Jerome Powell Fed kamatdontes sajtotajekoztato201029
Gazdaság

Erős az amerikai gazdaság, nem nyúlt a kamathoz a Fed

Portfolio
A várakozásokkal összhangban az 1,5-1,75%-os sávban tartotta az amerikai jegybank az irányadó kamatlábát és a decemberi közleményhez képest érdemben nem változtatott a kamatdöntés indoklásán sem.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is dinamikusnak látja az a gazdasági növekedést és erősnek a munkaerőpiacot, a frissen kitört koronavírus járványról pedig nem is tett említést a néhány bekezdéses közleményében.

A kamatdöntés után fél 9-től Jerome Powell Fed elnök sajtótájékoztatót is tart, hiszen a jegybank friss gyakorlata szerint most már minden kamatdöntés után van ilyen esemény, függetlenül attól, hogy volt-e kamatváltoztatás, vagy sem Powell egyébként a decemberi tájékoztatón azt érzékeltette, hogy elég magas az ingerküszöb a Fednél arra, hogy a kamatokat bármelyik irányba változtassák.

A Fed a közleményében azt is megismételte, hogy legalább a második negyedévig folytatja a rövid futamidejű állampapírok (kincstárjegyek) ütemes felvásárlását és az ehhez kapcsolódó, értékpapír fedezet melletti likviditás nyújtást (repo program), mert a bankok számára megteremtett likviditással ahhoz is hozzájárul, hogy a rövid bankközi kamatok az irányadó ráta körül tudjanak maradni. A tavaly októberben kezdett kincstárjegy vásárlási program során havonta mintegy 60 milliárd dollárnyi rövid papírt vesz meg a Fed a bankoktól és a mai ülésen a közlemény szerint a döntéshozók azt is megvitatták, hogy ezt meddig folytassák és hogyan állítsák le/mit léptessenek hatályba helyette.

Egy technikainak mondott kamatváltoztatást azért mégis meglépett ma a Fed: a nála elhelyezett felesleges likviditás (kötelező tartalékon felüli likviditás) kamatát 5 bázisponttal 1,60%-ra emelte indoklása szerint azért, hogy jobban az 1,5-1,75%-os célsávban tudja tartani az irányadó rátát.

Címlapkép forrása: Mark Wilson/Getty Images

koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
getty, panel, lakótelep, társasház
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus