Gazdaság

Kiderült: Putyin össze akarja olvasztani Oroszországot és Fehéroroszországot

MTI
Oroszország és Fehéroroszország egyesítése mellett kardoskodott Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország gazdasági integrációjának kérdéseiről Szocsiban tartott tárgyalásokon - jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

"Ők integráció alatt Fehéroroszország bekebelezését értik. Ez nem integráció. Ez beolvasztás. Én sosem egyeznék bele ebbe" - hangoztatta Lukasenka a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő egyik papírgyár látogatásának alkalmával.

Mindig is országunk szuverenitásáért és függetlenségéért fogok harcolni. Az első elnökötök, akit egykor megválasztottatok, nem lesz az utolsó

- tette hozzá az országát 25 éve vaskézzel irányító Lukasenka. Mint mondta, a szorosabb kapcsolatokról zajló tárgyalások folytatódni fognak, de csak a gazdasági integráció kérdéseiben. 

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról. Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott decemberi megbeszélései során azt szerette volna elérni, hogy országa továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron kapja az orosz energiahordozókat, Moszkva azonban a szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat szabta feltételül.   

Több hónapja olyan találgatások terjednek, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élére lépve hatalomban maradjon.

Az idei fehéroroszországi elnökválasztáson induló Lukasenka többször is visszautasította az országegyesítést, mert - Olekszandr Klaszkovszkij ukrán politikai elemző megfogalmazása szerint - "nem akar egy, Oroszországhoz tartozó állam kormányzója lenni. "A Kreml eddig nem tudta megfélemlíteni Minszket a támogatások elvágásával a fehéroroszországi elnökválasztási kampány előtt" - tette hozzá Klaszkovszkij.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
koronavírus coronavirus virus