Orbán Viktor sajtótájékoztató
Gazdaság

Orbán Viktor örök életre szóló adómentességet ígért a háromgyerekes anyáknak

Portfolio
Orbán Viktor arról beszélt a csütörtöki Kormányinfón, hogy a februári évértékelőjében szeretne konkrétumokról beszélni az újabb gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán. Lesz új családvédelmi akcióterv is, küzd azért, hogy a 3 gyermekes anyák esetében is örök életre szóló szja-mentesség legyen. Szintén hamarosan elkészül a kormány a klímavédelmi akciótervvel, amiben konkrét lépések és javaslatok fognak szerepelni. Megszületett az a döntés, hogy 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot. A nemzetközi hátterű kórházi beszállítóknak pedig kemény üzenetet küldött a kormányfő.

Magyar euró

Magyarország nincsen készen arra, hogy az eurót bevezesse. Beláthatatlan következményekkel járna egy mostani bevezetés - felelte a miniszterelnök.

Valós nullás egyenleg

Teljes valódi nullás egyenleget szeretne látni 2022-2023 környékén - válaszolta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Lesz újabb családvédelmi akcióterv

Lesz újabb családvédelmi akcióterv

- jelentette be utolsó válaszába Orbán Viktor.

Nagy harcban vagyok a pénzügyminiszterrel - vezette fel.

Azt szeretném, ha a 3 gyermekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a 4 gyermekesek esetében.

 

Ne fizessenek az anyák személyi jövedelemadót egész életükben - mondta a sajtótájékoztató legvégén.

A miniszterelnök bejelentése egybevág a Portfolio napokban megfogalmazott várakozásával: az idei lehetséges intézkedések között szerepelt, hogy "a négygyermekes nők szja-mentességét akár kiterjeszthetik a háromgyermekesekre."

Magyar Falu Program

A magyar falu program folytatódik, ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

 • ennek van összefüggése a klímapolitikával
 • teljesen nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás egyik következménye az urbanizáció erősödése
 • nem mindegy, hogy az urbanizáció hogyan történik meg Magyarországon. Nem akarunk hatalmas nagy megapoliszokat, ahol az életminőség fenntarthatatlan
 • Fontos, hogy a falut, mint életformát meg tudjuk őrizni, fontos hogy elérhető legyen, minden faluból négysávos útra el lehessen jutni, 30 percen belül
 • gyors internetet biztosítunk
 • ha közelben város van, akkor kertváros jöjjön létre, ne megapolisz

Szélenergia

Nem fogunk új engedélyt kiadni továbbra sem szélerőmű telepítésére - felelte egy újabb kérdésre Orbán Viktor, aki ennek okát is megemlítette:

Nem vagyunk gazdag ország.

Ezért két dologra koncentrálunk: atomenergiára és napelemre. Ezek a prioritások, ezért ebbe nem fér bele a szélenergia - fűzte hozzá.

Meddőségi centrumok államosítása

Nem elvettük a tulajdonostól, hanem ajánlatot tettünk és megvásároltuk - húzta alá a miniszterelnök, szerinte ezért nem alkotmányossági államosítás történik. Arra is kitért, hogy egy céggel még nem tudtak megállapodni.

Egyik oka: bioetikai kérdések. Mi egy életvédő kormány vagyunk. Ezért szeretnénk tudni, hogy mi történik a bioetikai kérdésekben. Ha teljesen átlátjuk ezt a folyamatot, akkor látunk tisztán.

A másik ok: ingyenessé akarja tenni ezt a szolgáltatást a kormány. Vagyis ezt kivonja a piacról - említette meg.

Február 1-től lesznek ingyenesek a meddőségi kezelések és gyógyszerek - folytatta a kormányfő. Emlékezetes: korábban Kásler Miklós januárra ígérte ezt, majd az EMMI korrigálta magát és július elsejéről beszélt.

A jövőben nem fogunk kiadni új engedélyt meddőségi kezelésre

- üzente a miniszterelnök a befektetőknek, hogy ne ezen a területen nézelődjenek.

Mátrai Erőmű

Korábban ez külföldi tulajdonban volt, majd kivásárolta egy cseh-magyar konzorcium. Majd büntetőkvótákat léptetett életbe az Európai Unió - idézte fel az előzményeket a kormányfő egy másik válaszában a Mátrai Erőmű állami megvásárlása kapcsán.

Majd a tulajdonos erre azt mondta, hogy az erőműt be fogja zárni és azt mondta a kormánynak, hogy fontolja meg, mit lép. Az MVM-nek már eddig is volt részesedése az erőműben. Nagyon nehéz döntés volt, mert én is hajlottam arra, hogy ha valami üzletileg nem működik, akkor azt zárjuk be. De áttanulmányoztuk a helyzetet, láttuk, hogy 10 ezer emberről van szó. És arra jöttünk rá, hogy nem tudunk nekik más munkahelyet adni. Ezért annak a környéknek tragédiát jelentett volna a bezárás - fejtette ki arra a kérdésre, hogy ha a kormány azt az elvet képviseli, hogy a klímaszennyezők viseljék annak költségeit, akkor miért lépett be a kormány ebbe.

A harmadik szempont a lignitre vonatkozik. Csak lignitből tud Magyarország saját nyersanyagból energiát előállítani, ezért a függetlenség szempontjából a lignit az vagyon, ezért fontos, hogy ezt stratégiai tartalékba tegyük, mint erőforrás - magyarázta. Készül egy program, hogy hogyan fogjuk zöldíteni az erőművet - mondta.

Transzparens ügylet keretében lehet ezt a vásárlást végrehajtani, amint ez lezárul, akkor transzparenssé is tesszük. Még mind a két fél visszaléphet, de ha meglesz, akkor megtesszük - folytatta.

Uniós pénzek

2030-ra az EU fejlettségének 85%-a a cél. Ahogy csökken az EU-s pénz, úgy kell növelni a magyar cégek külföldről hazautalt profitjának összegét - magyarázta egy másik kérdés kapcsán a kormányfő, aki többször hangsúlyozta, hogy az uniós pénz nem támogatás. 

Karácsony Gergely

Konkrét ügyekről is szó esett a főváros és a kormány korábban megkötött megállapodása kapcsán Orbán Viktor kormányinfóján. 

Nem azért nem adtunk több pénzt a fővárosnak, mert nem akartunk, hanem mert ennyi van. A sportszerűség is azt diktálja, hogy az új fővárosi vezetésnek is megadjuk ezeket - mondta. Korábban úgy voltunk, hogy megadjuk a forrásokat a szuperkórházhoz, de úgy tűnik, a fővárosnak ez nem kell. És a Liget esetében is ezt látjuk - tette hozzá.

Néppárt

Mikor hagyja el az Európai Néppártot a Fidesz - hangzott a kérdés Orbán Viktorhoz. Már elkezdődött az európai pártrendszer radikális átalakulásához vezető út - felelte a miniszterelnök. Ez nem egy baleset, hanem egy strukturális folyamat.

A bal oldalon azt látom, hogy Macron megerősödik, az európai jobboldalon pedig azt látom, hogy az Európai Néppárt gyengül. A néppárt által követett irány ezért szerintünk nem jó. A jövő néppártjában hisz a Fidesz. Az a kérdés, hogy ebben a jövőben mennyiben játszhatunk mi szerepet. Ha nem tudjuk megújítani a néppártot, akkor új dolgot hozunk létre az Európai Parlamentben, keresztény-konzervatív alapon - fejtette ki.

Egy tisztázó vita áll küszöbön Európában - utalt arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök az EU megújításának folyamatát akarja elindítani. Ebben a folyamatban eldől, hogy a magyar kormánypárt a német CDU-hoz áll-e közelebb politikailag, vagy az olasz Matteo Salvini vezette erőhöz - mondta.

A kormány átalakításáról

A kormányzásban nem szabad kapkodni, nem szabad rángatni a kormányrudat. A személycserékkel is óvatosan kell bánni - reagált a kormányátalakításra vonatkozó kérdésre a miniszterelnök. Ha nincs valami rendkívüli nyomós ok, hogy változtatni kell, akkor nem szoktam változtatni - mondta.

Ha pedig javítani kell, akkor nem elküldeni kell az embereket, hanem határidőt adni a javításra - tette hozzá.

A stabilitás egy fontos érték - reagált a kormányfő, ezzel megkerülve a kormányátalakításra vonatkozó kérdést.

Konzultációk jönnek

Másfél éve nem volt nemzeti konzultáció. Általános nagy kérdésekben nem vontuk be az embereket. Idén két konzultációt kell indítani. Aki tehát azt mondja a kormányzati politikának, hogy vissza kell térni, annak igaza van - mondta.

Navracsicsról és Lázárról

Személy szerint és a kormány is igényt tart Navracsics Tiborra, mert ő az egyetlen Fidesz-tag, aki európai biztos volt, ezért is értékes - válaszolt egy kérdésre Orbán Viktor. 

Lázár Jánosról szólva kiemelte: nagy érdeme van abban, hogy dinamizáltuk a kormányzati ügyeket, de neki az a dolga most, hogy Hódmezővásárhelyt visszaszerezze.

Fővárosi ügyek

100 nap jár - reagált arra a felvetésre Orbán Viktor, hogy mit szól ahhoz, hogy a korábban hirdetett stadionstop már nem érvényes Karácsony Gergely esetében. Van 100 napjuk arra, hogy kiismerjék magukat az új politikai térben és még a költségvetésüket is el kell fogadni - mondta.

A főpolgármester úrnak megmondtuk, hogy mindent teljesítünk, amit megígértünk Tarlós Istvánnak - tette hozzá.

Megértjük, hogy az ellenzékiek összevissza beszélnek a stadionok, a szuperkórház és a Liget ügyében, valamint az állatkert ügyében.

Legyünk megértőek, kell nekik a 100 nap - jegyezte meg.

A kampány véget ért

A tavalyi év választási év volt, de ennek idén vége - mondta a kormányülés döntéseinek ismertetése végén. Sűrű és munkás év áll előttünk - vetítette előre.

Klímapolitika: lesznek konkrét lépések

Nem kedvezőtlen hazánk helyzete a klímahelyzet tekintetében - vezette fel az új témát. Úgy nő nálunk a hazai termék összege, hogy a szén-dioxid kibocsátás 32%-kal csökkent - folytatta. Szerinte Magyarország a klímavédelemben az első harmadban szerepel.

2030-ra az energiatermelés 90%-át klímasemlegessé fogjuk tenni. Ezt Paks és a napenergia adja - ismertette. Nagy vita volt arról, hogy Magyarország csatlakozzon-e az európai kezdeményezéshez - emlékeztetett. Szerinte Magyarországot 2050-re klímasemlegessé lehet tenni, de ehhez az összeget elő kell teremteni, 50 ezer milliárd forintól van szó. Erről hosszú viták állnak előttünk. Ezzel kapcsolatban nekünk 4 szempontunk van: a klímarongálókkal kell elsődlegesen megfizettetni a költségeket (nagy szennyező országok és nagyvállalatok), ne emelkedjen a családok energia és élelmiszerára, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt (nem csökkenhetnek a kohéziós alapok), az atomenergiát nem korlátozni kell, hanem támogatni.

Februárban mutatom be a klímavédelmi akciótervet, ami konkrét intézkedéseket fog tartalmazni - mondta. Konkrét példák:

 • 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni
 • minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni
 • még idén olyan döntéseket kell hozni, amellyel mentesítjük a folyóinkat a műanyag PET-palackoktól
 • műanyag csomagolóanyagok kivezetése

2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat adósságot

Az Állami Számvevőszék kimondta, hogy a kórházi adósság nem egy bocsánatos hiba. Ez ugyanis fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ennek véget kell vetni, és én ezzel egyet is értek - mondta. A minisztert utasítottuk arra, hogy ezt a gyakorlatot számolja fel.

2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot

- húzta alá. A miniszter ehhez minden eszközt meg is kap a kormányfő szerint.

Nagy értékű számlák okozzák nagy részt az adósság kialakulását, jellemzően nagy külföldi cégektől jönnek ezek a szállítások, számlák. Ezeknél a cégeknél ez extraprofitot eredményez. Ezért azt javasoltuk, hogy kellő bátorsággal nyúljon ehhez a területhez a miniszter, mert nagy halak vannak itt jelen - fogalmazott meg kemény üzenetet a külföldi beszállítóknak Orbán Viktor.

Egészségügy: fontos felújítások jönnek

A legnagyobb kihívás: a szakdolgozók és nővérek elvándorlása - emlékeztetett. Ezért valósult meg a béremelés idén januárban is számukra. Idén januártól 14%-os emelés, novembertől 20%-os emelés lép életbe - mondta. A nyugat-európai országok ugyanis el akarják őket csábítani.

Nem lehet mindent egyszerre és azonnal, ezért az ápolónőket előre vettük. Valamint az a döntés született, hogy a fejlesztési forrásokat csoportosítsa át a miniszter: a kórházi várók, a kórtermek, és a szociális terek részesüljenek előnyben.

Jogosak azok az észrevételek a betegek részéről, hogy azok a helységek, amelyek nincsenek rendben és ezekkel találkoznak a betegek, legyenek rendben - ismerte el.

Minden három évnél nem régebben felújított épületet fel kell újítani

- mondta ki a tervezett kórházfelújítások kapcsán. Az elmúlt időszakban többször is a nemzetközi sajtóba került a magyar kórházak lesújtó állapota:

Februárban jönnek konkrétumok az új gazdaságvédelmi akciótervből

A 2020-as év különleges év lesz - mondta.

A magyar modell sikeres volt, de úgy, hogy közben az eurózóna országai is sikeresek voltak. De ez megváltozik 2020-ban. Az eurózóna növekedése ugyanis megáll. Most az a kérdés, hogy így működik-e a magyar modell - magyarázta.

A pénzügyminiszter azt állítja, hogy egy külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem tudjuk elérni azt a célt, hogy legalább 2 százalékponttal magasabb legyen a magyar növekedés az európai átlagnál.

Februári országértékelő beszédemben szeretnék erről részletesen szólni

- vetítette előre.

Gazdasági kilátások

Varga Mihály a következőkről beszélt. Megállapítottunk egy fantasztikus dolgot, van egy fantasztikus teljesítménye Magyarországnak. 30 év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 millió főt - emelte ki. 2010-hez képest több mint 800 ezerrel dolgoznak többen. De ennyivel nem elégedhetünk meg, mert a csehek a foglalkoztatottak számában előttünk járnak - fűzte hozzá.

A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

- hívta fel a figyelmet.

Mind a foglalkoztatás növelését, mind a béremelést szeretnénk folytatni. Ezzel lehet felszámolni a szegénységet. Mi leszünk az a párt, amelyik felszámolja a szegénységet Magyarországon - húzta alá. 1,3 millióval csökkent a szegény emberek száma Magyarországon - emelte ki. 

Itt nulla az elfogadható szám, mindaz, ami történt, ezért még nem elég - nyomatékosította. A belügyminiszter jelentését meghallgatták a szegénységi pilot programokról.

Tavaly 101 nagyberuházásáról született döntés - emelte ki. Nominálisan soha nem volt ekkora éves beruházás - jegyezte meg. Az új beruházások 38%-a érkezett Keletről, a meghirdetett keleti nyitás politikája a beruházás tekintetében érvényesül. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók külföldről - mondta.

Ezek voltak a témák a tegnapi kormányülésen

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy felsorolta, milyen ügyek voltak a szerdai kormányülésen:

 • Honvédelmi minisztert meghallgatták a magyar katonák iraki helyzetét.
 • Belügyminiszter: határzárról, migrációs helyzet beszélt a kormányülésen
 • Pénzügyminiszter gazdaság kilátásairól
 • Egészségügyi kérdések
 • Hosszú tárgyalás után elfogadták a nemzeti energia és klímastratégiát.

A magyar kormánynak van egy megállapodása az iraki kormánnyal. Ha ezt a megállapodást az iraki fél felmondja, akkor evakuáljuk a magyar katonákat onnan - mondta.

Ezt követően megismertük a török bevándorlásügyi főigazgatóság jelentését. Ez azt mondja, hogy 2019-ben 450 ezer illegális határátlépő jutott be Törökországba, ez 70%-os növekedést jelent. Ennek következtében a Görögország felé igyekvő migránsok száma is megnőtt, 180%-kal és emiatt a balkáni útvonalon is megnőtt a migránsok száma - ismertette. Szerinte egyre többen jönnek fel az északi határra a balkáni útvonalon, ezért megnőtt a migrációs nyomás. Meg kell növelni a rendőrök és katonák számát a határon - folytatta. Beélesítettük a V4-ekkel kötött határvédelmi megállapodást, ők azonnal segítséget tudnak nyújtani ebben, ha igényeljük - tette hozzá.

Orbán Viktor már nagyon várja

Az elmúlt pár órában két Facebook-posztban is megemlékezett a mai sajtóeseményről. Legutóbb ezt írta:

Vessetek a mókusok elé. Ma 11 órakor. Kérdezz, felelek LIVE!

Orbán Viktor élőben válaszol

Az Orbán-kormány idei terveire is rákérdezhetnek az újságírók a mai eseményen. Így például a tavaszra tervezett újabb gazdaságvédelmi akciótervek tartalmáról, vagy az újabb esetleges családtámogatási lépésekről is szó lehet.

Előzetesen a napokban írtunk arról, hogy milyen tervekkel vág neki az idei évnek a kormány:

Az elmúlt hetekben több olyan téma is volt a közéletben, ami nagy figyelmet kapott, ezért elképzelhető, hogy a kormányfő erről is kifejti a véleményét:

 • nyugdíjemelés
 • egészségügy átalakítása
 • tanárok fizetése, közszféra béremelések
 • kórházi adósságrendezés
 • fővárosi fejlesztések, egyéb budapesti ügyek
 • geopolitikai aktualitások
 • uniós források, új uniós költségvetés
 • Európai Néppárthoz fűződő viszony, 7-es cikk jövője

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
coronavirus