ursula
Gazdaság

Titokzatos megállapodás: elkottyinthatta magát az Európai Bizottság elnöke

MTI
Értetlenséget váltott ki csütörtökön Brüsszelben Ursula Von der Leyen európai bizottsági elnök a davosi gazdasági világfórumon tett nyilatkozata, miszerint "néhány héten belül" létrejön egy kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között. Pozitív jelzésnek értékelte viszont az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnökeinek találkozóját Christine Lagarde, az EKB elnöke.

Bernd Lange az Európai Parlament képviselője és a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottság elnöke szerint sem ők, sem a Bizottság magas pozícióban lévő illetékesei sem tudják értelmezni Von der Leyen bejelentését. Egy nagy európai államot képviselő diplomata szerint senki sem tud a tervről semmit, bár a Bizottság tervez egy új intézkedési csomagot az Egyesült Államokkal való kereskedelmi feszültségek enyhítésére, de annak a "részletei egyelőre nem ismeretesek". Egy másik diplomáciai forrás szerint, a februárban Washingtonba látogató Von der Leyen "csak a saját nevében nyilatkozhatott", és bejelentése csak "politikai nyilatkozat" lehetett, hiszen egy kétoldalú megállapodás kivitelezése lehetetlen pár hét alatt.

Szerdán Donald Trump amerikai elnök súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével. Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, ugyanis Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva.

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország - Franciaország, Ausztria és Olaszország - 3 százalékos mértékű digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart. Phil Hogan, az unió kereskedelmért felelős biztos a múlt héten Washingtonba látogatott azzal a céllal, hogy új lendületet adjon az amerikai és európai kereskedelmi kapcsolatoknak, de nem ért el jelentős előrelépést.

Az amerikai-európai kereskedelmi feszültségek rendezésének szempontjából pozitív jelzésnek értékelte az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnökeinek találkozóját Christine Lagarde.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön Franfurtban tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a két fél elszántsága és a hangnem egyaránt kedvező jelzésként értelmezendő. Christine Lagarde kijelentette, hogy megnyugvással töltötte el a két elnök találkozója, és azt reméli, hogy Ursula von der Leyen február elejére tervezett washingtoni látogatása kedvező fejleményekkel végződik.

Donald Trump amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Davosban az 50. Világgazdasági Fórum alkalmából találkozott és tárgyalt egymással.Trump súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével. Megismételte, hogy 25 százalékos pótvámmal sújtja az európai autókat.

Címlapkép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél