GettyImages-1059067798
Gazdaság

Elhalaszthatják a Fideszről szóló döntést a Néppártban

Portfolio
Nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének és így várhatóan nem is kerül sor a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntésre a február eleji kongresszuson – értesült több forrásból a Bloomberg. Lényegében tehát elhalasztják a Fideszről szóló döntést.

A hírügynökség szerint már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Ez pedig a hírügynökség szerint jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése.

A kormányfő múlt pénteken azt mondta: egy centire voltak csütörtökön attól, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, de amiatt nem tették ezt meg, mert néhány nagy tagállam pártjaitól támogatást kaptak a csütörtöki EP-szavazáson. Orbán Viktor a műsorban azt is mondta: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor

nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani és lesznek hozzá szövetségeseink.

Az Európai Parlament plenáris ülésén múlt csütörtökön újra szavaztak a magyar és lengyel jogállamisági eljárás ügyében. Ennek keretében többek között azt mondták ki nagy többséggel képviselők, hogy az eljárás elindítása óta romlott a jogállamisági helyzet mindkét országban, így az Európai Tanácsban döntésre kell vinni az ügyet (legyenek előírt változtatási javaslatok határidővel) és össze kell kötni az EU-pénzek kifizetését 2021-2027 között a jogállamisági feltételrendszerrel.

Az EP állásfoglalás azért is tudott átmenni nagy többséggel, mert a német néppárti képviselők nagy része is kihátrált a magyar kormánypárt mögül. Feltehetően ezért mondta Orbán Viktor, hogy majdnem kiléptek. Az állásfoglalásról bővebben:

Címlapkép forrása: Roni Rekomaa/Bloomberg via Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus