Nvidialogo
Gazdaság

Sokkoló számokat tett közzé az Nvidia

Portfolio
Nagyot emelkedett a Nvidia árfolyama a zárás utáni kereskedésben, miután az adat-center eladások és a 2020-as előrejelzés meghaladta a Wall Street elemzői által vártakat, még úgy is, hogy a 100 millió dollárral csökkentették az árbevételre szóló előrejelzést a koronavírus negatív hatásai miatt.

Az Nvidia legnagyobb piaca a chipek, amelyek javítják a számítógépeken és laptopokon játszott videojátékok grafikáját, az utóbbi években azonban a vállalat kibővült, hogy kiszolgálja az adatközpontokat és a felhő alapú számítástechnikai ügyfeleit, mivel a chipek egyre inkább képesek végrehajtani a mesterséges intelligencia feladatait, például az arcfelismerést és a beszédfelismerést.

Az adatközpontok számára gyártott AI chipeknek két fajtája elterjedt: az úgynevezett training chip, amely adatgyűjtést és egy szoftver képzését végzi olyan feladatok elvégzéséhez, mint például az arcfelismerés. A másik fajta az inference chip, amely a kiképzett algoritmusokat használja a feladatok végrehajtására. Az Nvidia a training chipekben dominálja a piacot, míg a nagy rivális Intel az inference szegmenst fedi le.

Az cég vezérigazgatója elmondta, hogy az inference chipek eladásaiból származó bevételek négyszeresére nőttek az elmúlt évben az egyik új chipnek köszönhetően. A negyedik negyedévben az inference chipek az adat center bevételek alacsony kétszámjegyű százalékos értékét tették ki, de a training chipek eladásai is új rekordot döntöttek.

Az árbevétele a negyedik negyedévben ez előző évhez képest 2,21 milliárd dollárról, 41 százalékkal 3,11 milliárd dollárra növekedett, míg az elemzők 2,96 milliárd dollárt vártak. Az igazi meglepetést a kulcs mérőszámnak számító adat center chipek eladásaiból realizált bevételek okozták, hiszen 42,6 százalékkal 968 dollárra emelkedtek, míg az elemzők 829 millió dollárt vártak. A gaming üzletág továbbra is legmeghatározóbb a cég számára, ennek eladásai 56 százalékkal 1,49 milliárd dollárra emelkedtek, ami mérsékelten az elemzők 1,52 milliárd dolláros várakozása alatt volt.

Az adózott eredmény a negyedik negyedévben az előző évhez képest 567 millió dollárról, 68 százalékkal 950 millió dollárra nőtt.

A társaság következő pénzügyi évre vonatkozó előrejelzésében hangsúlyozta, hogy  a koronavírus gazdasági hatását nehéz pontosan meghatározni, és mivel Kína teszi ki a gaming chip eladások 30 százalékát, a társaság az első negyedévre vonatkozó árbevétel várakozását 100 millió dollárral csökkentette. A cég így is erősebb előrejelzést adott, mint azt az elemzők várták, hiszen, az árbevételt a 2,94-3,06 milliárd dolláros sávba várják, míg az elemzők 2,85 milliárd dollárra számítottak.

Az Nvidia arra számít, hogy az izraeli chipgyártó Mellanox Technologies 6,8 milliárd dolláros akvizíciója a naptári év első szakaszában lezárul, azonban a kínai szabályozók még nem hagyták jóvá a tranzakciót.

Az Nvidia a nyitás előtti kereskedésben 7,3 százalékkal került feljebb, így 291 dolláron nyithat az árfolyam, így akár történelmi csúcsra is emelkedhet az árfolyam.

nvidia

Címlapkép: Smith Collection/Gado/Getty Images

Új lakást vennél? Ezeket mindenképpen gondold végig!
ryanairshutterstock
tea
London Tower bridge
koronavírus coronavirus virus
huaweigetty
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
ryanairshutterstock