek, hiszen a bruttó százezer forintos bérből jelenleg csak 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Ha csupán az szja-t vonják le, akkor 85 ezer forint jár az érintetteknek. Ez a 14 ezer forintos havi nettó jövedelemugrás éves szinten már 168 ezer forintot jelent még akkor is, ha a bruttó bér nem emelkedik.

Az államtitkár jelezte: több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik jelenleg munkaviszonyon kívül, akiknek a szabályváltozás jelentősen emeli jövőre a fizetését (71 ezerről 85 ezerre nézve ez 19%-os). A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

Izer Norbert szerint könnyen elképzelhető, hogy a kedvezményes rendelkezések alkalmazási körének bővítése révén akár tíz-húszezer nyugdíjas is visszatérhet a munkaerőpiacra. Emlékeztetett arra, hogy amikor az év elején a járulékmentességet bevezették a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknál, akkor hetvenötezer időskorú tevékenykedett ilyen formában, ez pedig őszre már 115 ezerre ugrott. Tehát a járulékmentesség a foglalkoztatotti jogviszonyokban már eddig is több tízezer nyugdíjast csábíthatott vissza a munkaerőpiacra és ennek folytatódását várja Izer a következő időszakban is.

Ez egyébként a gazdasági szereplőknek is kedvez, hiszen a vállalkozások könnyebben vehetnek fel nyugdíjasokat, s így több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek kerülhetnek vissza a gazdaság vérkeringésébe.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista