nyugdijas getty stock
Gazdaság

Váratlan helyről kapott levelet Orbán Viktor

Portfolio
Személyes találkozót kezdeményezett a miniszterelnöknél és két miniszternél is a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. A szövetség és a tagozat elnöke Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Varga Mihálynak írt közös leveléhez csatolta a nyugdíjasok helyzetének radikális megváltoztatására készített 6 pontos követeléscsomagját.

Nem lehet tovább konzerválni azt a végtelenül igazságtalan és felháborító nyugdíjrendszert, amelyben csaknem 1 millió idős ember nyomorog, mert százezer forintnál kevesebb jövedelemből kell megélnie – olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményében. A MASZSZ-nál megelégelték az idős embereket sújtó áldatlan állapotokat, s a szervezet a szövetségi tanácsa jóváhagyásával támogatja, sőt erősíti nyugdíjas tagozatának a követelését: sürgősen változtasson a kormány a nyugdíjrendszeren. Ennek érdekében párbeszédet szorgalmaznak, ezt abban a levélben is egyértelműen jelzik, amelyet a MASZSZ elnökének, Kordás Lászlónak, valamint a tagozat vezetőjének, Juhász Lászlónak az aláírásával küldött a szövetség a  miniszterelnöknek, az EMMI miniszterének és a pénzügyminiszternek is.

A több címzettel is jelzik, a döntéshozásban nincs felelőse a nyugdíjas ügyeknek, ami egyértelmű jele annak is, hogy a kormány egyáltalán nem fordít kellő figyelmet éppen a legelesettebb, a segítségre leginkább rászoruló generációra – érvel Kordás.

Az elnök emlékeztet: a szövetség már tavaly december végén nyilvánosságra hozta a nyugdíjas tagozata 6 pontba foglalt változtatási követelését.  Ezt a csomagot most levélben is eljuttatják az illetékesekhez, személyes találkozót kérve annak megbeszélésére.  A szövetség és a nyugdíjas tagozat várja a visszajelzést azt remélve, hogy valamelyik miniszter lehetőséget és időpontot is ad az egyeztetésre – mondta az elnök.

A követeléscsomagban a szervezet egyebek között leszögezi: a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, a gazdasági növekedéshez, valamint a béremeléshez kell igazítania az éves nyugdíjemelést, s a nyugdíjak összegének öt éven belül el kell érnie a mindenkori átlagbér 70 százalékát – sorolja a legfontosabb tennivalókat Juhász László, a nyugdíjas tagozat vezetője.

A 6 pont egyikeként a szövetség azt írta: elvárja, hogy a kormány mielőbb mérje fel tényszerűen a nyugdíjasok helyzetét, hogy a valós állapothoz lehessen igazítani a megoldást is. A követeléscsomag összeállítói minden egyéb intézkedés mellett fontosnak tartják az érdemi párbeszédet a generációt képviselő szervezetek és a kormány illetékese között, mert csak így lehet felszámolni a nyomort, amelyben egyre több idős ember él – összegezte a követeléscsomag lényegét Juhász László.

Az elnök egyébként élesen kritizálja azt a gyakorlatot, amelyben a kormány az éves nyugdíjemelést véleménye szerint szándékosan mélyen a várható infláció alá kalkulálja, majd az év végén kegyet gyakorolva ajándékként adja oda azt, ami a kezdetektől jár. Vagyis: az idős, beteg, nyomorgó emberek is kölcsönöznek a kormánynak. Ez végtelenül felháborító – jelentette ki a tagozatvezető. Ezek az emberek több évtizedes kemény munkájukkal jelentősen hozzájárultak az ország gazdasági növekedéséhez – amire a miniszterelnök olyan nagyon büszke –, s erre kulturált jogállamban méltó nyugdíj, s nem a nyomorba taszítás szokott lenni a „köszönet” – szögezte le. Juhász László  megerősítette: várják a személyes találkozót a döntéshozók valamelyik illetékesével.

Címlapkép: Getty Images

forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
BÉT
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavirus2