nyse tőzsde usa részvény
Gazdaság

Megint erősödik az amerikai recessziós veszély – Hamarosan lépni kell a Fednek?

Portfolio
Hétfőn hajszálra volt történelmi mélypontjától az amerikai tízéves hozam, ezzel a tengerentúli hozamgörbe továbbra is inverz, ami fontos recessziós indikátor. Az ok viszonylag egyszerű: a koronavírussal kapcsolatos félelmek miatt a biztonságos befektetéseket keresik a piaci szereplők.

Hétfőn erősödött fel igazán a koronavírussal kapcsolatos piaci feszültség, a járvány európai és dél-koreai terjedését látva a befektetők egyre jobban aggódnak a lehetséges gazdasági hatások miatt. Ez a piacon elsősorban a kockázatosnak tekintett eszközök, például a feltörekvő piaci devizák árfolyamára volt negatív hatással, az arany viszont biztos menedékként szárnyal. Hasonló menedéknek tekintik a befektetők az amerikai állampapírokat is.

A fenti folyamat miatt az amerikai tízéves hozam 1,37%-ra esett vissza hétfőn, ez 11 bázispontos csökkenést jelentett és hajszálra volt az 1,32 százalékos történelmi mélyponttól, amit a 2016-os Brexit-népszavazás után láttunk.

Ezzel párhuzamosan a tízéves és a három hónapos hozam különbsége tavaly október óta nem látott szintre esett, a rövid hozam továbbra is a hosszú alatt van, vagyis inverz az amerikai hozamgörbe. Ezt pedig általában fontos recessziós jelként kezelik a piacon, a korábbi tapasztalatok szerint az inverz hozamgörbe után jó eséllyel gazdasági visszaesés következik.

Hosszú idő után tavaly láttunk először inverz amerikai hozamgörbét, részben erre válaszul vágott a Fed kamatot az év közben. A Deutsche Bank elemzése szerint most is nő annak esélye, hogy az amerikai jegybank nem fogja tolerálni az erős dollárt és az inverz hozamgörbét, így 2020-ban akár kamatot is csökkenthet.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
vitezy david
koronaviruscoronavirus
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
koronavirusclk