pedagógus sztrájk tanár
Gazdaság

Máris reagáltak a tanárok: Ez nem béremelés!

Portfolio
Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter váratlan hétfői bejelentése után a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával meg is jelent a pedagógusok számára várható pótlékemelésről szóló határozat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hétfő este közleményben reagált a kormány döntésére: nyomorúságosnak, béremelésnek álcázott pótléknak nevezik azt.

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére Kásler Miklós bejelentése szerint. A részletekből az is kiderült, hogy a béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg. A kormány nem sokat tétlenkedett: a hétfői közlönyben ki is hirdették az emelésről szóló határozatot.

Nem hagyta azonban mindezt szó nélkül a PDSZ. Hétfőn este kiadott közleményükben kiemelték: nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét.

A szervezet közleménye arra is emlékeztet, hogy amikor a múlt héten Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős szakállamtitkárnál tárgyalt a PDSZ küldöttsége, az államtitkár továbbra sem volt hajlandó időpont-javaslatot adni a sztrájkbizottsági egyeztetésre. Ekkor – feltételes módban – belengetett egy 10 százalékos pótlékot, amit az ágazat munkavállalóinak fizettek volna. A részleteket a következő egyeztetésre ígérte, most mégis

egyeztetés nélkül bejelentette a minisztérium, vagyis erről sem kívántak tárgyalni az érdekképviseletekkel.

Mi is ez valójában?

A szakszervezet azt is tisztázza, hogy a mostani bejelentés mit jelent a gyakorlatban. "Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos" - mutatnak rá. Azt is kiemelik, hogy mivel pótlékként érkezik, ezért bármikor elvehetik.

A PDSZ szerint a kormány a mostani döntésével meg akarja osztani a pedagógustársadalmat. "Ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket" - írják.

"A felajánlott „juttatások” elfogadhatatlanok, a vezetőknek és a többi munkavállalónak juttatott pótlékok közötti különbséget egyszerre tartjuk sértőnek, felháborítónak és abszurdnak" - vélekednek.

A PDSZ arra is kitér, hogy az életpályamodell bevezetésekor fél tucat pótlékot, egyéb juttatást olvasztottak be az alapbérbe. Akkor az volt a magyarázat (a béremelés 30%-át így fedezték, vagyis a pótlékok beépítésével), hogy ne pótlékot adjanak, hanem tisztességes alapilletményt. Most viszont az történik, hogy visszajön a pótlékemelés rendszere, amely a PDSZ álláspontja szerint 

az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése.

Kiemelik azt is, hogy a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre jön rá majd július 1-től a 10 %-os pótlék és így emelkedik a bérük 18%-kal, amely messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt.

Valódi béremelést kérnek a tanárok

Leszögezik azt is, hogy a PDSZ nem változtat álláspontján a váratlan pótlékemelés fényében sem. Továbbra is követelik, hogy béreiket a mindenkori és ne a 2014-es minimálbérhez igazítsák.

A sok éves elmaradt béremelések miatt egy egyszeri, 60%-os illetményfejlesztést látunk kizárólag elfogadhatóknak, egységesen, minden oktatási dolgozónak

- húzzák alá.

Közeleg a sztrájk, ezért léphetett a kormány?

Néhány napja jelentette be a szakszervezet, hogy a kongresszusa döntött: amennyiben a kormánnyal 2020. március 2-áig nem tudnak megállapodni a jogszerű sztrájk feltételeiről, a PDSZ aznap felhívást intéz a közoktatásban és szakképzésben dolgozókhoz, amelyben kifejti, milyen más – jogszerű módon – tudják, és együttesen fogják is a munkabeszüntetést megvalósítani.

Itt komoly vitában állnak a kormánnyal, mert a szakszervezet szerint a közoktatásra nem vonatkozik a sztrájk alatti elégséges oktatás kötelezettsége. Ezért a PDSZ amellett érvelt, hogy ott, ahol nagy az előzetesen mért sztrájkkészség, nem szerveznek felügyeletet, és gyermekfelügyelet csak olyan intézményben legyen, ahol alacsony a sztrájkkészség. A kormány tárgyalódelegációja ezzel szemben azt szeretné, ha nemcsak, hogy felügyelet, de tanítás is lenne a sztrájk alatt, a tanórák mintegy 90 százalékát megtartanák. Ez a PDSZ számára elfogadhatatlan.

A PDSZ egy másik, szintén hétfői közleményében leszögezte: PDSZ XIX. Kongresszusa kiegészítette korábbi 5 sztrájkkövetelését egy hatodik ponttal.

  1. A közalkalmazotti illetménytábla rendezése (emelése).
  2. A pedagógusok kötelező óraszámának, illetve neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének a korábbi közoktatási törvényben foglaltak szerinti (jellemzően 22 tanóra) visszaállítása, és az ezen felül elvégzett munka minden esetben túlmunkaként való elszámolása.
  3. A pedagógus-életpályamodell egyes fizetési osztályainak egyes kategóriájához tartozó besorolási illetmények, illetve alapbérek minden esetben az aktuális minimálbérből, mint illetményalapból kerüljenek kiszámításra.
  4. A pedagógusilletmények minimálbérhez kötésének eltörlése miatt a pedagógusokat ért veszteségek kompenzálása.
  5. A sztrájktörvény módosítása annak érdekében, hogy kiszámítható, törvényes keretek között kerülhessen sor a munkabeszüntetésre, mint végső eszközre.
  6. Vonják vissza a Nemzeti Alaptanterv ebben az évben megjelent változatát.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a szaktárca érezte az idő szorítását (a sztrájkról szóló tárgyalások határidejét), és ebben a helyzetben kénytelenek voltak lépni, így a váratlan pótlékemelést béremelésként kommunikálni (furcsa is volt, hogy a kormány egy általános béremelést nem egy kormányülés után, Kormányinfó keretében vagy kormányfői tájékoztatás keretében kommunikál, ez azért történhet vélhetően, mert most nem egy alapbéremelésről van szó). A szakszervezetnél azonban a bejelentés nem ért el eredményeket, sőt épp ellentétes hatást váltott ki. Jól látható módon a kormány magára haragította az érdekképviseletet.

 A pedagógus bérek elkeserítő helyzetéről többször is írtunk az elmúlt hetekben:

Címlapkép: Pedagógusok transzparenst kötnek fel a pedagógussztrájk kezdete előtt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kerítésére 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja. Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra