putyin
Gazdaság

Lemondott az orosz kormány

Portfolio
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde után lemondott az orosz kormányzat, Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel együtt. A kormány azt követően mondott le, hogy Putyin alkotmánymódosításra készül.

Orosz lapértesülések szerint Dmitrij Medvegyev kormányfő benyújtotta lemondását Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Putyin fog dönteni az új kormányzat kinevezéséről. Putyin megköszönte a kormánynak a közös munkát, de mint fogalmazott, "nem minden sikerült". Elemzők szerint bárki is lesz az új miniszterelnök, semmi sem veszélyezteti Putyin hatalmát.

Az orosz rubel közel 0,5%-ot esett a bejelentés előtthöz képest a dollárral szemben. A részvénypiaci befektetők is reagáltak az orosz kormány lemondásának hírére, az RTS index már közel 0,9 százalék mínuszban áll, a vezető részvények közül a Gazprom 0,6, a Sberbank pedig 1,6 százalékot veszített értékéből.

Nagy növekedésről álmodik Putyin

A kormány lemondásának híre azt követően érkezett, hogy Putyin évente egyszer a törvényhozás képviselőihez szól. Az elnök arról is beszélt, hogy Oroszország számára elengedhetetlen a gyors GDP-növekedés elérése. Csak így győzhetjük le a szegénységet és biztosíthatjuk a jövedelmek folyamatos növekedését - hangsúlyozta. Jövőre az ország gazdasági növekedésének el kell érnie a 3%-ot, és a globális átlag felett kell maradnia - vázolta a feladatokat.

Putyin elnök elégedetlensége nem újkeletű. Oroszország vezetője már több éve kénytelen szembesülni azzal, hogy gazdasága kiábrándítóan alacsony ütemben fejlődik. Ez pedig a sajátos politikai berendezkedésű országban előbb-utóbb a hatalom tartós megtartásának korlátja lehet. Bár az évezred elején (Putyin hatalomra kerülésekor) még szép növekedést produkált a gazdaság, de a válság óta nem tud magára találni. Az elavult gazdaságszerkezet, a nyersanyagfüggő (és nyersanyagárfüggő) struktúra, a korszerűtlen intézmények a gátját képezik a közepes jövedelmű ország előrelépésének. 1990 óta az éves átlagos gazdasági növekedés az 1%-ot sem éri el, ez pedig finoman szólva sem jelent felzárkózási pályát. (Ugyanennyi idő alatt az Egyesült Államok gazdasága megduplázta a méretét.) Különösen 2013 óta szembeötlő, hogy a viszonylag erős nemzetközi környezetben mennyire nem tudott teljesíteni Putyin rezsimje. Ebben külső sokkok is közrejátszottak, mint a nyersanyagárak összeesése, illetve a Krím-félsziget bekebelezése miatti nemzetközi szankciók.

Hogy milyen nagy a baj az orosz növekedéssel, azt az alábbi grafikon is mutatja. Amíg az USA növekedése töretlen, addig a világgazdasági válság óta Oroszország szenved:

Putyin megköszönte az eddigi munkát Medvegyevnek, a kormányzat átalakításával kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy az elnök alkotmányos változtatásokra készül. "Az orosz alkotmányban végrehajtandó módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben" - jelentette ki Putyin a törvényhozás két háza előtt szerdán elmondott éves beszédében (a kormány lemondása előtt). Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával. Úgy vélekedett, hogy csak ez garantálhatja az ország szuverenitását. Leszögezte, hogy hazájának "erős elnöki köztársaságnak kell maradnia".

Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása. "Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között" - mondta a távozó kormányfő az MTI szerint. "Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést" - tette hozzá.

Fel kell pörgetni a reformokat

A hírek szerint Medvegyev beleegyezett abba, hogy a továbbiakban a biztonsági tanácsban vállaljon szerepet, ahol alelnök lesz. A jelentések szerint Putyin arra utasította a kormányzatot, hogy végezze el a feladatokat, amíg nem áll fel az új kabinet.

Timothy Ash, a Bluebay Asset Management vezető stratégája szerint Putyin megpróbál frissítést hozni a kormányban. Ash kiemelte, hogy Putyin igyekszik majd a reformok végrehajtására fókuszálni a következő időszakban, és növelni a kormányzat hatékonyságát és javítani az életszínvonalat.

Alkotmánymódosítási csomag

Putyin alkotmánymódosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik - írta az MTI. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága. Indítványozta annak megvitatását - bár nem tartja elvi kérdésnek -, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban. Maga Putyin immár negyedik ciklusát tölti az elnöki hivatalban úgy, hogy az első két elnöki időszakát követően négy éven át kormányfő volt.

Javasolta továbbá, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében.

Az államfőnek emellett jogában kell álljon a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára. Putyin szerint az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie.

Fegyverkezési verseny

A törvényhozáshoz intézett szerdai üzenetében az orosz elnök azt állította, hogy egyedülálló, újgenerációs fegyvereivel Oroszország a történelem folyamán első ízben vette át a vezetést fegyverkezés terén.

"Senkit sem fenyegetünk, és senkire sem kívánjuk ráerőltetni az akaratunkat. Mindemellett mindenkit biztosíthatok arról, hogy a nemzetbiztonságunk megerősítésére tett lépések időszerűek és elégségesek voltak" - hangoztatta.

"Szeretném aláhúzni, hogy a nukleáris rakétafegyverek történetében először, beleértve a szovjet korszakot és a legújabb kort, senkit sem kell utolérnünk, épp fordítva, a világ vezető országainak még létre kell hozniuk azt a fegyvert, amellyel Oroszország már rendelkezik" - mondta. Hozzátette, hogy Moszkva ennek ellenére "nem nyugodhat a babérjain", hanem ki kell fejlesztenie az eljövendő generációjú fegyverrendszereket, és ennek megfelelően is cselekszik.

Demográfiai fordulat

Az elnök beszédében nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

Célként nevezte meg, hogy a termékenységi ráta - a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma - 2024-re 1,7-re emelkedjen. Az elnök ennek érdekében egyebek között kezdeményezte, hogy 2026 végig meghosszabbítsák az úgynevezett "anyasági tőke" programot, és az már első gyerek után folyósítható legyen. A mostani előterjesztés értelmében az anyasági tőke az első gyerek esetében a folyó év elejétől 466 ezer rubel, a másodikéban 616 ezer rubel lesz. A rubel jelenleg 4,85 forintot ér.

Az elnök előterjesztése értelmében a három és hét év közötti gyerekek után támogatást kaphatnak majd azok a családok, amelyekben az egy főre eső fejenkénti jövedelem nem éri el a létminimumot. A támogatás összege kezdetekben 5500 rubel lesz, a későbbiekben 11 ezerre bővül.

Oroszországban emellett a tanévkezdéstől elkezdik bevezetni az ingyenes általános iskolai meleg étkeztetést az elsőtől a negyedik osztályig. Ezt legkésőbb 2023. szeptember 1-ig az ország egész területén be kell vezetni.

A közoktatás ügyében Putyin bejelentette, hogy 5 ezer rubeles pótlékkal növelik az osztályfőnökök javadalmazását a szövetségi költségvetésből. Közölte, hogy növelni fogják az államilag finanszírozott egyetemi helyek számát, elsősorban a régiókban. Az orvosképzés terén hangoztatta a célirányos specializáció fontosságát. Putyin az egészségügyi dolgozók számára új, egységes és áttekinthető javadalmazási rendszer bevezetését ígérte.

Erősebb gazdaság kell

Az orosz elnök - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna - javaslatot tett az ingyenes internet-hozzáférés biztosítására. Mint mondta, az országnak a stabil makrogazdasági alapokon meg kell teremtenie a reáljövedelmek jelentős emelésének feltételeit. Ehhez szerinte strukturális átalakításra és a hatékonyság növelésére van szükség, aminek eredményeként a növekedési rátának meg kell haladnia a világátlagot.

A befektetéseknek évi legkevesebb 5 százalékkal kell növekedniük, és 2024-re az ország GDP-jében való részesedésüknek a jelenlegi 21-ről 25 százalékra kell emelkedniük. Ígéretet tett arra, hogy a vállalati adózás rendje az elkövetkező hat évben változatlan marad.

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista