Barabási Albert László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Gazdaság

A tudomány, ami átalakíthatja a teljes magyar közszolgálatot

Portfolio
A sportból, a művészetből, a kutatók és a könyvírók életéből származó valós példákat hozott fel a siker törvényszerűségeinek alátámasztására a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott csütörtöki előadásában Barabási Albert-László, a Northeastern Egyetem professzora, hálózatkutató. Annak apropóján tartott előadást, hogy az egyetemen bemutatták a Hálózatok a közszolgálatban című könyvet.

A fő attrakció az idehaza rendkívüli népszerűségnek örvendő Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató "A hallgatói és tudományos siker képlete" című előadás volt az NKE eseményén, amelyet Koltay András rektor, valamint Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője nyitott meg. Az eseményen mutatták be az Auer Ádám és Joó Tamás által szerkesztett Hálózatok a közszolgálatban című kötetet, amit Barabási Albert-László, mint a legismertebb hálózatkutató, lektorált.

A kötet a közigazgatás szerteágazó területéről mutat be esettanulmányokat, konkrét problémák megoldására nyújt modelleket, valamint szemlélteti a hálózatkutatás, mint módszer alkalmazási lehetőségeit. A kutatócsoport azt reméli, hogy a könyvben található tanulmányok (mint például információbiztonsági incidensek a közigazgatásban, vagy támadás hálózatba szervezve, vagy lélektani műveletek a közösségi médiában) egy jövőbeni alkalmazott hálózatkutatási tantárgy oktatási segédanyagaként is szolgálhatnak majd. A projekt keretében együttműködtek a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakemberei.

Az eseményen a siker képletéről tartott előadást Barabási Albert-László, aki az élet több területéről is felvillantott valós példákat. Novak Djokovic sportkarrierje alapján például megállapítható, hogy a teljesítmény meghatározza a sikert. A sportban mindenképp, hiszen itt van objektív mérőszám, egy pontosan mérhető érték. Arra is kitért azonban a 100 méteres férfi futók versenye alapján, hogy a teljesítmény korlátos: az élsportolók csúcsán vannak néhányan, akiknek a teljesítménye közötti különbség szinte észrevétlen és chronométer hiányában nem is tudnánk megmondani, hogy valóban Usain Bolt lett-e a világbajnok. 

A siker viszont korlátlan megállapítása szerint. Erre villantotta fel példaként a New York Times bestseller listájának egy apró szeletét. Nicholas Sparks heti 100 ezer eladott példánnyal büszkélkedhetett az eladási listákon, azonban épp azon a héten adott el Dan Brown az egyik sikerkönyvéből 1,2 millió darabot. Az eladási számok mutatják a siker mértékét, és szerinte ez is azt bizonyítja, hogy a siker tekintetében nagyságrendi különbségek lehetnek.

A következő törvényszerűség szerinte, hogy sosem tudhatjuk, melyik lesz az életünk legnagyobb dobása. A kutatók esetében azt találták, hogy az áttörést ugyanolyan valószínűséggel hozhatja meg az első és az utolsó publikáció is. Viszont az idő előrehaladtával az emberek termelékenysége csökken, tulajdonképpen a későbbiekben ez határozza meg a sikert. A siker bármikor beüthet, a teljesítmények van korhatára, viszont nincs korhatára a sikernek - mondta a neves kutató.

Megvizsgálták a korhatár kérdését a Szilícium-völgy vállalkozásai esetében is. Azt találták, hogy a legnagyobb tőkebefektetők olyan cégeknek adnak befektetést, ahol az átlag életkor 31 év. De sokkal érdekesebb ezek után az a kérdés, hogy milyen korban hoz létre az egyén egy sikeres céget. Ebben az esetben azt találták, hogy minél idősebb az alapító annál nagyobb valószínűséggel tud a cég végrehajtani egy sikeres exitet. Egy 50 éves cégalapító esetében 3-szor nagyobb az esély erre, mint egy 30 éves cégalapító esetén.

A művészet világával szintén alátámasztotta a siker egy másik törvényét. A művészetben ugyanis nem mérhető a teljesítmény és ilyen esetekben az elismerést a hálózatok határozzák meg. Felépítettek egy olyan modellt, ami alapján meg tudják határozni, hogy hol kell kiállítania a művésznek, hogy bekapcsolódjon a hálózatba és előrébb lépjen.

Barabási Albert-László A képlet című könyvéről külön interjút is készítettünk, valamint ajánlót is írtunk:

A professzor legújabb kutatásának részleteiről pedig friss Nature-cikke alapján számoltunk be:

Címlapkép forrása: Szilágyi Dénes/NKE 

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél