koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: több országban gyorsan terjed a járvány

Portfolio
MTI
Több országban is gyorsan terjed a koronavírus járvány, Olaszországban súlyos gazdasági hatásokkal számolnak. Kínában a hivatalos adatok szerint enyhül a járvány, így a figyelem egyre inkább Európára terelődik.

Norvégiában és Georgiában is azonosítottak egy-egy koronavírusos beteget

Norvégiában is kimutatták egy  embernél a fertőzést - közölte szerdán este a közegészségügyi hivatal. A beteget elkülönítve otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.

Georgiában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést a kaukázusi ország egyik állampolgáránál, aki Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkezett haza - jelentette be szerdán Ekaterina Tikaradze egészségügyi miniszter.

Giorgi Gaharia miniszterelnök emiatt úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal - közölte a kormányhivatal sajtószolgálata. Az intézkedésről tájékoztatták az iráni felet - áll a közleményben.

A beteg egy georgiai férfi, aki Azerbajdzsánon keresztül Iránból tért haza Georgiába. A határon rosszul lett, és az orvosok rögtön a tbiliszi fertőző kórházba szállították, ahol pozitív eredménye lett a vírustesztnek.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy pánikra nincsen ok, mert a beteg gyakorlatilag nem tartózkodott georgiai földön, jelenleg a tbiliszi kórház elkülönített részlegén ápolják, ahonnan a vírus továbbterjedésének veszélye minimális. Azerbajdzsánban minden olyan embert karanténba helyeztek, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött férfival.

Elmaradhat a Budapestről rajtoló Giro d'Italia

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerint a koronavírus észak-olaszországi terjedése miatt veszélybe került a Milánó-Sanremo klasszikus egynapos viadal megrendezése, ugyanakkor egyelőre megjósolhatatlannak nevezte, hogy mi lesz az idei Giro d'Italia sorsa, amely a tervek szerint május 9-én Budapesten rajtol.

Tovább a cikkhez

Kiszámolták, mekkora gazdasági visszaesést hozhat a koronavírus a világnak

Londoni makrogazdasági elemzők szerint ha az év közepéig nem sikerül megfékezni az új koronavírus okozta járványt Kínában, a kínai gazdaság idei egész éves növekedése 5 százalék alá lassulhat.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megszólalt a debreceni repülőtér az elhibázott lázmérésről

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér reagált értesülésünkre, mely szerint rosszul mérhették a koronavírussal esetleg kapcsolatba került leszálló utasok testhőmérsékletét.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Iránban nagyobb lenne a baj, mint amit a hatóságok közöltek?

Iránban 24 embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy "rémhíreket" terjesztenek az Iránban szerdáig hivatalosan 19 emberéletet követelő járványról, egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet pedig azzal vádolja Teheránt, hogy eltitkolja a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat.

Tovább a cikkhez

A MÁV felkészült a koronavírus ellen

A MÁV felkészült a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzésére - közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerda este az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában minden beutazót megvizsgálnak

Megmérik a testhőmérsékletét minden beutazónak az ukrajnai határátkelőkön annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus-fertőzés átterjedését az országra - jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség a határőrségre hivatkozva. A közlemény szerint azokat az ékezőket, akiknél lázat és a betegség más kezdő tüneteit észlelik, haladéktalanul további orvosi megfigyelésre irányítják. Az ellenőrzést folyamatosan, napi 24 órában végzik.

Újabb koronavírusos beteget találtak Horvátországban

Újabb esetben, egy harmadik embernél is kimutatták a koronavírus jelenlétét Horvátországban - közölte a helyi sajtó szerdán.

A férfi a szicíliai Palermóban dolgozott, jelenleg a fiumei kórházban van karanténban. Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves férfi, aki egy hete Milánóban járt. Ikertestvéréről szerdán derült ki, hogy elkapta a vírust. Mindketten a zágrábi fertőző betegségek klinikáján vannak karanténban, tüneteik enyhék.

Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb délutáni ülése után elmondta: eddig 87 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye. Nyolc esetben még várják az eredményeket, köztük az első fertőzött barátnőjéét is, akinél megismételték a vizsgálatot. Szigorú ellenőrzés alatt tartanak további 64 embert. Ők otthoni megfigyelés alatt vannak, és naponta kétszer kell jelentkezniük a járványügyi szolgálat munkatársainál.

Jól vannak a magyar koronavírus-karanténba zártak

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban - mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Már tesztelnek egy lehetséges koronavírus-oltást

A Moderna biotech cég árfolyama 20 százalékos pluszba került, miután a tőzsdén jegyzett cég bejelentette, a koronavírus oltásukat teszteli az amerikai nemzeti egészségügyi Intézet (National Institutes of Health).

Tovább a cikkhez

Két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik

Teresa Cruz egészségügyi tanácsos elmondta: a zárlat nem mindenkit érint, a 723 szállóvendég közül 106-an még ezen a napon elhagyhatják a hotelt, mivel csak hétfőn érkeztek, és nem kerültek kapcsolatba azokkal az olasz turistákkal, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Kiszámolták, mennyire fájhat az olasz gazdaságnak a koronavírus

Az olasz kereskedelmi szövetség, a Confcommercio azzal számol, hogy a koronavírus 0,3-0,4 százalékponttal gyengítheti az olasz hazai összterméket (GDP) az idén.

 A közel 700 ezer kis- és közepes céget tömörítő szervezet honlapján szereplő becslés szerint, ha a koronavírust nem sikerül felszámolni májusig, akkor akár 10 milliárd eurótól eshet el az olasz költségvetés.    A szervezet szakértőinek számításai szerint a március és május közötti időszakban 21 millió turista érkezését várták, de ha fennmarad az utak lemondásának jelenlegi üteme, akkor az idegenforgalmi ágazatnak 2,65 milliárd euró vesztesége lehet.

A jelentés összeállítói szerint a jelenleg karantén alatt álló zónákban található cégek együttes napi vesztesége 3 millió euró. Az olasz gazdaság tavaly minimálisan, 0,2 százalékkal nőtt. Egy évvel korábban, 2018-ban 0,8 százalékkal, 2017-ben pedig még 1,5 százalékkal bővült az olasz GDP.

Rendkívüli állapotot hirdettek Litvániában

Országos rendkívüli állapotot rendelt el a litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára az új típusú koronavírus terjedése miatt. A tájékoztatás szerint ez lehetővé teszi az óvintézkedések jobb összehangolását, növeli az illetékes hatóságok munkájának hatékonyságát és egyszerűbbé teszi az országos egészségügyi tartalékokhoz való hozzáférést.

Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. A járvány sújtotta térségekből érkező utasokat a litván repülőtereken előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, kikérdezik őket, elkérik elérhetőségüket, és tudatják velük az esetleges további teendőket.

(MTI)

Oroszország lépett

Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak, szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával - jelentette be Tatyjana Golikova, a koronavírus terjedése elleni védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában.

Golikova közölte, hogy Irán esetében a humanitárius és az üzleti vízumokra nem vonatkozik a tilalom.    

A tisztségviselő a korlátozó intézkedések bevezetését a Covid-19 vírus terjedésével indokolta. Közölte: Olaszországgal szemben, ahol szintén megjelent a vírus, nehéz lenne hasonló lépést hozni, mert az Európai Unió egyik tagállamáról van szó. A moszkvai külügyminisztérium és a szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) ugyanakkor el fogja tanácsolni az utazókat az olaszországi utaktól.    

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az Avrora légitársaság charter-gépei addig fognak repülni a két ország között, amíg az összes orosz állampolgárt el nem szállítják Dél-Koreából. Az Aeroflotnak a kelet-ázsiai országból érkező járatait Moszkvában a seremetyjevói repülőtér F termináljában fogják fogadni, csakúgy, mint a Kínából érkező utasszállítókat.    

Az intézkedéseket az S7 légitársaság a versenyszabadság korlátozásának minősítette.    

A koronavírus terjedése ellen korábban bevezetett korlátozások hatályát április 1-jéig meghosszabbították.    

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője bejelentette, hogy a Diamond Princess üdülőhajóról Japánból Kazanyba menekített nyolc orosz utas közül háromnál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az evakuáltakat két hétig elkülönítik a tatárföldi főváros egyik szakintézményében.    

Popova szerint a fertőzés lefolyása könnyű, a Japánból hazatérő emberek egyike sem lázas, és nem mutatták ki náluk a heveny légúti fertőzés tüneteit.    

Vlagyivosztokban kedden a hajó további hét orosz utasát helyezték kéthetes megfigyelés alá.

A Roszpotrebnadzor a Vedomosztyi című napilap szerint elrendelte, hogy a moszkvai éttermek vendégekkel érintkező személyzete legalább 3 óránként cserélje az eldobható arcmaszkokat. Az étkezőhelyiségeket reggel és este, a kilincseket és a pénztárgépeket pedig óránként kell fertőtleníteni. A sokak által látogatott helyiségekben zárt rendszerű ultraibolya baktericid besugárzókat kell használni.    

A moszkvai önkormányzat az Interfax szerint elrendelte az általános patkányirtást és a kóbor állatok befogását.

Németországban új fertőzöttekre bukkantak

Németország mindeddig látványosan kontroll alatt tudta tartani a koronavírust, a kínai fertőzési szálat gyorsan felgöngyölítették, és úgy tűnt, megakadályozták a járványt. A friss hírek szerint már nem ilyen biztató a helyzet.

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt.

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent - mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján. Hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy "amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését".

Mint mondta, fontos elkerülni a pánikot, azért is, mert egy esetleges "hisztéria" révén gyorsan kimerülnének a vírus jelenlétének vizsgálatára szolgáló laboratóriumi kapacitások.

Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét. Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással. Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust. Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg. Fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is.

Koronavírus: Magyarország szigorít

Változik a magyar eljárásrend a koronavírus miatt, miután terjed a világban a vírus. A karanténban lévő magyarok láztalanok, jól vannak.

Tovább a cikkhez

Sokkal nagyobb visszaesés jöhet a globális autóeladásokban a koronavírus miatt

A Moody's rontotta idei globális autóeladási előrejelzését annak hatására, hogy a világon egyre terjedő koronavírus visszaveti a keresletet.

Tovább a cikkhez

Tegyük rendbe: mennyire halálos a koronavírus?

Valójában senki nem tudja, a megbetegedések pontosan mekkora része végződik halállal a koronavírus-járványban. Ennek megállapítását az adatok hiánya, a még mindig zajló járvány, illetve az egészségügyi szolgálatok eltérő felkészültsége is nehezíti. Az egyértelműnek látszik, hogy a vírus jóval veszélyesebb a szezonális influenzánál.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt mondta le üzemavató ünnepségét a BorsodChem

A koronavírusra hivatkozva mondta le üzemavató ünnepségét a BorsodChem, amely rossz előjel a járvány magyar gazdaságba történő begyűrűzése szempontjából.

Tovább a cikkhez

Elszállt a forint, közeledik a koronavírus - Mi vár a magyar bankokra?

Lassuló, de intenzív növekedésre számít idén a vállalati hitelezés területén Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, akit az autóipar és az ingatlanszektor nehézségei mellett a Növekedési Kötvényprogram és az NHP fix hatásairól, sőt a kamatemelkedés és a forintgyengülés hatásairól is megkérdeztünk interjúnkban.

Tovább a cikkhez

Újabb beteg halt meg Olaszországban

A polgári védelmi hatóság friss adatai szerint Olaszországban eggyel nőtt, 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli déli sajtótájékoztatója szerint a legújabb áldozat Emilia Romagna tartományban halt meg, a 69 éves férfi azonban a szomszédos lombardiai gócpontról származott. Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban hunyt el, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. 

Görögországban is megjelent a vírus

Görögországban is megjelent az új koronavírus: az első beteg egy 38 éves görög nő, aki járt Észak-Olaszországban - mondta el Szotirisz Ciodrasz, az athéni egészségügyi minisztérium illetékese. A tisztségviselő tájékoztatott, hogy a nő jó állapotban van, és megfigyelés alatt tartják Szalonikiben.  A hatóságok megállapítják, hogy kikkel lépett kapcsolatba, és közeli ismerőseit elkülönítik másoktól.

A 11 millió lakosú Görögországot évente több mint 30 millió turista keresi fel. Az országban 13 kórházat jelöltek ki a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.

Amikor a koronavírus már csak "hab a tortán"

A koronavírus-járvány várható negatív következményeitől függetlenül is folytatódik a feldolgozóipari recesszió Németországban a berlini DIW gazdaságkutató intézet februári konjunktúra-barométere alapján.

Tovább a cikkhez

Hol tart a koronavírus ellenszerének kidolgozása?

Először végeznek klinikai vizsgálatot az Egyesült Államokban a vírus okozta betegség egy lehetséges ellenszeréről. A vírus okozta betegség lehetséges gyógymódját tesztelő kutatás kezdődik az Egyesült Államokban, Nebraskában. Várhatóan a világ 50 helyszínén 400 páciens vesz részt a nemzetközi vizsgálatokban - közölték a hatóságok. A résztvevők fele a remdesivir nevű antivirális gyógyszert kapja, míg másik fele placebót. Számos más kutatás van jelenleg folyamatban a világon, egy pedig kifejezetten ugyanezt a gyógyszert vizsgálja.

Tovább a cikkhez

Már Dél-Amerika sem vírusmentes

Megjelent az új koronavírus szerdán Latin-Amerikában is: a brazil egészségügyi hatóságok megvizsgáltak egy Olaszországban járt, 61 éves beteget egy Sao Pauló-i kórházban, és az eredmény pozitív lett - közölte egy meg nem nevezett forrás a Reuters hírügynökséggel.

Brazíliában éppen most van a karneváli szezon, ami nem kedvez annak, hogy az ország kimaradjon a járványból, mert sokan érkeznek külföldről is az eseményekre. Az egészségügyi minisztérium hivatalosan egyelőre nem erősítette meg, hogy pozitív volna a szóban forgó betegen elvégzett vizsgálat. A Reuters meg nem nevezett forrása szerint a beteg éppen Lombardiában, a legfertőzöttebb olasz tartományban járt február 9. és 21. között, és tüdőgyulladásra utaló tünetei vannak.

Vásárolnak a magyarok a koronavírus miatt, de semmi okunk a pánikra

A magyarok elkezdtek vásárolni a koronavírus európai terjedése miatt, habár hazánkban még nincs fertőzött. A szakértők szerint semmi okunk a pánikra, a hazai áruházak ki fogják tudni elégíteni a keresletet a következő időszakban is. A kereslet ráadásul egyes időszakokban sokkal nagyobb, mint amit most lehet érzékelni, és akkor sincsenek ellátási gondok.

Tovább a cikkhez

Megrohamozták a magyarok a biztosítókat a koronavírus miatt

Megrohamozták az emberek a biztosítókat a koronavírussal kapcsolatos kérdéseikkel, legtöbben a kockázatosnak minősített országokba történő kiutazásokra, s az esetleges karanténban rekedésre vonatkozó feltételekről érdeklődnek. Egyre többen kérdezik, fizet-e kártérítést a biztosító a vírus miatt lemondott, de már befizetett síutakra. A válasz egyértelműen: nem. Ugyanakkor az úgynevezett storno biztosítások fedezhetik a félbe maradt kikapcsolódások, idő előtti hazautazások költségeit - figyelmeztet a CLB biztosítási alkusz cég.

Tovább a cikkhez

Gulyás: kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni a koronavírust, de egyelőre nincs beteg Magyarország

Magyarországon nincs koronavírusos eset, azonban kicsi az esély, hogy el tudjuk kerülni a megbetegedéseket – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a romló európai helyzetre utalva.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rosszul mérhették a lázat a debreceni reptéren

Információink szerint teljesen irreális értéket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték. A Portfolio értesülése szerint hétfő éjszaka a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki, és a reptér munkatársai ennek ellenére továbbengedték az utasokat. Az esetet képek is bizonyítják.

Tovább a cikkhez

Térképen az érintett országok

koronav

Forrás : MTI

Ausztriai áldozata is lehet a járványnak

Nem zárható ki, hogy koronavírus-fertőzés okozta egy Ausztriában vakációzó olasz nő halálát - jelentették be az osztrák hatóságok szerdán. Közben egy bécsi tanárnőnél is jelentkeztek a fertőzés tünetei, ezért az intézményben beszüntették az oktatást.

A körülményekhez képest jól van az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak koronavírus gyanújával. A nő az MTI-nek elmondta: a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Vizsgálják, hogy koronavírus okozta-e a magas lázat és a levertséget. A beteg korábban Velencében járt.

Meghalt az első francia állampolgár

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium.

Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust, kedd este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban. Az első áldozat egy nyolcvanéves kínai turista volt, aki egy héttel ezelőtt szintén egy párizsi kórházban hunyt el.

A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírus-tesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

Kínán kívül felgyorsult a vírus terjedése

Tegnap estig 2750 Kínán kívüli megbetegedést regisztráltak a világ különböző országaiban, 45-en hunytak el a járvány következtében. A betegség terjedése egyelőre intenzívnek látszik, különösen Dél-Koreában (ahol már ma is közel 200 új beteget azonosítottak), Olaszországban és Iránban növekszik gyorsan a fertőzöttek száma. Irán esetében nagyon erős a gyanú, hogy a betegek száma legalább egy nagyságrenddel meghaladja a hivatalos adatot. Japán helyzete is különleges, ott ugyanis a magas esetszám ellenére nem látunk gyorsulást a számokban.

Ekkora pusztítást végzett két nap alatt a koronavírus a tőzsdéken

Évek óta nem látott esés zajlott az elmúlt két napban a világ tőzsdéin, a befektetők elkezdték beárazni a globális járványt okozó koronavírus negatív hatásait. Összegyűjtöttük, mi történt a tőkepiacokon az elmúlt két napban.

Tovább a cikkhez

Ezek a koronavírus tünetei

Miután Európában is folyamatosan terjed a koronavírus, és már a környező országokban is vannak esetek, így összefoglaljuk, hogy milyen tünetekkel járhat a fertőzés. A tünetek eléggé hasonlóak az influenzáéhoz, de néhány támpont segíthet azonosítani a betegséget.

Tovább a cikkhez

Hat az olasz gazdaságra a koronavírus

Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint, aki az olasz közszolgálati médiától is a "félelemgerjesztés" megfékezését szorgalmazta. "Alaptalannak" nevezte a pánikhangulatot: példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszországnak a gócpontoktól távoli részein is, ami szerinte teljesen indokolatlan.

Giuseppe Conte nem titkolta, hogy az új koronavírus-fertőzés azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart.

Az Il Messaggero napilap úgy írt, az olaszországi szállodafoglalások máris 70 százalékkal visszaestek. Milánóban júniusra halasztották a nemzetközi bútorvásárt, amely 60 ezer embernek szokott munkát adni. Az úgynevezett "vörös zóna", vagyis a legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia és Veneto tartomány számít az olasz gazdaság motorjának több mint hatvan nagy és közepes vállalkozással: itt állítják elő a nemzeti össztermék 12 százalékát, az eurózóna GDP-jének 2 százalékát.

A közép-olaszországi Marche tartományban nincsen beteg, ennek ellenére beszüntették az oktatást, majd a kormányfő tiltakozására visszavonták a rendeletet. Hétfőig leállt viszont a tanítás a szicíliai Palermóban, ahol 3 személy bizonyult pozitívnak: az első beteg egy Lombardiából érkezett turista volt.

Nem halasztás, nem áthelyezés: elmaradhat a tokiói olimpia a koronavírus miatt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magas rangú tagja szerint egyszerűen eltörölhetik a tokiói olimpiát, amennyiben a járvány veszélyezteti a július 24-én kezdődő esemény biztonságát.

Tovább a cikkhez

Utazási tilalmat vezettek be a nagybankok Olaszország felé

Többek között a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Citigroup és a Credit Suisse is azt kéri dolgozóitól, hogy minden Olaszországba irányuló üzleti utat mondjanak le, miután kiderült, hogy Észak-Olaszországban nagy területen elterjedt a koronavírus - írja a New York Post.

Tovább a cikkhez

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ide fordulj, ha kérdésed van

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu

Tovább a cikkhez

Koronavírus-fertőzött volt a Wizz Air egyik utasa, két járat érintett

Koronavírus-fertőzöttet diagnisztizáltak a Wizz Air utasai között, aki a légitársaság két járatán utazott az elmúlt 8 napban – tette közzé a légitársaság. A hír nem segít a légiközlekedési szektornak, ami a héten hatalmas esést szenvedett el a tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Még kitart a német kontroll

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.  Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták. A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt.  Most igyekeznek feltárni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba a fertőzött.

A fiatalember megbetegedése az első eset Baden-Württemberg tartományban, és az első olyan eset Németországban, amely nem a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében fordult elő, és nincs összefüggésben a Webasto nevű bajor cégnél kimutatott fertőzéssel sem.

Kedd este Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg, illetve az sem ismert, hogy a fertőzés összefüggésben van-e a kínai vagy az olasz szállal.

Németországban eddig 16 koronavírus-fertőzést regisztráltak.

Kínában egyre jobb a helyzet

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt.

Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból.

Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek. (Ez felveti azt a kérdést, hogy ha a vírus Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában is újabb gócpontot tudott kialakítani néhány fertőzött ember mozgása miatt, akkor Kínában miért nem történt ilyen, hiszen vélhetően sokkal intenzívebb volt a karantén előtt a személyek belső  mozgása, mint a külföldi utazások.)

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Koronavírus: vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban

A kaliforniai San Franciscóban vészhelyzetet hirdettek a koronavírusos fertőzések veszélye miatt - jelentette a San Francisco Chronicle című lap kedden este.

Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában még nem diagnosztizáltak új típusú koronavírus miatt kialakult tüdőgyulladásos megbetegedéseket, de London Breed polgármester elővigyázatosságból vészhelyzetet hirdetett.  Az intézkedés értelmében a városi önkormányzat alkalmazottait átirányíthatják napi munkájuktól a közegészségügyi helyzetre és a koronavírus fertőzésének megelőzésére vonatkozó információk megosztásával foglalkozó feladatokra. A polgármester bejelentette azt is, hogy a város javította felkészültségét az esetleges járvány kitörésére. "Szükség van további anyagi források átcsoportosítására a betegség elleni hatékony felkészülés érekében" - fogalmazott Breed. Leszögezte azonban, hogy nem a város egészségügyi helyzete teszi ezt szükségessé, hanem az - mint fogalmazott -, hogy "jó felkészüléssel biztonságban tudhassuk közösségeinket".

Alex Azar, a humán erőforrások és az egészségügy minisztériumának vezetője kedden sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy

az Egyesül Államokban ugyan jelenleg nincs vészhelyzet, de fel kell készülni arra, hogy a vírus a korábbinál nagyobb mértékben terjed el az országban.

Az Egyesült Államokat nem lehet hermetikusan lezárni - fogalmazott a miniszter. A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) kedden este bejelentette, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő egyik katonájánál szintén koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak. A 23 éves katonát a lakhelyén különítették el, s a dél-koreai egészségügyi hatóságok már megkezdték annak feltárását, hogy az elmúlt napokban kikkel állt kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: újabb szomszédos országban találtak fertőzöttet

Ausztriában, Horvátországban, Svájcban és immár Romániában is megjelent a koronavírus, mindegyik eset az olaszországi Lombardiához köthető. Olaszországban a mai 4 újabb esettel immár 11-re emelkedett a koronavírusban elhunytak száma. Közben Bécsben a fertőzés gyanújával kórházba került egy magyar nő. Tenerifén egy hotelben ütötte fel fejét a vírus, több száz embert vontak karantén alá, többek között magyarokat is. A WHO figyelmeztetést adott ki az országoknak, hogy készüljenek fel a járvány megfékezésére. Kedd estig egyébként már több mint 80 ezren fertőződtek meg a világon, és legalább 2700-an belehaltak a tüdőgyulladást okozó betegségbe.

Tovább a cikkhez
kórház
kórház
kórház getty
koronavírus 2020 03 14
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
kórház