Gazdaság

Koronavírus: rengeteg kínai egészségügyi dolgozó fertőződött meg, plusz pénzt kapnak

Portfolio
Több mint 1700 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal a betegek ellátása során Kínában, közülük legalább hatan meghaltak - számolt be a CCTV kínai állami televízió pénteken. Többségük a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban betegedett meg. Hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában csaknem 64 ezer, a halálos áldozatoké pedig majdnem 1400.

Plusz pénzt kapnak a kínai egészségügyi dolgozók

A kínai hatóságok 25,94 milliárd jüant (több mint 1145 milliárd forintot) különítettek el annak érdekében, hogy javítsanak a vírussal harcoló egészségügyi dolgozók munkakörülményein - közölte Ou Ven-han kínai pénzügyi tisztségviselő egy pekingi sajtótájékoztatón pénteken.

A pénzt egészségügyi felszerelésekre, védőruházatra, valamint létesítményfejlesztésre fordítják. Emellett minden dolgozó naponta 200 vagy 300 jüan bérpótlékot kap attól függően, hogy milyen kockázatnak van kitéve. Az új koronavírussal megfertőződött egészségügyi alkalmazottak munkaköri baleset címén kárpótlásra jogosultak - tette hozzá Ou. A rendkívüli támogatások adómentesek lesznek.

Hongkongban is lépnek

Hongkongban csaknem 1,5 millióan álltak sorban online a Watsons gyógyszertárlánc készlethiányban lévő szájmaszkjaiért. Összesen 30 ezer embernek sikerült szert tennie maszkra zárás előtt, a Watsons honlapjához pedig hosszas várakozás után lehetett csak hozzáférni.

Carrie Lam hongkongi kormányzó 4,7 milliárd hongkongi dollárt (188 milliárd hongkongi forintot) ígért pénteken a város kórházi hatóságának a koronavírus elleni küzdelemhez.

Vietnámban 5100 embert vettek szigorú felügyelet alá

Eközben Vietnam bejelentette, hogy több mint ötezer kínai dolgozót tart megfigyelés alatt, akik a holdújévet követően tértek vissza a délkelet-ázsiai országba. A vietnami hatóságok csütörtökön karantén alá vontak egy 10 ezer fős vidéki települést Hanoi közelében, attól tartva, hogy a koronavírus átterjedhet a fővárosra. Az országban eddig tizenhat ember fertőződött meg a kórokozóval.

Február 11-ig 7600 kínai dolgozó tért vissza Vietnamba a szünet után, közülük 5112 embert szigorú megfigyelés alatt tartanak

- számolt be a Tien Phong című állami napilap a helyi munkaügyi minisztériumra hivatkozva. "A fertőzésgyanús eseteket karanténba helyezik" - tette hozzá a hírforrás.

A munkaügyi minisztérium korábban arra kérte a cégeket és a munkaadókat, hogy ne engedjék visszatérni Vietnamba a kínai dolgozókat. Az országban február 1-jén egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, és felfüggesztették a Kínába induló és onnan érkező járatokat.

Jelentős veszteségei lesznek a légitársaságoknak

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szerint a légitársaságok 4-5 milliárd dollárt (1240-1550 milliárd forintot) veszíthetnek az év első negyedében a koronavírus-járvány miatt.

A montreali székhelyű szervezet tájékoztatott, hogy körülbelül 70 légitársaság felfüggesztette Kínát érintő nemzetközi járatait, 50 másik pedig csökkentett számban működtet gépeket az országban. A vírus a turizmusra is nagy csapást mért, és előrejelzések szerint Japánban 1,29 milliárd dolláros (400 milliárd forintos), Thaiföldön pedig 1,15 milliárd dolláros (356 milliárd forintos) bevételkiesést okozhat az első negyedévben.

Eközben a japán hatóságok pénteken megkezdték a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró idős és megroppant egészségű utasainak evakuálását. Közülük is csak azok szállhatnak partra, akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja.

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus coronavirus virus